Local

Cea mai costisitoare apă și cea mai scumpă cafea au fost „revendicate” de un ieșean! Notă de plată de 2.000 de lei primită la un magazin din Nicolina! Totul, din cauza COVID-19! (Exclusiv)

Publicat: 27 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai costisitoare apă și cea mai scumpă cafea au fost revendicate de un ieșean Notă de plată de 2.000 de lei primită la un magazin din Nicolina Totul din cauza COVID-19 Exclusiv
Un polițist completează un proces-verbal de sancționare

Un bărbat care a fost amendat cu 2.000 de lei a apelat la judecători. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au anulat sancțiunea pe care polițiștii i-au dat-o lui Ioan Ciofu. Ieșeanul a susținut că a coborât să își cumpere o apă și niște cafea, când a fost amendat de un agent de Poliție

Un bărbat din Iași care a fost sancționat cu o sumă considerabilă și-a căutat dreptatea în instanță. Ioan Ciofu a susținut că nu a făcut altceva decât să coboare pentru a-și cumpăra niște apă și cafea, când a fost luat ca din oală de un agent de Poliție. Bărbatul a contestat în instanță sancțiunea primită, iar judecătorii i-au dat câștig de cauză.
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerea formulată de Ioan Ciofu împotriva procesului-verbal întocmit de polițist.

„Instanța admite plângerea contravențională formulată de petentul Ioan Ciofu în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Iași, împotriva procesului-verbal de contravenție din 11 aprilie 2020. Anulează procesul-verbal de contravenție. Înlătură sancțiunea amenzii contravenționale aplicată petentului”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ioan Ciofu, amendat de un polițist cu 2.000 de lei, în perioada stării de urgență

Procesul intentat de Ioan Ciofu a început pe 25 mai 2020. Ieșeanul le-a cerut magistraților să anuleze procesul-verbal de sancționare întocmit de un agent din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

„Am fost amendat cu 2.000 de lei, întrucât, pe 11 aprilie 2020, mă aflam pe Esplanada Nicolina, la ora 9:55, împreună cu I.M., căutând un chioșc pentru a achiziționa o sticlă cu apă și un pachet de cafea, fără a avea declarația pe propria răspundere. De fapt, declarația pe propria răspundere se afla în mașina parcată la câțiva metri de locul în care am fost oprit de agentul constatator, însă acesta a refuzat să mă însoțească la autoturism, pentru a-i arăta declarația!”, a menționat Ioan Ciofu în fața instanței de judecată ieșene.

Ce au spus cei de la Poliție în fața judecătorilor

De asemenea, ieșeanul le-a mai cerut judecătorilor să aibă în vedere faptul că, pe 6 mai 2020, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că faptele pentru care se pot da amenzi pentru încălcarea dispozițiilor instituite pe perioada stării de urgență nu sunt individualizate, iar, în aceste condiții, amenzile aplicate încalcă litera legii.
Pe de altă parte, reprezentanții IPJ Iași au formulat întâmpinare, prin care au solicitat respingerea plângerii ca nefondată și menținerea procesului-verbal întocmit, ca legal și temeinic.

„Petentul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea dispozițiilor din Ordonanța Militară nr. 3/2020. A fost prins când nu a respectat obligația de a prezenta declarația pe propria răspundere pentru a justifica prezența sa în afara domiciliului. Acesta a fost prins în timp ce staționa pe o bancă împreună cu numitul I.M., încălcând prevederile O.M. nr. 3/2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19”, au afirmat cei de la Poliție.

Totuși, judecătorii ieșeni au decis să admită plângerea formulată de Ioan Ciofu. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au anulat procesul-verbal de sancționare a acestuia, anulând și amenda primită de bărbat, în valoare de 2.000 de lei. Decizia a fost luată pe baza faptului că prevederile Ordonanței Militare au fost considerate neconstituționale.

Adauga un comentariu