Sergiu Moroianu este soțul lui Clotilde Armand și prieten din copilărie cu Nicușor Dan. Este unul dintre oamenii care au pus bazele formațiunii politice Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) și ulterior USR. Însă a fost mătrășit de Nicușor Dan fiind dat afară din USR pentru că a vorbit despre campania dezastruoasă în care a fost și implicat Matei Păun, un personaj care îl idolatriza pe Vladimir Putin pe rețelele de socializare.
Matei Păun este un om de afaceri român care are businessuri în Rusia și Belarus și care a fost și este consilierul apropriat al lui Nicușor Dan. ”Pro-occidentalul” Nicușor a mințit cu nerușinare recent când le-a spus jurnaliștilor că nu s-a mai întâlnit de mult timp cu pro-rusul Matei Păun, însă pozele recente sunt dovada clară cine se află în spatele primarului Bucureștiului.
Ce spunea Sergiu Moroianu soțul lui Clotilde Armand și prieten din copilărie a lui Nicușor Dan despre Matei Păun, consilierul primarului Capitalei: Un personaj controversat!
În 2016, Sergiu Moroianu – soțul lui Clotilde Armand și apropiat al lui Nicușor Dan – a lansat o serie de acuzații extrem de dure și detaliate la adresa lui Matei Păun, omul care conducea, de facto, campania USB/USR. Într-un mesaj postat pe Facebook, Moroianu contura portretul unui individ opac, cu legături dubioase, care a compromis grav imaginea și șansele partidului.
Potrivit lui, USB a obținut un rezultat umilitor, mai slab decât cel al PPDD în 2012, după un an întreg de muncă. El acuza faptul că, în loc să aducă un plus, echipa de campanie condusă de Păun a comis abuzuri și greșeli în lanț. Deși venise inițial ca voluntar, Matei Păun urma să fie plătit cu o sumă considerabilă, fără ca cineva din partid să aibă acces la datele financiare concrete legate de „serviciile” lui.
Moroianu îl caracteriza pe Păun drept un personaj extrem de controversat, care nu doar că a refuzat să semneze vreo adeziune la USR, dar nici nu a oferit informații clare despre identitatea membrilor echipei sale. Mai grav, nimeni nu știa cu adevărat cine era acest om: ce cetățenie avea, pentru cine lucrase anterior, de unde îi proveneau veniturile sau care era averea lui reală. Potrivit afirmațiilor lui Moroianu, Păun ar fi fost introdus în partid de Roxana Wring – o apropiată a rețelei de ONG-uri asociate cu George Soros –, iar odată ajuns acolo, ar fi asociat imaginea USR cu agenda LGBT și cu figura controversată a lui Soros. Această apropiere de teme sensibile, afirmă Moroianu, a avut un impact devastator: a ajutat PSD să obțină 50% în Parlament, în timp ce USR a coborât sub 10%.
Mai mult, Moroianu susține că Păun a dus o veritabilă campanie de sabotaj intern, vizând-o direct pe Clotilde Armand, care era în acel moment cel mai vizibil și apreciat lider de teritoriu. Păun ar fi sunat personal filialele din țară pentru a le interzice să o invite pe Clotilde la evenimente și, mai grav, ar fi blocat în mod intenționat accesul ei la televiziuni în perioada crucială a campaniei, omițând să o anunțe despre invitații. Potrivit lui Moroianu, Păun a încercat chiar să preia controlul asupra paginii ei de Facebook, cerând insistent accesul la administrare.
Tot el susținea că Păun cheltuise fondurile partidului pe sondaje false, achiziționate la prețuri uriașe, și pe contracte netransparente, inclusiv propriul său salariu generos, în ciuda faptului că nu avea niciun fel de experiență relevantă în conducerea unei campanii electorale. Pe lângă toate acestea, Moroianu dezvăluia că Matei Păun purtase discuții neautorizate cu PNL, în numele USR, și că încercase s-o determine pe Clotilde să atace la TV membri liberali necunoscuți, doar pentru a ajuta unele facțiuni din PNL să-și regleze conturile interne.
Imaginea lui Matei Păun, așa cum reiese din acuzațiile lui Moroianu, este cea a unui infiltrat periculos, un om cu o agendă obscură, lipsit de loialitate față de partid, care a deturnat munca și mesajul USR-ului spre interese obscure, afectând grav nu doar campania electorală, ci și încrederea în proiectul politic al lui Nicușor Dan. Vă imaginați cât de puternic este Matei Păun și ce influență are asupra lui Nicușor Dan? La ordinul lui Matei Păun, un prieten de facultate a fost pur și simplu mătrășit din USR.
Cine este Matei Păun și de ce are atât de multă influență asupra lui Nicușor Dan
Matei Păun, omul din umbră al campaniilor lui Nicușor Dan, este un personaj cu legături extrem de controversate care ridică întrebări serioase despre integritatea și orientarea reală a celor care pretind că vor să salveze România. Deși publicul larg nu l-a cunoscut decât tangențial, Păun a fost atât de influent încât Nicușor Dan și-a înlăturat chiar și prietenul fondator din partid pentru a-i face loc în campania sa electorală. Cu un profil autoasumat de „progresist”, fan declarat al federalismului european și simpatizant al comunistului american Bernie Sanders, Păun se poziționa ferm în tabăra ideologică a celor care vor o Europă dizolvată în birocrație și ideologie globalistă.
Însă în spatele discursului frumos ambalat, realitatea e mult mai tulbure. Matei Păun apare în documentele Panama Papers, este implicat în afaceri off-shore din paradisuri fiscale precum Seychelles și este asociat cu figuri direct conectate la Kremlin. Printre partenerii săi de afaceri se numără Vitali Buzdugan, un personaj cu conexiuni directe cu regimul Lukașenko din Belarus și cu Viktor Khmarin, un apropiat al lui Vladimir Putin. Vorbim despre un om care nu doar că a făcut afaceri în estul post-sovietic, dar care era prezent constant în cercuri în care Putin nu era doar lider politic, ci și „naș” de cununie.
Păun este, așadar, mult mai mult decât un simplu consultant sau un antreprenor „vizionar”. Este un punct de legătură între grupări de interese geopolitice rusești, zone economice obscure și politicieni români dispuși să închidă ochii în schimbul puterii. Nicușor Dan, deși pretinde că nu a știut despre legăturile acestuia, a fost prins în minciună de mai multe ori, ba susținând că nu cunoaște detalii, ba minimalizând conexiunile acestuia cu regimurile autoritare din Est.
Când jurnaliștii au început să investigheze mai profund, Matei Păun a reacționat precum orice personaj cu lucruri de ascuns: și-a șters pagina de Facebook, acolo unde era documentată simpatia sa pentru Vladimir Putin și unde apărea ca un vizitator frecvent al Moscovei. Asta, în timp ce „salvatorii” Bucureștiului se prezentau ca apostoli ai transparenței.
Conform tuturor normelor „deontologice” ale G4Media și HotNews, Matei Păun este, categoric, un apologet al lui Putin și un filo-rus extremist.
În realitate, Matei Păun este imaginea duplicitară a unei generații de „tehnocrați” care vorbesc despre valori europene în timp ce se întâlnesc cu oamenii Kremlinului. A-l avea pe acesta drept șef de campanie sau consilier apropiat spune totul despre cât de vulnerabil – sau complice – este Nicușor Dan în fața unor interese care n-au nicio legătură cu România, democrația sau bunăstarea națională.
asta-i sotul lui Clotilde Armand?