Prima pagină » Sanatate » Ce simți când faci infarct? Iată primul lucru pe care trebuie să îl faci

Ce simți când faci infarct? Iată primul lucru pe care trebuie să îl faci

28 nov. 2024, 11:25,
Redacția BZI în Sanatate

Unele atacuri de cord se produc subit, dar altele dau câteva semne de avertizare cu mult înainte de a se produse, astfel că știi ce simți când faci infarct. Dacă le observi la timp, ai toate șansele de a preveni infarctul miocardic.

Nimeni nu este prea tânăr sau prea sănătos pentru a suferi un infarct. De aceea, cu toții trebuie să știm cum se manifestă și ce avem de făcut. Cu cât ajungem mai repede la spital, cu atât mai mari sunt șansele de a fi salvați și recuperați.

Ce simți când faci infarct

Un infarct apare atunci când un cheag de sânge resticționează sau oprește fluxul de sânge oxigenat către o parte a mușchiului inimii. Dacă sângele nu începe să circule din nou rapid în acea zonă, mușchiul inimii începe să moară. Cele mai multe atacuri de cord sunt cauzate de acumularea de placă în interiorul arterelor coronare.

Acumulare de placă poate rupe o arteră și permite formarea unui cheag de sânge. Dacă cheagul de sânge este suficient de mare, poate bloca fluxul de sânge către inimă. Deteriorarea mușchiului inimii poate fi limitată cu un tratament de urgență imediat. De asemenea, și kilogramele care trec peste greutatea ideală pot fi o cauză a atacului de cord.

În ceea ce privește semnele și ce simți când faci infarct, ei bine, primul semn este durerea în piept. Acesta este cel mai comun simptom al unui infarct atât la bărbați, cât și la femei. De obicei, începe lent cu durere sau disconfort ușor.

Debutul brusc al simptomelor severe este uneori numit „atac de cord hollywoodian”, din cauza modului în care sunt prezentate atacurile de cord în filme și la televizor. Un atac de cord se poate întâmpla astfel, dar nu este foarte des întâlnit.

Un alt semn este disconfort sau presiune în piept, aceasta poate fi severă, dar nu este obligatoriu. Poate fi o senzație de „plinătate”, stângere sau presiune. Poate fi chiar confundată cu arsuri la stomac. Disconfortul apare adesea în partea stângă sau în centrul pieptului.

Senzația poate dura mai mult de câteva minute sau poate veni și pleca. Cu cât ai mai multe simptome, cu atât este mai probabil să ai un infarct, dar este posibil totodată să nu ai niciun simptom.

Care sunt principalele cauze ale atacului de cord

Cunoscut și ca atac de cord, infarctul miocardic acut înseamnă moartea unor celule din mușchiul cardiac, ca urmare a întreruperii circulației sângelui. Mecanismul cel mai frecvent prin care se instalează infarctul implică un fenomen numit ateroscleroză.

Mușchiul inimii (numit miocard) are nevoie de un flux continuu de sânge pentru a funcționa normal. Arterele responsabile de aportul de sânge către el se numesc artere coronare. Acestea au rolul de a hrăni inima cu oxigen și nutrienți.

Atunci când pe una dintre aceste artere se depun grăsimi, se formează o placă de aterom. În timp, ea crește și devine instabilă la un moment dat, se rupe, iar deasupra se formează un cheag care blochează trecerea sângelui prin artera deja îngustată.

Când fluxul de sânge se oprește brusc, miocardul suferă leziuni și se deteriorează. Acest fenomen de ateroscleroză este cauza cea mai frecventă de infarct, atât la femei, cât și la bărbați. Pentru alte probleme se sănătate, este foarte important să știi ce legume să eviți, după cum trebuie evitate roșiile în problemele cu guta.

Până la vârsta de 65 de ani, infarctul miocardic este mai frecvent la bărbați, pentru ca, după 75 de ani, el să devină mai frecvent în rândul sexului feminin și să aibă o mortalitate mai mare din cauza vârstei înaintate, a bolilor mai numeroase asociate și a fragilității mai mari a femeilor. De aceea, este foarte important să știi ce simți când faci infarct și să recunoști simptomele pentru a putea lua măsurile de prevenție și a ajunge într-un timp util la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`