Sfatul medicului

Ce sunt negii, cum se transmit si in ce caz pot duce la cancer

Publicat: 11 ian. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt negii cum se transmit si in ce caz pot duce la cancer
7

Negii sau verucile – in termeni medicali – sunt rezultatul unor infectii virale, fiind unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii.

Se prezinta sub forma unor excrescente benigne cauzate de infectia straturilor superficiale ale pielii cu un virus numit HPV sau Human Papilloma Virus, explica Dr. Alina Suru, medic specialist dermato-venerologie, pentru ziare.com.

Cum se prezinta. Negii sunt leziuni a caror crestere se produce spre exterior, fara tendinta de extindere in profunzime (leziuni exofitice), care se dezvolta sub forma unui dom. Ii intalnim localizati in special la nivelul degetelor sau a partii dorsale a mainilor, insa pot afecta si repliul unghial, caz in care distructia prin electrocauterizare sau laser poate determina distrofii ale unghiei.

La randul lor, verucile plane sunt mici papule roz sau de culoarea pielii cu suprafata neteda, plate, ce se intalnesc de regula pe dorsul mainilor avand dispozitie liniara. Au tendinta de a aparea in numar mare, 10-100 de leziuni.

Daca la nivelul mainilor intalnim de cele mai multe ori leziuni de tipul verucilor vulgare (negilor) sau verucilor plane, in cazul afectarii anogenitale cu HPV vorbim despre o infectie cu transmitere sexuala care determina condiloame sau negi genitali.

In cazurile mai grave, infectia cu tulpinile 16 sau 18 (considerate cu risc oncogen) poate determina in timp aparitia leziunilor precanceroase si canceroase in special la nivelul colului uterin, dar si la nivel vulvar, vaginal, penian sau anal.

Persoanele predispuse la aparitia negilor. Oricine poate avea negi, insa riscul infectiei cu virusul care determina aparitia negilor este crescut la copii si adolescenti, la persoanele care isi rod unghiile sau isi rup cuticulele si in cazul celor care prezinta un sistem imunitar slabit. De asemenea, sunt mai predispusi la a dezvolta negi cei la care functia de bariera a pielii este compromisa, spre exemplu prin suferirea unor taieturi sau julituri.

Prevalenta negilor cutanati este de aproximativ 20% la copiii de varsta scolara si scade progresiv odata cu inaintarea in varsta. Cei mai multi negi regreseaza spontan in 1-2 ani.

Cum se transmit? Transmiterea papilloma virusurilor se face prin contact direct sau prin obiecte sau suprafete contaminate, fapt pentru care este recomandat ca pentru a ne proteja sa purtam papuci atunci cand mergem la piscina sau sauna. Autoinocularea de la o leziune la pielea sanatoasa din jur este observata in special in cazul negilor digitali sau verucilor plane.

De asemenea, preventiv, este indicat sa nu ne roadem unghiile sau sa ne traumatizam cuticulele. Tegumentul trebuie mentinut intact si hidratat, astfel incat functia de bariera a pielii sa poata fi indeplinita cat mai bine. De obicei, dureaza luni de zile pana cand un neg creste suficient de mare pentru a-l vedea, astfel incat multi pacienti nu isi aduc aminte unde ar fi putut contacta infectia.

 

 

Adauga un comentariu