Prima pagină » Eveniment-Social » Ce specialități culinare pregătesc restaurantele din Iași de Crăciun sau Revelion. Bucătar: „Ne-am axat mai mult pe mâncare tradițională” – FOTO

Ce specialități culinare pregătesc restaurantele din Iași de Crăciun sau Revelion. Bucătar: „Ne-am axat mai mult pe mâncare tradițională” – FOTO

13 dec. 2023, 02:00,
Aleksandra SISMANOVIC în Eveniment-Social

Restaurantele din Iași pregătesc specialități culinare tradiționale pentru Crăciun și Revelion, cu meniuri special concepute de bucătari români. Majoritatea localurilor au optat pentru bucate tradiționale românești pentru că asta cer clienții. Unii bucătari au ales să introducă în meniu și bucate internaționale, precum fructe de mare, carne de rață sau de vită, preparată cu diferite garnituri, cocktail-uri, dar cererea este mai mică pentru aceste preparate.

Cu ce specialități culinare sunt așteptați ieșenii la restaurante de Crăciun sau Revelion

Produsele culinare tradiționale rămân în preferințele ieșenilor. Friptura de porc alături de celelalte preparate, precum salata boeuf, cârnații și chișca, sunt cele mai alese bucate atunci când vine vorba de Crăciun.

„Noi rămânem axați pe produse tradiționale. În afară de pește și curcan, noi râmânem pe clasic, pe aceleași produse, adică pe afumătură de porc, oaie și vită, pastramă și cârnați. Pregătim friptură, salată boeuf, salată de sfeclă. Am avut multe comenzi de bucate tradiționale, am terminat recent cu pachetele pentru diaspora, iar acum mai avem câteva comenzi pentru România și după ce terminăm cu acestea ne ocupăm de bucătărie. Cele mai căutate produse au fost cârnații și pastrama. Prețurile sunt la fel ca anul trecut, am pus 10 lei în plus la fiecare preparat, exact diferența de kg de carne, de condimente. Dacă anul trecut am avut 60 de lei prețul, acum este 70 de lei. Avem chișcă, drob de porcă, de toate pentru toți”, a zis bucătarul Florin Vechiu.

De asemenea, patronii localurilor din Iași au ales să aibă meniuri clasice, cu câteva opțiuni tradiționale.

„Pentru Crăciun nu avem ceva programat. Este primul an în care avem mâncare tradițională de sărbători. Pe lângă mâncarea tradițională am pregătit și câteva preparate deosebite de Revelion. Avem pește, fructe de mare, vită, frigărui de pui, candy bar, sushi și mâncare vegetariană. Am pregătit ceva frumos pentru oaspeții noștri. Avem 3 zone de distracție pentru Revelion: Tiki Bistro, unde va avea loc surpriza serii, cu muzică lăutărească, la Cafenea vom avea un DJ, iar în zona de Pub, tot un DJ. Cei care vor să petreacă Revelionul în locația noastră plătesc 150 de lei de persoană”, a spus Anca Lapa, Marketing Manager Cafeneaua Piața Unirii.

Bucătarii ieșeni au pregătit meniul pentru Crăciun

Restaurantul Pleiada din Iași își așteaptă oaspeții care aleg să-și petreacă sărbătorile de iarnă cu preparate tradiționale. Cei care s-au săturat de clasica mâncare de sărbători, cu bucate tradiționale, pot să încerce meniul pe care l-au pregătit bucătarii din Iași, printre care se află și preparate italiene.

„Anul acesta avem pregătit pentru perioada sărbătorilor de iarnă două tipuri de bufete. Pe 24 decembrie avem pregătit un bufet tradițional și italian, cu mâncare diversificată, iar pe 25 decembrie avem doar bufet tradițional. Anul acesta, ne-am axat mai mult pe mâncare tradițională, nu avem ceva special în meniu”, a spus Andrei Marfă, bucătarul de la Pleiada.

Chef Andrei Marfă, unul dintre cei mai experimentați bucătari în fine-dining, gătește frecvent cel mai scump preparat din Iași. Vita Wagyu Kobe este un preparat de lux, carnea roșie fiind cea mai scumpă din lume, consumată tot mai des de clienții care trec pragul restaurantului.

Astfel, ieșenii care vor să încerce specialitățile restaurantelor de Crăciun sau Revelion au ocazia să mănânce atât preparate tradiționale românești, cât și câteva mâncăruri internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`