Prima pagină » Sanatate » Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare: Remedii pentru hipertensiunea arterială

Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare: Remedii pentru hipertensiunea arterială

29 apr. 2021, 12:56,
BZI.ro, în Sanatate

Tensiunea arterială se referă la presiunea exercitată de volumul de sânge asupra pereților vasculari în timpul contracției ritmice a inimii, fiind exprimată prin tensiunea sistolică și diastolică și se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg) peste presiunea atmosferică. Din ce în ce mai multă lume are hipertensiune arterial și de aceea este important să știi ce trebuie să faci când ai tensiunea mare.

Ultimii studii au demonstrate că tensiunea de 130/90 mmHg nu mai este considerată normală, cea mai bună tensiune arterială fiind de 120/70 mmHg.

Hipertensiunea arterială poate duce la dureri de cap, oboseală, senzația de țiuit în urechi sau amețeli. În marea majoritate a cazurilor, tensiunea arterială este asimptomatică și nu se tratează decât în anumite cazuri, ținându-se sub control cu pastile și ducând o viață sănătoasă.

Ce duce la creșterea tensiunii

Hipertensiunea arterială poate fi cauzată de alte probleme de sănătate precum probleme ale rinichilor, diabet zaharat, apnee în somn sau probleme hormonale.

Creșterea tensiunii arteriale poate fi produsă și de administrarea unor medicamente precum contraceptivele orale, corticosteroizii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau unele medicamente contra tusei sau răcelii.

Hipertensiunea arterial poate să apară la persoane care au factori de risc asociați precum supraponderabilitatea, consumul excesiv de alimente sărate, consumul redus de fructe și legume, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de cafea și băuturi care conțin cafeină, fumatul, lipsa somnului, vârsta mai mare de 65 de ani sau ereditatea, adică persoanele care au rude apropiate cu hipertensiune arterială au un risc mai mare de a avea probleme de acest fel.

Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare: Măsuri care te scapă de hipertensiune

Dacă ai tensiune mare nu se poate vorbi de un tratament anume, ci mai degrabă de prevenție.

Astfel, schimbarea stilului de viață duce la reducerea hipertensiunii arteriale. În plus, este necesară adoptarea unei diete sănătoase, din care să fie scoase alimentele care duc la supraponderabilitate. De asemenea, se impune introducerea activității fizice în programul zilnic.

Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea în greutate, dacă persoana este supraponderală sau obeză poate duce la reducerea tensiunii, la fel ca și eliminarea consumului de alcool. În cazul în care dieta și activitatea fizică nu sunt suficiente pentru a reduce tensiunea arteriala, medicul poate recomanda un anumit tratament.

Tipul de medicamente recomandate depinde de nivelul tensiunii arteriale și de starea de sănătate. Sunt cazuri când tensiunea arterială este foarte ridicată și atunci sunt necesare mai multe medicamente pentru a o ține sub control.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani prezintă un risc în plus pentru afecțiunile cardiovasculare. La fel și persoanele care au afecțiuni renale sau diabet. Acestea ar trebui să aibă o tensiune arterială mai mică de 130/80 mmHg în urma tratamentului.

Ce medimente se prescriu pentru tensiune arterială

Printre medicamentele indicate de doctor se află diureticele, care ajută rinichii să elimine sodiul și excesul de apă din organism.

Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei ajută la relaxarea vaselor de sânge, prin blocarea formării angiotensinei, un compus chimic cu efect vasoconstrictor puternic.

Blocantele de canale de calciu relaxează vasele de sânge și încetinesc ritmul inimii. Beta blocante susțin vasodilatația și încetinesc bătăile inimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *