National

Ce spune profilerul Poliţiei Române despre cazul băieţului de 11 ani, violat şi găsit mort pe câmpul de lângă Ciolpani

Publicat: 18 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un copil de numai 11 ani a fost răpit, sechestrat şi supus unor chinuri inimaginabile, timp de peste 24 de ore. Apoi, a fost aruncat pe un câmp, în plină iarnă, şi lăsat să moară de frig. Se întâmpla în februarie 2004 şi nici azi nu se ştie cine a comis această oribilă crimă. Profilerul Poliţiei Române a analizat dosarul şi spune că ancheta ar trebui reluată de la zero.

Ionuţ Gabriel Dragomirescu, Iţă – cum îi spuneau prietenii, era elev în clasa a IV-a la Colegiul „Mihai Eminescu” din Bucureşti. Părinții lui divorţaseră, iar el rămăsese în grija tatălui care trăia din mici afaceri ilicite.

Locuiau într-un apartament mizer, o fostă pivniţă aflată la demisolul unei clădiri vechi de lângă Piaţa Coşbuc. Vecinii susțin că l-ar fi văzut pe Iţă cerşind pe stradă. Era un copil sărac şi lipsit de supraveghere, o ţintă pentru pedofilii care ademenesc minori cu bani, mâncare sau cu alte bunuri materiale.

O moarte cruntă

Sâmbătă, 31 ianuarie 2004, în jurul orei 14:00, Iţă i-a cerut voie tatălui să iasă afară, la joacă. Ultima oară, băiatul a fost văzut de un vecin, în jurul orei 20:30, ieşind dintr-un magazin aflat în zonă. Apoi, copilul a dispărut fără urmă.

Văzând că nu se mai întoarce acasă, tatăl l-a căutat întâi pe străzi, iar după miezul nopţii a reclamat dispariţia la Poliţie. Dar a fost degeaba, căci oamenii legii nu s-au îngrijorat și n-au plecat în căutarea lui Iţă, deşi afară erau minus 6 grade, iar el avea doar 11 ani.

A fost găsit din întâmplare luni, 2 februarie, la marginea unei șosele de lângă comuna Ciolpani. Fusese lovit în zona feţei, avea mâinile şi picioarele rupte. Murise cu doar câteva ore înainte de a fi descoperit. În încercarea de a se salva, copilul se târâse pe câmp înspre stradă, lâsănd în zăpadă dâre lungi de sânge.

Greșelile din anchetă

Zeci de dosare de omor i-au trecut prin faţa ochilor. Multe, cu victime copii. Dar despre cazul lui Iţă, comisar şef dr. Dorin Dumitran, profilerul Poliţiei Române, spune că e cel care l-a marcat şi „l-a scos din circuit” timp de două săptămâni. Acum, are o poză a băiatului ucis prinsă pe peretele de lângă birou, ca un reminder.

Crima de la Ciolpani e încă nerezolvată, după 15 ani. Iar asta și pentru că, imediat după găsirea cadavrului victimei, s-au comis greşeli îngrozitoare în anchetă.

Mai întâi, s-a crezut că băiatul a fost victima unui accident de circulaţie, iar până la sosirea echipei de criminalişti zona a fost contaminată de politiştii de la rutieră şi de mulţimea de curioşi. Multe probe importante au fost distruse atunci.

Apoi, pentru a obţine fotografii mai bune cu victima, faţa i-a fost spălată cu apă, distrugându-se astfel alte eventuale probe biologice ce puteau conduce la identificarea autorilor crimei. În plus, deşi copilul exista în baza de date a poliţiei cu persoane dispărute, abia după două zile de la găsirea cadavrului el a fost identificat. Și tot din întâmplare.

ADN-ul de pe pantalonii victimei

Lângă trupul băiatului, erau risipite câteva calendare promoţionale de la McDonalds. Iar la autopsie, legiştii au găsit în stomacul victimei resturi de cartofi prăjiţi. Poliţiştii au verificat camerele video de supraveghere de la fast-food-ul din zona Coşbuc, însă niciuna dintre ele nu era funcţională.

Drumul s-a închis. Şi nici până azi nu s-a putut stabili ce s-a întâmplat cu Iţă, în ultimele 30 de ore din viața lui. La prima autopsie, legiştii au concluzionat că moartea copilului s-a datorat asfixiei mecanice prin strangulare. Dar a doua expertiză medico-legală, mai laborioasă, a stabilit că moartea a survenit din cauza hipotermiei şi a agresiunii sexuale. Iţă murise de frig, abandonat pe-un câmp, în zăpadă.

Pe pantalonii copilului a fost descoperit lichid seminal, iar în baza lui s-a stabilit profilul genetic al criminalului. Timp de 15 ani, acest ADN a fost comparat cu profilul a zeci de suspecţi, dar şi cu cel al agresorilor sexuali care sunt introduşi periodic în baza de date a poliţiei. Fără niciun rezultat, până acum.

Suspecți de vază

În primele zile de anchetă, a fost suspectat Antonio Mendez Rios, un pedofil spaniol prins în timp ce abuza sexual un băiat de 15 ani în parcul din comuna Bragadiru. În 2006, atenţia anchetatorilor s-a îndreptat către Mark Antony Bianchi, un milionar american de 43 de ani, patron al unui lanţ hotelier din SUA, urmărit de FBI pentru presupuse „infracţiuni de voiaj cu intenţia de a se angaja în activităţi sexuale ilegale”. Dar poliţia de la noi a precizat că, în România, „actele lui de pedofilie s-au concretizat până în faza de tentativă”.

„În timpul cercetărilor în cazul Ciolpani, am anchetat oameni de vază care au recunoscut că sunt pedofili. Aceşti indivizi ocupă funcţii importante în societate, de multe ori îi privim la televizor, la talk-show-uri”, declara presei în 2006 procurorul Marian Gherman, care s-a ocupat de acest caz în primii ani.

Leziunile şi manipularea cadavrului indică doi autori

Băieţelul de 11 ani prezenta „multiple leziuni de violenţă, caz în care s-au reţinut şi exercitarea unor acte de cruzime asupra victimei, realizate în contextul unor raporturi sexuale, anale şi orale, prin constrângere”, se precizează în raportul medico-legal. În timp ce era abuzat, copilul a fost strangulat, incomplet şi repetat, cu o curea ce-i fusese prinsă în jurul gâtului. S-a spus despre cel care l-a ucis pe Iţă că este un criminal sadic, care acţionează solitar.

Profilerul Poliţiei Române a studiat „cazul de la Ciolpani” și susţine însă că acolo sunt doi autori. Teoria lui se bazează, spune el, „pe leziuni şi pe manipularea cadavrului”. Chiar dacă pe hainele victimei a fost găsit un singur ADN, asta „nu înseamnă că este singurul ADN”, susţine comisar şef dr. Dorin Dumitran.

„Pentru mine este important să văd felul în care a fost manipulat cadavrul. Acesta este unul dintre cele mai importante elemente: modul în care a fost tratată victima. Pentru că asta îmi poate spune multe, inclusiv despre profesia lui”, declară profilerul Poliţiei Române.

Adauga un comentariu