Eveniment-Social

Ce semnificație are Marțea Marea din Săptămâna Patimilor și ce tradiții respectă creștinii ortodocși în această zi

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce semnificație are Marțea Marea din Săptămâna Patimilor și ce tradiții respectă creștinii ortodocși în această zi
Marțea Mare este cea de-a doua zi din Săptămâna Patimilor

Marțea Mare este cea de-a doua zi din Săptămâna Patimilor. La fel ca în toate celelalte zile de pe parcursului săptămânii care premerge Învierea Domnului Iisus Hristos, marți seară se ține o slujbă specială, numită denie. De asemenea, creștinii ortodocși respectă mai multe tradiții.

A început Săptămâna Patimilor! Ce semnificație are denia din Marțea Neagră

Marțea Mare mai este cunoscută drept Marțea Seacă. În această zi, Sfinții Părinți au rânduit ca în biserici să se citească Pilda celor 10 fecioare. Aceasta ne prezintă 10 fecioare, 5 dintre ele fiind „înțelepte”, iar 5 „neînțelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, Iisus este prezentat drept „mire”, iar cei 12 apostoli sunt „prietenii mirelui”. Citind această pildă, preoții îi pregătesc pe credincioși pentru cea de-a doua venire a lui Iisus Hristos. Mântuitorul este mirele, iar creștinii ortodocși trebuie să fie pregătiți în permanență pentru a-l întâmpina. De aceea, trebuie să aibă flacăra credinței aprinsă și să dea dovadă de putere, pentru că doar așa vor reuși să ajungă în Împărăția Cerurilor.

Candelele aprinse simbolizează faptele bune, care vor dăinui până la sfârșitul lumii. Pentru a putea rezista aprinsă, candela este alimentată cu untdelemn, prin care creștinii ortodocși înțeleg credința. Sfântul Serafim de Sarov crede că lămpile goale ale celor cinci fecioare „neînțelepte” simbolizează absența darurilor lui Dumnezeu din inima lor. Lumina s-a stins, deoarece credința nu a fost suficient de puternică. Fecioarele „neînțelepte”, chiar dacă nu au făcut rău aproapelui, au păcătuit pentru că nu s-au îngrijit să aibă mereu lumină în suflete.

Ce rugăciune pot rosti creștinii ortodocși în Marțea Mare

o imagine de la slujba de denii
În această zi, Sfinții Părinți au rânduit ca în biserici să se citească Pilda celor 10 fecioare

În fiecare zi din Săptămână Patimilor, în toate bisericile ortodoxe, se țin slujbe speciale, numite denii, precum și predici pentru curățarea sufletească și iertare de păcate. În Săptămâna Mare, e bine ca toți credincioși să se împace cu toți cei care s-au dușmănit. În tradiția populară, Marțea Mare este ultima zi în care se mai poate munci pe câmp, se mai poate spăla și călca. Există o rugăciune specială pe care credincioșii o pot rosti în Marțea Mare.

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui”.

Adauga un comentariu