Titlurile zilei

O bătrână din Iași a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât permitea Ordonanța Militară! Maria Trofin: „Mi-e frică să nu vină acel polițist și să-mi ia casa”

Publicat: 29 mai 2020
Polițiștii au decis să își facă
O bătrână din Iași s-a trezit cu o amendă enormă, după ce a ieșit pe stradă

Un polițist a decis să îi aplice o amendă de 10.000 de lei unei bătrâne din Iași care „și-a permis” să iasă din casă mai devreme un pic decât prevedea ordonanța militară, în perioada de stare de urgență. Bătrâna a primit acasă procesul-verbal și, când a văzut suma pe care ar trebui să o achite, a rămas șocată. Maria Trofin a contestat în instanță amenda primită din partea agentului constatator, sperând ca sancțiunea să fie anulată, înlocuită cu un avertisment sau drastic diminuată

O bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat orarul prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Astfel, pe data de 7 aprilie, Maria Trofin, o ieșeancă în vârstă de 86 de ani, a fost amendată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

„Eu locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Știam că trebuie să ies după ora 11:00. Eu sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau pe urmă niște medicamente.
Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua niște medicamente”, își începe povestea Maria Trofin.

Amendă de cinci ori mai mare decât minimul legal pentru bătrâna din Iași

Bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator Liviu Chiriac, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Însă agentul a preferat „să-și încordeze mușchii” și să arate că el poate și face ce vrea. Organul scrupulos i-a aplicat sărmanei bătrâne o amendă de cinci ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.

„Eu am lucrat la o farmacie și știu foarte bine ce înseamnă lupta cu acest virus. Aveam mască de protecție, aveam mănuși… Aveam și declarație pe propria răspundere! Dar domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, însă… degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face! Nu am semnat pentru că am considerat că nu am greșit cu nimic. Mi-a zis că voi plăti scump pentru ce am făcut, că o să-mi vând casa!”, spune plângând bătrâna.
Femeia, care nu știe carte, a aflat cuantumul amenzii de-abia în momentul în care a primit procesul-verbal acasă și i l-a arătat fiicei sale.
„Am rămas muți când am văzut ce amendă i-au dat mamei! Când i-am spus suma, mama a început să plângă… A fost o femeie corectă toată viața ei și nu a fost vreodată amendată pentru nimic. Este inacceptabil cum a înțeles să aplice legea acest domn polițist”, spune supărată fiica Mariei Trofin.

Bătrâna din Iași: „M-au nenorocit! Eu am o pensie de aproape 800 lei. De unde să plătesc amenda asta așa de mare?”

Bătrâna din Iași susține, printre lacrimi, că nu a mai fost vreodată amendată și că nu își permite să plătească această sumă.

„Eu nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei. Plătesc întreținerea, îmi iau pastile și… s-au cam terminat banii. De unde să plătesc eu acum amenda asta așa de mare?!”, zice plângând bătrâna.
De când a aflat de amenda primită, femeia susține că nu mai poate dormi noaptea. „Nu pot să mai închid ochii noaptea! Mi-e frică să nu vină acel polițist și să-mi ia casa!”, izbucnește iarăși în plâns femeia.

Maria Trofin a contestat în instanță procesul-verbal, sperând să fie iertată de amendă

Familia bătrânei este hotărâtă să îndrepte în instanță nedreptatea făcută femeii.

„Am vorbit cu un avocat și am contestat în instanță procesul-verbal. Ce a făcut acest polițist este strigător la cer. Și-au găsit cu cine „să aplice legea”: cu o femeie de 86 de ani! În Alexandru cel Bun, în zona pieței, mereu sunt persoane de etnie rromă care fac ce vor acolo și nu-i întreabă nimeni nimic! Se vând țigări de contrabandă și polițiștii locali închid ochii! Vreau să-l întreb pe acest domn, Liviu Chiriac, dacă ar fi fost mama sau bunica lui, ar fi acționat la fel?! Avea „normă” de amenzi sau trebuia să ia vreo primă și s-a gândit că face asta amendând-o pe mama mea?! Să le fie rușine pentru ce au făcut!”, adaugă fiica bătrânei.

Avocat: „Amenzile aplicate sunt disproporționate!”

Avocații ieșeni spun că astfel de contestații împotriva proceselor-verbale întocmite de polițiști în perioada de stare de alertă au început să fie contestate la Judecătorie.

„Au început să apară asemenea plângeri împotriva proceselor-verbale, în care ieșenii contestă sancțiunile primite în timpul stării de urgență. Din punctul meu de vedere, există situații în care amenzile aplicate sunt foarte disproporționate, în comparație cu situația de fapt, respectiv cu presupusa faptă care a fost consemnată de agentul constatator”, a declarat avocatul Paula Alina Lupu, din cadrul Baroului Iași.

Amenzile date în starea de urgență au fost declarate neconstituționale!

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța nr. 3/2020, prin care au fost majorate amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanțelor militare. De asemenea, articolul din O.U.G. 1/1999 prin care au fost introduse amenzi pentru încălcarea stării de urgență a fost declarat neconstituțional.
Mai mult, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

De asemenea, Curtea Constituțională a anunțat că Ordonanța nr. 3/2020, care majorează nivelul amenzilor pentru încălcarea ordonanțelor militare, „este neconstituțională, în ansamblul său”, pentru că, legiferând în zona restrângerii drepturilor și libertăților fundamentale, trebuia să fie adoptată sub formă de lege, conform Constituției.
În plus, dispozițiile articolului 28 din O.U.G. 1/1999 (articol care stabilește amenzi pentru încălcarea stării de urgență) sunt neconstituționale, pentru că nu definesc faptele care sunt pedepsite și nici nu stabilesc clar nivelul amenzilor, lăsând la latitudinea agentului constatator să decidă ce amendă aplică.

Ce prevedea ordonanța militară referitor la starea de urgență

Prevederile ordonanței militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței/gospodăriei „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Acum, rămâne de văzut ce decizia va lua Judecătoria în cazul Mariei Trofin, bătrâna din Iași care a primit o amendă de peste zece ori mai mare decât pensia pe care o primește la 86 de ani, din cauza Ordonanței Militare nr. 3/2020.

Comentarii
 • Un gunoi, un mărlete de milițian comunitar al societății cu 2 clase mai mult decât inter regio care din paznic municipal sa trezit mare milițian cu ajutorul și largul concurs al municipalității. Propun desființarea acestei miliției municipale, care nu ajuta cu nimic cetățenii acestui oraș. Sint slab pregătiți, fără multă carte, șpăgari la greu, și frustrați pe deasupra.

 • Este vina conducerii Politiei Locale Iasi , a celor 2 directori , Zanfirescu si Grumeza …acestia le cer lucratorilor cat mai multe amenzi …de exemplu in anul 2019 cine a avut mai putin de 100 amenzi a luat calificativ ”BINE” …Urmeaza …ION CAZACU …care se foloseste de martori decedati la intocmirea procesului-verbal …un infractor care are dosar pt. fals si uz de fals …AR FI BINE SA AFLE SI D.L PRIMAR ACESTE LUCRURI …

 • Baba Vanda adică politist local sub acoperire. Ești și prost grămadă. Te ascunzi sub anonimat și dai date din instituție. Probabil ești un frustrat adică o cioară cu aere de păun.

 • Sebi, sa dea Dumnezeu sa nu ajungi bătrân, ca tu ești doldora de prost acum la tinerețe, și sa nu mai apuci sa mai lansezi societății pui tâmpiți ca tine, ca avem destui în tara!!!

 • Intrebati-vă unde este acum acel polițist local….s-au luat măsuri, stați liniștiți! App, nu există și nu a existat normă de amenzi, degeaba dai 100 de amenzi, doar ca să te lauzi, dacă sunt date aiurea și le anulează judecătorii.

 • E drept ca legea nu a fost respectata, dar amenda aplicata este cu mult peste situatia constatata de agent. Aici tine de instructajele efectuate inainte de intrarea in serviciu, de procedurile(daca acestea exista)existente dar si de bunul simt al fiecaruia. Legea are limite minime si limite maxime, in functie de situatia constatata, iar in acest caz cred ca agentul a dat dovada de lipsa de orice limita umana.

 • Ar trebui facut public acest marlan ce a ajuns in politie pe pile ( scoala sigur NU ARE). Cum sa dai asa o amenda unei femei de 86 de ani? ar trebui dat afara acesti nemernici! O poza sa-l vada o tara intreaga cat este de prost! In fata interlopilor si …. stau aplecati si isi bat joc de oamenii corecti!

 • Veniți în cartierul Dacia și vedeți cum colcăie trotuarul de ,,ciori” cu..tigari,tigari”, infractori,bețivi,cum se vinde vi la pahar în stradă, cum se vând tigari,la bucată la toate chioșcurile și alcool minorilor,cum colcăie străzile de,aurolaci și ,,cetățeni din dallas”,,si nu vezi picior de polițist, nici local nici național! Stau cate patru în masina,la pândă și Dar în haită pe care un batran(bătrâna) care traversează neregulamentar !….

 • Cei mai corupți oameni din societatea românească sint politicienii, polițiștii, și paznicii municipali asa zisa politie comunitara, și atit timp cât va exista aceste lichele, în tara noastră va fi din ce în ce mai rău. O dictatura militara ar rezolva problema

 • DOMNILOR ZANFIRESCU ȘI GRUMEZA, TĂIAȚI RAUL DE LA RĂDĂCINĂ ȘI SCHIMBATI ȘEFII DE SERVICIU CARE NU CORESPUND, FIȚI ADEVĂRAȚI MANAGERI, SUNTEȚI PROFESIONIȘTI! NU CHIRIAC BENONE ESTE DE VINA CI ACELA CARE I-A DAT „MÂNA LIBERA” ȘTIȚI DOMNIILE VOASTRE CINE! ADUCEȚI PROFESIONIȘTI ÎN LOCUL LOR, DE LA POLITIA JUDEȚEANĂ PROVIZORIU P, PANA DISPAR ABUZURILE DE LA POLITIA LOCALA! NU VREM SA FIM STIGMATIZATI TOȚI DIN CAUZA UNOR NEISPRAVITI? SUCCES!

 • Daca batrana statea departe de piata ( ca asa a zis …) , iar la dumneaei a fost sanctionata pe la ora 10…..ma intreb la ce ora a iesit din casa ??? Ca tot ea spune ca are dificultati de deplasare . Pe la ora 8 ?? In lege, se spunea clar ca persoanele peste 65 ani pot iesi din casa dupa ora 11 . Deci….politistul a procedat corect. De ce nu i-a dat maxim ??? Legea nu e pentru toata lumea ??? Exista cumva exceptii ???

 • Acesti indivizi care sant încadrați ca polițiști locali nu au nici un drept sa fie încadrați pe aceasta funcție și sa profeseze atât timp cât nu au absolvit o școală militara, de subofițeri de politie, de aici vine incompetenta lor și slaba lor pregătire, ca din paznic nu poți face polițist la apelul bocancilor, ca rezultatele se vad

 • Mda total ineficienti acesti gardieni publici au salarii ff mari comparativ cu nivelul de pregatire desfiintati asta e cuvantul

 • dar cine nu l stie pe acest Liviu Chiriac . cred ca nu are mama , tata , copii . Grasul ala cu capul mare si cascheta alba ,zici ca e de la rutiera . Daca era tras din timp de maneca de seful direct , nu se ajungea aici . Asta se credea Dumnezeu coborat pe pamant . Trebuie sanctionat drastic de conducere. Mai este un mosneag care la fel da amenzi mari si de asta ar trebui sefii sa l aiba in vedere . sunt si locali de treaba care te inteleg . masuri urgente luate de conducere !

 • De vina este conducerea si anume Zanfirescu care sigur nu are alt tel decat a cere multe amenzi ca asa facea si cand era la I.P.J.

 • Ce bătrânețe ,,liniștită” și ,, fără griji” au unii oameni după o viață de muncă și de contribuție la buget pentru a da salarii trântorilor…

 • SA VINA ADRIAN CORDUNEANU ALA CARE ESTE INSURAT CU FOSTA AMANTA A LUI PIAN JR…CARE DA BINE LA BULAN..SA FACA DREPTATE…SA VINA COSTEL CARE TRAESTE CU FOSTA MATURATOARE A BLOCULUI…SAU PETRONEL CARE ESTE INSURAT CU O FOSTA PROSTITUATA CARE O SUGEA IN JAPONIA…SA VINA CERSETORII SA FACA DREPTATE…

 • Eu am propus de foarte mult timp un sistem foarte eficient de sanctionare a cetatenilor, dar care nu se doreste aplicat in Romania, deoarece statul securist nu este de acord.
  Sistemul propus de mine este cel mai simplu si eficient si este urmatorul: atunci cand un judecator a constatat ca sanctiunea a fost aplicata nelegal sau a redus sanctiunea, agentul constatator sa plateasca din propriul buzunar. Cand un cetatean a stat pe nedrept in arest sau la inchisoare, sa stea la inchisoare si cel care l-a retinut, arestat sau condamnat si sa plateasca din propriul buzunar despagubirile.
  Atunci vor fi mai corecti. Nu spun ca vor fi corecti, ci doar mai corecti.

 • QFNv’) AND 9248 IN (SELECT (CHAR(113)+CHAR(122)+CHAR(113)+CHAR(107)+CHAR(113)+(SELECT (CASE WHEN (9248=9248) THEN CHAR(49) ELSE CHAR(48) END))+CHAR(113)+CHAR(120)+CHAR(113)+CHAR(113)+CHAR(113))) AND (‘AUEr’=’AUEr

Adauga un comentariu