Local

Ce spune dr. Tudor Ciuhodaru despre introducerea unei materii școlare obligatorii cu privire la educația sanitară

Publicat: 02 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce spune dr. Tudor Ciuhodaru despre introducerea unei materii școlare obligatorii cu privire la educația sanitară
Medicul Tudor Ciuhodaru a discutat despre ambrozie

Dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD, a explicat care ar fi beneficiile pentru elevi, dacă o astfel de materie ar fi introdusă în materia școlară obligatorie.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, i-a lansat o provocare lui Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, de Ziua Copilului, pentru a lansa o acțiune „de sprijin la nivel național pentru introducerea educație pentru sănătate în școli cât mai repede”.

Mai mult, acesta a insistat că orele de educație sanitară ar putea fi susținute de profesorii de biologie sau de diriginți.

Tudor Ciuhodaru: „Parlamentul României poate face aproape orice, dar nu poate introduce o materie de studiu”

Într-o conferință de presă susținută la Forumul Național al Copiilor, organizat de Salvați Copiii România, Rafila a declarat educația pentru sănătate drept „o chestiune care nu trebuie impusă” și a mai spus că nu militează „pentru un exces de ore”. În noul plan de învățământ propus de Ministerul Educației Parlamentului este inclusă și o nouă disciplină, Educație pentru viață. De asemenea, noțiuni de prim ajutor ar putea fi introduse la gimnaziu și liceu și incluse în materia Biologie, dacă proiectul de lege inițiat la începutul lunii de Luminița Bărcari, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în mandatul de ministru al Monicăi Anisie, va trece de Parlament.

„Din 2008 tot vorbesc despre educație pentru sănătate. Lucrurile sunt simple, clare, se pot face mâine. Curricula aparține Ministerului Educației…dacă vrea s-o facă, o face. Am tot încercat să depun legi în Parlament și ei le resping, pentru că zic că Ministerul Educației stabilește curricula. Nu înțeleg de ce nu se poate! Parlamentul României poate face aproape orice, dar nu poate introduce o materie de studiu…Nici nu știu dacă să râd sau să plâng! Sper că lucrurile să se concretizeze. E foarte simplu să te aliniezi țărilor europene și că acest lucru să devină realitate. Dacă vorbim despre noțiuni de prim ajutor, cunoștințe, deprinderi și abilități referitoare la igienă, la un stil de viață sănătos, sunt necesare toată viața și trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii. În mod cert, o plagă, o arsură, un accident casnic, o problemă de evidențiere, apropo de cum trebuie să te prezinți la doctor, sunt mult mai importante. Materia o stabilește Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Educației. Se poate preda în cadrul orelor de biologie. Mai pun un capitol în cartea de biologie care să se numească educație pentru sănătate”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru: „Sunt multe țări europene care au o prelungire a educației pentru sănătate, care se face în școală”

La ora actuală, singurele noțiuni de prim ajutor predate în gimnaziu sunt cele din manualul de clasa a VII-a de Biologie, insuficiente pentru deprinderea unor abilități necesare în caz de nevoie. În afară de entorse, luxații și fracturi, tratate superficial în materia respectivă, copiii nu învață despre prevenție în sănătate și aspectele ce țin de un stil de viață sănătos.

„România este pe locul I la mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, este pe locul I și la mame minore, este pe locurile fruntașe și la bolile cu transmitere sexuală, este pe locul I și la ceea ce se numește afecțiuni metabolice. O astfel de materie poate face diferența între viață și moarte, și în ceea ce privește durata și calitate vieții. Ea trebuie să se facă! Punct! Sunt multe țări europene care au o prelungire a educației pentru sănătate, care se face în școală. Atunci când îți iei permisul de conducere, trebuie să faci acel curs de prim-ajutor, dar ceea ce văd în alte țări europene ca să asigure continuitatea pe toată durata vieții, ele oferă în toate instituțiile și firmele cu mai mult de 50 de angajați o zi liberă, în care aceștia sunt instruiți, periodic, cu noțiuni de prim ajutor, ca să folosească, mai ales, defibrilatoarele semi-automate sau automate, care există peste tot într-o lume civilizată. Educația pentru sănătate este și un factor civilizator. Să ne uităm la zonele defavorizate, unde singurul factor educațional este copilul care învață la școală și le spune și părinților”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Comentarii
  • Chiar daca e un pesedist infect, e totusi un medic acceptabil si are habar ce vorbeste adesea, mai ales cind se limiteaza la domeniul medical. In cazul de fata, ii dau intru totul dreptate. Din pacate, bor-ul si haitele de primate de gigei, costei, si marii nu vor astfel de nemernicii progresiste in scoli. Timp in care nici macar multi dintre ei nu stiu sa se stearga la c*r corect macar…

Adauga un comentariu