International

Aleksandr Lukașenko a semnat o lege care introduce pedeapsa cu moartea pentru „trădarea de stat”

Publicat: 09 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aleksandr Lukașenko a semnat o lege care introduce pedeapsa cu moartea pentru trădarea de stat
Aleksandr Lukașenko a semnat pedeapsa cu moartea în lege pentru oficialii și soldații trădatori, a spus presa de stat

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a semnat joi o lege care introduce pedeapsa cu moartea pentru „trădarea de stat” comisă de oficiali guvernamentali și militari, a informat agenția de presă de stat Belta.

În plus, legea introduce răspunderea penală pentru „propaganda” terorismului, discreditarea forțelor armate ale țării, a altor trupe și formațiuni militare, organizații paramilitare și încălcarea cerințelor de protecție a secretelor de stat.

Aleksandr Lukașenko a semnat o lege care introduce pedeapsa cu moartea

Parlamentul Belarus a adoptat anul trecut un proiect de lege care va impune pedeapsa cu moartea pentru „înalta trădare, pentru a preveni” posibile acțiuni ale „elementelor distructive” din țară, pe care Lukașenko a semnat-o joi.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty a numit anul trecut legea „cea mai recentă manifestare a nerespectării profunde a drepturilor omului de către autoritățile belaruse”.

Rolul Belarusului în războiul din Ucraina

Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat în februarie că „nu avem cum să ne trimitem trupele în Ucraina dacă nu veți comite o agresiune împotriva Belarusului”.

„Dar nu uitați că Rusia este aliatul nostru – din punct de vedere juridic, moral și politic”, a adăugat el.

Guvernul lui Lukașenko a susținut în nenumărate rânduri că dronele și rachetele ucrainene au intrat pe teritoriul său, uneori fără a furniza dovezi, potrivit CNN.

Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus

Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în urma sabotajului asupra unui avion militar rusesc de recunoaştere, staţionat pe un aerodrom din apropiere de Minsk, a anunţat preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko.

Principalul suspect, prezentat drept un „terorist” ruso-ucrainean care lucra pentru serviciile speciale ucrainene SBU, şi „mai mult de 20 dintre complicii săi care erau pe teritoriul bielorus” au fost arestaţi până marţi, a declarat Lukaşenko, potrivit Agerpres.

Opoziţia bielorusă în exil a anunţat la sfârşitul lunii februarie că un avion de recunoaştere rusesc a fost distrus pe aerodromul Maciulişci, de lângă Minsk. Potrivit presei, este vorba despre un avion A-50, echipat pentru operaţiuni de supraveghere şi de centru de comandă.

„Partizanii (…) au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc rar pe aerodromul Maciulişci, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai opozantei Svetlana Tihanovskaia.

Adauga un comentariu