Titlurile zilei

Cea mai bună veste pentru ieșeni! Aparatul care tratează coronavirusul va fi trimis la Iași! Cadrele medicale fac pregătiri intense pentru a începe procedurile

Publicat: 08 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai bună veste pentru ieșeni Aparatul care tratează coronavirusul va fi trimis la Iași Cadrele medicale fac pregătiri intense pentru a începe procedurile

Iașul va putea fi salvat de coronavirus cu ajutorul unui aparat de plasmafereză. Autoritățile vor trimite spre Iași aparatul care va facilita tratarea prin plasmă a pacienților diagnosticați cu coronavirus. Procedurile se vor efectua în premieră națională și asigură ieșenii că vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate. Medicii au fost luați cu asalt de utilizarea noilor tehnici de tratament. Cadrele medicale din Iași sunt în stadiu de studiu al tehnicilor medicale care promit șansa la viață.

Ministerul Sănătății va trimite la Iași un aparat de plasmafereză pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus. Tehnica este deja utilizată în străinătate și a dat roade. Conform datelor emise de către specialiștii ieșeni, pacienții aflați în stare critică vor primi plasma de la foștii pacienți complet vindecați, pentru a dezvolta imunitate. Fiind în faza de proiect și totodată o premieră națională, specialiștii nu pot răspunde momentan la întrebarea: câți pacienți ar putea fi salvați prin tratarea cu plasmă? Tot ceea ce se știe în acest moment este că tehnica a dat rezultate extrem de bune în străinătate și că reprezintă o oază de încredere că Iașul poate salva din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19.

Aparatul care va salva ieșenii!

Cele trei aparate de plasmafereză ajunse în România zilele trecute sunt distribuite astfel: unul la Timișoara și două la București. În acest moment se fac demersurile pentru ca unul dintre cele trei să fie trimis la Iași. Conform medicilor specialiști de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, aparatul și kiturile de colectare de plasmă vor fi utilizate exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați.

„Se preia sângele unui pacient diagnosticat cu COVID-19 și care ulterior s-a vindecat. Anticorpii se vor administra la pacienții aflați în stare critică. Este vorba despre o tehnologie de vârf, este o premieră națională. Suntem în acest moment în perioada de pregătire cu colegii din București. Lucrăm la pregătirea cadrelor medicale pentru a lucra cu astfel de metode, noi, de altfel, pentru întreaga Românie. Până în acest moment nu ne-am mai confruntat cu asemenea situații, întreaga tehnică este o noutate pentru noi. Se lucrează cu kituri și aparatură specială în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 care sunt în stare gravă”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

„Suntem în stadiul incipient al stabilirii protocolului de tratament”

Chiar dacă aparatele sunt deja puse la dispoziția cadrelor medicale din România și în curând unul va ajunge și la Iași, medicii susțin că va mai dura o perioadă până ce se vor acomoda cu noile tehnici. Așteptarea este bine meritată întrucât prin tratamentul cu plasmă au fost deja salvați pacienți în stare gravă la nivel mondial.

„Scopul utilizării aparatelor de plasmafereză este de a asigura accesul pacienților ieșeni infectați cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca în alte țări, care au confirmat că acest tratament chiar salvează vieți. Procedura se va desfășura în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași, unde deja am luat legătura cu reprezentanții unității medicale. Suntem într-un stadiu incipient al stabilirii protocolului de tratament, imediat cum vom pune la punct noi strategii, vă vom ține la curent”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Reprezentanții CRTS nu au fost înștiințați

Până în acest moment, reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iași nu au primit un comunicat oficial de la Ministerul Sănătății prin care se anunță implicarea unității medicale în tratarea pacienților cu COVID. Conducerea CRTS este pregătită să se implice, dar nu poate oferi informații oficiale.

„Noi suntem subordonați Institutului Național de Hematologie Transfuzională. Până în acest moment nu am primit nicio informație oficială că vom recolta plasmă de la pacienții ieșeni. Până ce nu vom primi informații corecte și concrete, nu vom putea emite nicio declarație în legătură cu această situație. Avem aparate pentru recoltarea de plasmă, dar nu știu dacă CRTS Iași sau alte spitale vor fi desemnate să recolteze. Mai multe nu putem spune în acest moment”, spune Lavinia Scripcaru, șefa Centrului Regional de Tranfuzie Sanguină din Iași.

Investiție de peste 100.000 de euro

Ministerul Sanătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fară TVA, 63.000 de euro au costat echipamentele și 40.950 de euro kiturile.

Adauga un comentariu