Eveniment-Social

Ce spune Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor despre mandatele acestora

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune Sorin Cîmpeanu președintele Consiliului Național al Rectorilor despre mandatele acestora
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România are o reacţie de ultimă oră. Acesta a ieşit public cu o declaraţie după ce Senatul a adoptat în cursul zilei de ieri, 21 octombrie 2020, o lege prin care rectorii universităţilor pot avea un număr nelimitat de mandate.

Sorin Cîmpeanu susţine că ideea ”rectorilor pe viata” reprezintă o informare greşită a publicului.

Sorin Cîmpeanu consideră că nu exista ideea de rectori pe viaţă

Pentru a combate ideea ca un rector este ales pe viaţă, Sorin Cîmpeanu explică, printr-o intervenţie publica faptul că nu exista niciun rector în această situaţie. Acesta dă exemplul rectorilor care, după ce au candidat la încă un mandat, nu au mai întrunit numărul de voturi necesare pentru a obţine funcţia, sau rectori care după un mandat nu şi l-au dorit pe cel de-al doilea

Fără a susține că acum este momentul unei astfel de discuții, cred că se impun totuși câteva precizări, pentru o înțelegere corectă şi completă a contextului :

Niciun rector NU este ales pe viața ! Un rector este ales de către întreaga comunitate academică și NU este numit ! Alegerile sunt obligatorii la fiecare 4 ani ! Avem multiple exemple de rectori care aveau dreptul legal de a candida dar nu au mai candidat sau nu au mai fost aleși de către comunitățile universitare.

Vorbim despre atribuții și responsabilități, vorbim de eficienta managementului universitar. Una este să poți candida și cu totul alta este să fii ales.

Nu există mandate limitate la primari, de ce ar exista la rectori?

În altă ordine de idei, Sorin Cîmpeanu, pune o întrebare logică. Dacă nu exista o limită a mandatelor pentru primari, de ce pentru rectori ar exista? Conform aceloraşi declaraţii, singurele mandate limitate, în universitate, sunt cele a rectorilor. Vorbim despre faptul că niciun senator, preşedinte de Senat al Universităţii nu are vreo îngrădire referitoare la cât de mult poate candidat. În altă ordine de idei, rectorul arata că doar preşedintele României are numărul de mandate limitate, aşa cum Constituţia prevede:

Pe de altă parte, exista limitare la număr mandate pentru primari? Poate aşa s-ar putea asimila rolul profesionist de manager al unei comunități.

Din toată seria funcțiilor didactice, niciuna nu are limitare de mandat, nici președinții de Senate universitare, nici decanii, prorectorii sau prodecanii, nici directorii de departament sau directorii de institute de cercetare ….
Doar Președintele statului are limitare a numărului de mandate, prin Constituție.

Pe de altă parte, în contextul provocărilor globale pe care managementul universitar le impune, este nevoie de profesioniști care să fie experți în management organizațional, în management financiar și al resurselor umane, în managementul cercetării și al aspectelor științifice, în managementul patrimoniului și al aspectelor juridice….. Aceste lucruri se învață oare peste noapte ? Exista vreo școala de rectori, de decani sau de președinți de senat universitar ?

Cu toții am luptat pentru dreptul fiecarerui cetățean de a candida și de a fi ales. La modul general, limitarea unor drepturi greu câștigate ar trebui să ne dea de gândit la pericolul reîntoarcerii la perioada NUMIRILOR din afara comunităților respective !

Sunt întrebări la care cred că răspunsul corect poate fi dat doar de fiecare comunitate academică în parte.
Fără a pretinde că acum este momentul oportun pentru a răspunde unor probleme sistemice, cred că trebuie să avem încredere în fiecare comunitate academică care are rolul și responsabilitatea de alege ce este mai bine pentru viitorul său.” conchide preşedintele Constiliului Naţional al Rectorilor din România.

Răspunsul vine după ce mai multe critici din spaţiul public

În cursul zilei de ieri, 21 octombrie 2020, Senatul României a adoptat un act normativ care prevede scoaterea limitei de mandate a rectorilor universităţilor din România. Studenţii senatori au cerut ca legea să nu fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul Ponta a modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat. Acum rectorii nu vor mai trebui nici măcar să se suspende, pentru a putea candida din nou.

 

Adauga un comentariu