Actualitate

Ce spune, Raed Arafat despre un posibil lockdown: Am putea ajunge…

Publicat: 06 mart. 2021
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nu a exclus instaurarea unui lockdown

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a oferit o declaraţie de ultim moment. Acesta susţine că nu este imposibilă luarea unei decizii legate de un lockdown naţional. Medicul trage un semnal de alarmă şi spune că noile tulpini au început să devină predominante în mai multe localităţi din România.

Situaţia este monitorizată în acest moment de către autorităţile naţionale şi nu este exclusă posibilitatea ca la un moment dat, pe masa autorităţilor să fie introdusă o măsura dură cum ar fi un lockdown total.

Raed Arafat a vorbit despre instaurarea unui lockdown total

Prezent la Digi 24, Raed Arafat nu a exclus posibilitatea unui lockdown total la nivel naţional mai ales din prisma faptului că noile tulpini de COVID-19 devin predominante în tot mai multe localităţi din România. Acesta a afirmat că în momentul de față, pe masa autorităţilor nu se află o asemenea posibilitate, dar nici nu se poate vorbi de excluderea totală a acesteia. Media de infectări la nivel naţional este de 3 la mie

”Trebuie să se înţeleagă peste tot (…) în mâna noastră stă dacă continuăm să creştem incidenţa şi să trebuiască să luăm măsuri de limitare a circulaţiei (…) De noi depinde acest lcuru. Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”, a afirmat Arafat.

Doar de populaţie depinde ajungerea a măsuri de carantinare

În altă ordine de idei, Raed Arafat a transmis că populaţia este singura care poate opri ajungerea la măsuri de carantinare. Aceştia trebuie să respecte regulile impuse de autorităţile centrale şi să poarte mască dar şi să aibă o igienă corespunzătoare:

”Dacă contiună creşterea (…) acolo unde trebuie măsuri locale, zonale, acestea se vor lua. Dacă nu le luăm vm ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă pusă nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”, a mai declarat Raed Arafat.

Municipiul Timişoara a intrat în carantină

Unul dintre cele mai mari oraşe din România, Timişoara, a intrat în carantină. Decizia a fost luată de comitetul local pentru situaţii de urgentă şi va fi semnată de Raed Arafat. Timişoara va intra în carantină începând cu data de 8 martie. De altfel, Arafat a explicat, tot în cursul zilei de 6 martie 2021, faptul că decizia este singura care ar fi putut fi luată pentru a evita supraagomerarea Terapiei Intensive din Timişoara.

Totuşi, decizia nu este văzută cu ochi buni de președintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, acesta afirmând că o carantinare nu duce neapărat la scăderea numărului de cazuri de COVID-19.

„Nu sunt de acord cu carantinarea în orice circumstanțe și oricum sau doar de formă, pentru că am văzut că o carantinare chiar și de cinci ori, cum a fost în cazul Dumbrăviței, n-a avut absolut niciun efect. Cred că această măsură de carantinare ar trebui dublată de o creștere a numărului de vaccinări și cred că ar putea fi o soluție de durată pentru scăderea acestui indice”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Adauga un comentariu