Sanatate

Ce sunt miodezopsiile și din ce cauze apar? Dr. Ciprian Danielescu: „Pot fi semnul unor afecțiuni oculare” – VIDEO

Publicat: 02 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt miodezopsiile și din ce cauze apar Dr. Ciprian Danielescu Pot fi semnul unor afecțiuni oculare - VIDEO
Miodezopsiile sau musculițele în ochi reprezintă corpuri mobile sub formă de pete, puncte, cercuri, linii sau pânze de păianjen, care se proiectează pe retina ochiului și apar în câmpul vizual, luând forma unor umbre.

Dr. Ciprian Danielescu, șeful secției de oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre miodezopsii. Ce sunt acestea și din ce cauze apar?

Miodezopsiile sau musculițele în ochi reprezintă corpuri mobile sub formă de pete, puncte, cercuri, linii sau pânze de păianjen, care se proiectează pe retina ochiului și apar în câmpul vizual, luând forma unor umbre. Acestea pot fi rotunde sau filamentoase, mai mici sau mai mari și se pot manifesta ca o singură umbră. Chiar dacă miodezopsiile par a fi în fața ochiului, în câmpul vizual, ele sunt, de fapt, în interior.

Ce sunt miodezopsiile și din ce cauze apar? Dr. Ciprian Danielescu: „Pot să fie normale în interiorul ochiului”

De cele mai multe ori, miodezopsiile sunt cauzate de schimbările legate de vârstă. Odată cu trecerea anilor, substanța gelatinoasă (corpul vitros) din interiorul ochilor devine mai lichidă și, astfel, fibrele microscopice din interiorul corpului vitros tind să se aglomereze și să creeze umbre minuscule pe retină. De precizat este că acestea pot apărea la nivelul unui singur ochi sau în ambii.

Deși par inofensive, miodezopsiile pot fi semnul unor afecțiuni oculare. Tocmai de aceea, dacă sesizați apariția acestor „musculițe”, nu ezitați să mergeți la un medic oftalmolog, pentru examinarea fundului de ochi.

„Miodezopsiile le spunem noi, colocvial muște zburătoare, pot să fie normale în interiorul ochiului. Mai devreme sau mai târziu poate orice persoană va sesiza, privind la peretele alb sau la cerul albastru, un punctuleț care se plimbă pe acolo. Probabil că în momentul în care le vedem prima oară ar trebui să realizăm un consult oftalmologic, o examinare de fund de ochi, pentru că miodezopsiile pot fi și semnul unor afecțiuni oculare. Una ar fi decolarea de vitros, vitrosul care este un gel transparent în interiorul ochiului, la un moment dat se desprinde de pereții ochiului și acesta este un fenomen care apare la toți oamenii. Dar, repet, măcar o dată, un oftalmolog să se uite în interiorul ochiului respectiv. Și dacă spune că nu-i nimic de făcut, atunci nu-i nimic de făcut sau uneori se iau niște suplimente alimentare.”, a declarat dr. Ciprian Danielescu, la BZI LIVE.

Dr. Ciprian Danielescu: „Se poate întâmpla ca acel vitros să rupă o bucățică de retină”

În unele cazuri, se poate întâmpla ca acel vitros să rupă o bucățică de retină, fapt pentru care se intervine în urgență cu un laser. Astfel, este prevenită o problemă serioasă, și anume dezlipirea de retină. Dezlipirea de retină constituie rezultatul procesului de separare a membranei vasculare retiniene, ea fiind ridicată sau deplasată din poziția sa normală. În cazul în care nu este tratată la timp, dezlipirea de retină poate duce la pierderea permanentă a vederii.

Din păcate, dezlipirea de retină se poate produce spontan sau poate avea anumiți factori favorizanți, cum sunt: miopia, istoricul familial de dezlipire de retină, degenerescență maculară legată de vârstă, bolile sistemice (ex. Sindromul Marfan) și traumatismul ocular.

„În cazul prost, se poate întâmpla ca acel vitros să rupă o bucățică de retină și atunci putem interveni în urgență cu un laser și să prevenim o problemă serioasă, care este dezlipirea de retină.”, a mai adăugat medicul Ciprian Danielescu.

Adauga un comentariu