Magazin

Ce sistem de operare este mai potrivit pentru tine? Iată la ce să fii atent înainte de a alege un laptop sau PC

Publicat: 19 ian. 2023
Ce sistem de operare este mai potrivit pentru tine Iată la ce să fii atent înainte de a alege un laptop sau PC

Există momente în viață în care merită să fii impulsiv și să nu te gândești prea mult la lucruri, dar achiziționarea unui computer nu este cu siguranță unul dintre ele. Vorbim, în general, despre o investiție semnificativă și, în multe cazuri, lipsa noastră de cunoștințe devine un factor negativ care ne poate determina să facem o alegere greșită sau neadaptată în totalitate nevoilor noastre. În acest sens, unul dintre factorii cheie de care trebuie să ținem cont este ce sistem de operare să alegem și care să se potrivească cel mai bine nevoilor noastre. Sunteți sigur dacă vă place Windows, Mac sau Linux? Cunoașteți diferențele dintre ele?

Primul lucru de care trebuie să țineți cont este că sistemul de operare (OS) este cel mai important program de pe un computer sau laptop precum MacBook Pro. Toate celelalte se vor conecta la acesta și trebuie să fie compatibile, atât în cazul software-ului (adică programele pe care le instalați și le utilizați pentru diferite funcții), cât și al hardware-ului (de exemplu, mouse-ul, imprimanta sau tastatura).

Deși se poate spune că toate îndeplinesc aceeași funcție, există, în mod evident, mai multe moduri posibile de a realiza fiecare funcție, iar fiecare dintre ele are propriile particularități, precum Apple MacBook. Important este ca acesta să se potrivească mai mult decât restul și să fie util, prietenos, intuitiv și plăcut de utilizat.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files. GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni...

V-ați întrebat la ce vă veți folosi calculatorul? Preferați un Apple MacBook Pro? Ce fel de programe veți folosi? S-ar putea să fiți surprins să aflați că există un alt sistem de operare care vi se potrivește mai bine, chiar dacă acest lucru înseamnă să renunțați la ceea ce știți și să vă adaptați la o nouă utilizare. Rețineți că, în zilele noastre, este foarte ușor să vă obișnuiți cu un alt sistem de operare.

Care sunt cele mai populare sisteme de operare?

Deși poate că nu suntem familiarizați cu ele, există multe sisteme de operare diferite, dintre care cele mai cunoscute sunt, fără îndoială, Microsoft Windows, Mac OS și GNU Linux. În plus, fiecare dintre ele are multe, multe versiuni, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Realitatea este că, atunci când vine vorba de interfață, niciunul dintre ei nu se lasă mai prejos: ușurința în utilizare, designul și operabilitatea sunt esențiale în zilele noastre și niciunul dintre acești producători importanți nu le ignoră importanța. De obicei, puteți învăța să utilizați oricare dintre aceste sisteme de operare într-un timp foarte scurt, mai ales dacă optați pentru un Apple MacBook.

Cu toate acestea, există diferențe, iar prima dintre acestea este legată de faptul că, în cazul Linux, vorbim de software liber sau, cu alte cuvinte, de software care poate fi modificat în mod gratuit. Puteți obține codul sursă al oricărei părți a sistemului de operare și îl puteți modifica după bunul dumneavoastră plac, ceea ce vă permite să știți exact ce face fiecare program (și să fiți sigur că nu va avea funcții ascunse), precum și să modificați sau să îmbunătățiți orice parte a sistemului. Este întreținut de o comunitate mare de programatori și utilizatori din întreaga lume, ceea ce îl face să răspundă aproape imediat la erori.

În schimb, Mac OS nu numai că nu este un software liber, dar este conceput pentru a fi instalat numai pe calculatoare și laptopuri produse de Apple, precum Apple MacBook, MacBook Pro, și nu poate fi instalat pe PC-uri. Această exclusivitate este tocmai unul dintre „punctele slabe” ale Mac-ului pentru mulți, deși este adevărat că mulți dintre utilizatorii săi fideli nu văd niciun dezavantaj.

Windows, pe de altă parte, este un sistem de operare mai universal, nu este gratuit, dar poate fi instalat ușor pe orice calculator și are o cantitate mare de software disponibil (mai mult decât în cazul Mac și Linux). Este cel mai utilizat pe scară largă în întreaga lume, cu o mare compatibilitate de programe și foarte bine acceptat în lumea afacerilor.

Există o singură excepție: lumea designului. Deși, în general, există mai puțin suport software pe Apple MacBook sau MacBook pro, sistemul de operare Apple este lider în ceea ce privește software-ul de editare și proiectare (Adobe), care a fost dezvoltat mai întâi pentru Mac și apoi pentru Windows. Chiar și așa, există din ce în ce mai multe programe pentru PC cu versiune pentru Mac.

În ceea ce privește securitatea, Windows este mai vulnerabil decât OSX, tocmai din cauza acestei compatibilități mai mari. Mac este mai etanșă și, prin urmare, mai sigură. Linux, prin însăși structura sa, pare a fi mai sigur decât Windows și, de asemenea, este mai puțin utilizat și, prin urmare, mai puțin vizat de autorii de viruși.

În fine, în ceea ce privește gestionarea memoriei, sunt bine-cunoscute căderile din Windows, în timp ce pe Mac și Linux sunt mai controlate. Și când vine vorba de bani? Linux câștigă detașat, deoarece este un software liber. Cu toate acestea, este un sistem de operare mai complicat pentru cei care nu sunt foarte pricepuți la calculatoare.
Comentarii
 • windowze e pt doctori si phd-uri, aia intruiti la akademia sri. MAC-OS e pt aia cu parale, care nu au timp de blocaje si vor sa faca parale. LINUX este pentru oamenii normali si destepti.

 • macOS pentru cei inteligenți și creativi, Windows este pentru cei care le plac BSODuri și diverse erori, Linux pentru cei care nu isi permit un Macintosh.

 • Nu ma, „Unix”, Macintosh e pt. cei ca tine care nu sunt in stare sa bage niste linii de comanda in Linux.
  Linux e open source si gratuit. Fara update-uri fortate, fara toata supravegherea Big Brother din Windows.
  Recomand pt. cei care vin de la Windows sa foloseasca Linux Mint pt. inceput.
  Dupa aia vor afla pe parcurs ce sunt liniile de comanda in Terminal, ce e desktop environment si vor putea sa ii schimbe infatisarea, cu un desktop environment ca Plasma/ KDE care din punctul meu de vedere arata mai bine decat Windows 10/ 11.
  Am instalat Linux si la pensionari care sunt incantati de el si care n-au bagat niciodata o linie de comanda, il folosesc ca pe Windows.

Adauga un comentariu