Economic Local

Ce spun antreprenorii din Iași despre noile condiții din programul Start-Up Nation 2024. Prima etapă va fi lansată la finalul lunii mai

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce spun antreprenorii din Iași despre noile condiții din programul Start-Up Nation 2024. Prima etapă va fi lansată la finalul lunii mai
Ieșenii sunt interesați de programul Start-Up Nation

Antreprenorii din Iași care vor să se înscrie în programul Start-Up Nation, ediția 2024, spun că noile condiții nu sunt necesare. Anul acesta, trebuie să participe la cursuri de formare antreprenorială, chiar dacă au absolvit studii economice sau superioare

Una dintre condițiile impuse în programul Start-Up Nation 2024 este înscrierea la cursuri de formare antreprenorială. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MAT), Ștefan Radu-Oprea, susține că această condiție este impusă prin finanțarea europeană. Astfel, chiar dacă persoanele au absolvit studii economice superioare, trebuie să urmeze aceste cursuri și nu există posibilitatea echivalării lor. Antreprenorii din Iași spun că această condiție nu ar trebui să fie obligatorie.

„Poate, pentru cei care nu au habar ce înseamnă antreprenoriatul ar ajuta. Dar pentru mine nu ar trebui să fie obligatorie. Eu am experiență, am învățat din practică ce înseamnă antreprenoriatul. Nu știu cu ce m-ar ajuta niște cursuri teoretice. Ca să te descurci cu o afacere, trebuie să înveți din greșeli, să muncești cot la cot cu angajații, să nu ai weekenduri libere. Nu văd această condiție obligatorie ca pe ceva de ajutor”, susține Mihai Iftime, proprietarul unei cafenele din Iași.

Antreprenorii au primit o parte din banii acordați în program.

Ieșenii vor să dezvolte afacerile cu bani de la stat

Antreprenorii spun că promisiunile sunt mari înainte să se deschidă programele de finanțare, dar situația se schimbă radical după ce se depun proiectele.

„În primul rând, consultanții îți promit marea cu sarea doar ca să ia banii. Nu înseamnă că ai șanse reale de a primi banii, chiar dacă ei îți spun că ai un proiect foarte bun. În al doilea rând, durează foarte mult până primești banii. Dacă depui plan de afaceri, îți faci un plan pe termen mediu și lung. De obicei, este dat peste cap când vine vorba de primit banii de la stat sau chiar de la Uniunea Europeană. Noi ne lăudăm că accesăm fonduri europene, dar nu spunem ce probleme sunt în accesarea fondurilor europene. Spunem câți au luat banii, dar nu spunem câte start-up-uri au rezistat pe piață. Lucrurile nu se simplifică, cum ar trebui, ci se complică”, spune Ilie, antreprenor din Iași, care deține o spălătorie.

Noi condiții în programul Start-Up Nation 2024

Programul Start-Up Nation, ediția 2024, va fi lansat la finalul lunii mai. Înscrierile se vor face online, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 și este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu persoane fizice în program, nu firme.

Astfel, în prima etapă, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare profesională, iar în septembrie vor fi depuse planurile de afaceri. O parte dintre ieșenii care au fost acceptați în programul Start-up Nation au trecut și de următoarea etapă. Aceștia au semnat contractele de finanțare, iar pe parcursul implementării proiectelor vor primi banii de la stat, respectiv 200.000 de lei. Cei care sunt interesați de programul Start-Up Nation 2024 trebuie să urmărească site-ul MAT.

Comentarii
  • De ce pana mea trebuie consultanți??? Am depus singur și am obținut finanțarea, de asta nu merita unii , pentru ca în loc sa își facă treaba vor sa le -o facă altii

Adauga un comentariu