Activele imobilizate și circulante reprezintă o modalitate de generare a veniturilor unei firme pe termen lung sau scurt.
Acestea reprezintă totalitatea bunurilor ce sunt deținute de către o companie, fie că sunt de natură materială sau nematerială.
Iată ce trebuie să știi despre activele imobilizate
Activul imobilizat trebuie să poată genera un venit, care să poată fi transformat în lichidități, dacă este cazul. Acesta are o durată de utilizare mai mare de un an, acest lucru însemnânând că nu este un activ de care se poate beneficia o singură dată.
Acestea se împart în 3 categorii, existând imobilizări corporale, ce sunt bunuri a căror valoare este mai mare și care se pot utiliza pe o perioadă mai mare, imobilizări necorporale, ce sunt nemateriale, intangibile și sunt folosite pentru procesul de producție sau de funizare a serviciilor și bunurilor și imobilizările financiare, care sunt o serie de resurse investite în alte unități, timp de mai mult un an.
Ca să fie totul clar pentru fiecare categorie, oferim și câte un exemplu, după cum urmează. Cele imobilizate corporale pot fi reprezentate de aparatura existentă, de mijloacele de transport, de toate echipamentele existente, de instalații și de construcții.
Activele imobilizate necorporale se pot reprezenta prin concesiuni, brevete, cheltuieli de facere, de cercetare, dezvoltare, avansuri acordate, un fond comercial sau o marcă comercială. În ceea ce privește activele imobilizate financiare, pot cuprinde garanții, depozite, investiții, creanțe sau obligațiuni, cu termen limită mai mare de un an.
Ajustarea de valoare în cazul lor reprezintă o corecție ce ține cont de reducerea valorii unui activ individual.
Ce reprezintă activele circulante
Acestea sunt bunuri ce sunt deținute pe o perioadă limită mai mică de un an, care joacă un rol important în finanțarea activităților companiei. După acest an, acestea sunt transformate în lichidități și pot fi clasificate în creanțe, stocuri, investiții pe termen scurt, casă și conturi în bănci. Iar acestea din urmă pot consta în numerar, investiții pe un termen scurt, stocuri, plănți anticipate, veniturile cumulate, active pentru vânzare, pe profilul curent și cheltuieli în avans.
Stocurile reprezintă activele ce constau în bunurile deținute de către societate, ce au ca scop final vânzarea lor. Acestea pot fi formate din materiale consumabile, din produse finite, de avansuri pentru achiziționarea lor și din materie primă.
Creanțele reprezintă niște valori de natură economică, ce sunt oferite pe termen scurt altor persoane, în schimbul cărora compania primește servicii sau bani. Acestea pot fi comerciale, din interese de participare, în cadrul grupului și privind capitalul subscris și nevărsat.
Investițiile pe termen scurt se referă la faptul că societatea investește sume pentru a câștiga sume pe termen scurt, iar acestea pot consta în obligațiuni și acțiuni.
Ajustările pentru acestea pot fi în plus sau în minus, cele în plus sunt dacă există venituri din reluarea provizioanelor făcute, iar cele în minus sunt făcute în cazul în care sunt constatate pierderi sau provizioane.
Activele totale ale unei companii sunt formate din activele imobilizate și cele circulante, despre care este esențial să cunoști aceste informații, dacă ești antreprenor.