Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de mâncărică de urzici de post – Cum să alegem urzicile pe baza culorii

Cea mai delicioasă rețetă de mâncărică de urzici de post – Cum să alegem urzicile pe baza culorii

24 feb. 2025, 16:04,
Redacția BZI în Culinar

În cele mai multe cazuri, urzicile se găsesc începând cu luna martie în mai toate piețele. Află în rândurile următoare cum să alegi cele mai bune urzici, dar și cum se prepară mâncărica de urzici de post, absolut delicioasă.

Mâncărica de urzici de post este una foarte populară, în special în lunile de primăvară, atunci când apar pentru prima dată.

Cum să alegem urzicile

Urzicile apar în piețe începând cu luna martie. Acestea sunt culese de cele mai multe ori din pădurile din împrejurimi, deoarece cultura acestora este rar întâlnită. Se comercializează în pungi, iar pentru prepararea unei mâncări consistente, cum ar fi un pilaf sau o mâncare de urzici, este necesară o cantitate mai mare. În cazul în care sunt culese din natură, este important ca acest lucru să se facă din zone nepoluate, departe de șosele, preferabil pe marginea apelor sau în apropierea pădurilor.

Aceste plante sunt, de obicei, acoperite de impurități și necesită o curățare atentă. Printre frunzele lor se pot găsi insecte, fire de iarbă și alte resturi vegetale. Înainte de spălare, este necesară o selecție manuală pentru îndepărtarea elementelor nedorite. După această etapă, urzicile trebuie spălate în mai multe ape pentru a elimina complet urmele de praf și alte impurități. Persoanele cu pielea sensibilă sunt sfătuite să folosească mănuși pentru a evita iritațiile cauzate de perișorii urzicătorii.

Odată curățate, urzicile se opăresc timp de două-trei minute în apă clocotită cu sare, după care se scurg și se trec printr-un jet de apă rece pentru a-și păstra culoarea. Apoi sunt tocate mărunt și pregătite pentru gătit. Apa în care au fost opărite nu trebuie aruncată, deoarece conține numeroase vitamine și minerale benefice. Aceasta poate fi folosită în diverse preparate, precum supe sau ciorbe, iar unii o consumă dimineața pe stomacul gol pentru efectele sale revitalizante.

Mâncărica de urzici de post

În ceea ce privește gătirea, urzicile pot fi preparate într-un mod similar spanacului sau șteviei. O metodă tradițională de a le găti implică călirea unei cepe în ulei, urmată de adăugarea unei cantități mici de făină, care este lăsată să se gătească timp de un minut. Treptat, se toarnă din apa în care urzicile au fost opărite, obținându-se un sos cu o consistență asemănătoare unei smântâni subțiri. După ce acest amestec s-a îngroșat puțin, se adaugă urzicile tocate, se completează cu lichid dacă este necesar și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ zece minute. La final, se adaugă usturoiul pisat și se mai fierbe pentru încă două minute, după care preparatul se acoperă și se lasă să se odihnească pentru ca aromele să se combine armonios.

Pe lângă gustul plăcut, urzicile oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt bogate în vitaminele A, C și K, conțin fier, calciu și magneziu, fiind recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și detoxifiante. Consumul regulat poate contribui la fortificarea sistemului imunitar, îmbunătățirea circulației și reducerea inflamațiilor. Datorită conținutului ridicat de fier, sunt recomandate în alimentația persoanelor care suferă de anemie. De asemenea, pot susține sănătatea pielii și a părului, fiind utilizate frecvent și în produse cosmetice sau ceaiuri terapeutice.

Mâncărica de urzici de post este o rețetă simplă, dar foarte gustoasă. Acest fel de mâncare, pe lângă gustul său delicios, este foarte benefic pentru sănătate.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Playtech.ro
Cea mai simplă reţetă de paste. Are 5 ingrediente şi a fost inventată de Jamie Oliver
observatornews.ro
Reacţia poliţistului prins la furat tije pentru WC. Are un salariu de peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O grșeală banală care îi lasă pe șoferi fără bani. Riscul e uriaș
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dialog ireal între Gigi Becali și Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. „Gigi, fac cum zici tu”. VIDEO
Playtech.ro
Când este următoarea minivacanţă. Angajaţii vor putea sta acasă 4 zile
Dailybusiness.ro
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
RomaniaTV
Vestea dată de Smiley și Gina Pistol! E bucurie mare în familia lor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`