Culinar

Rețeta pentru ciorbă de urzici ardelenească. Secretul prin care poți prepara cea mai bună mâncare de urzici

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețeta pentru ciorbă de urzici ardelenească. Secretul prin care poți prepara cea mai bună mâncare de urzici
Ciorba de urzici ardelenească este una dintre cele mai complexe dar și gustoase feluri de mâncare din zona Ardealului

Ciorba de urzici ardelenească este un deliciu adus din vestul țării, acolo unde oamenii sunt cunoscuți pentru bucătăria aromată dar și pentru rețetele savuroase ce îmbină atât verdețurile cu produsele lactate.

O dată cu venirea primăverii au apărut și urzicile, chiar dacă în ultimul timp abia reușim să descoperim beneficiile pe care le are urzica sau leurda pentru sănătatea noastră, bunicii și străbunicii noștri le cunoșteau prea bine. Astfel, ciorba de urzici ardelenească reușește să combine gustul și aroma unei rețete românești bine cunoscute cu aceste plante minune, creând astfel un fel de mâncare inedit dar și gustos.

Cum se prepară ciorba de urzici ardelenească

Pentru început ai nevoie de 400 de grame de urzici proaspete, două legături de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, un litru de lapte (de preferat 3,5 % grăsime), 330 de ml de lapte bătut, 150 de grame de smântână cu 25% grăsime, trei ouă, un sfert de cană de ulei de floarea soarelui, 25 de grame de făină, o linguriță de paprica sau boia dulce, sare și piper după gust și oțet de mere pentru a înăcri.

Începem apoi să pregătim urzicile, le alegem de orice urmă de iarbă sau alte bucăți vegetale, le spălăm bine de trei ori în apă rece, apoi le zvântăm de apă. Se pune o oală pe foc cu apă și se adaugă o lingură de sare. Când apa începe să fiarbă se adaugă urzicile, se apasă în apă și se lasă 3-4 minute la fiert.

Apoi se ia un castron mare cu gheață sau apă rece, se scurg urzicile și se bagă direct în apă rece. Apoi se scurg bine și se lasă. Se toacă urzicile mărunt, la fel și ceapa și usturoiul se taie mărunt atât partea albă cât și partea verde.

Pentru a găti ciorba se încinge la foc mediu o oală de 5 litri și se adaugă uleiul, se adaugă ceapa și usturoiul și un vârf de sare. Se călesc până când se înmoaie bine. După ce acest proces a fost terminat, se presară făina și se amestecă rapid, se adaugă paprica sau boia și se toarnă laptele treptat. Este important să fie totul rapid și să învârtiți încontinuu pentru a nu se arde făina sau să se caramelizeze paprica. Se adaugă apoi în oală urzicile tăiate și se adaugă 1 litru de apă fierbinte. Se aduce totul la fierbere timp de 10 minute la foc mediu.

În timp ce fierbe, se separă 2 ouă, peste gălbenuș se adaugă treptat laptele bătut în timp ce se bate cu o furculiță, se toarnă apoi smântâna și se omogenizează bine.

În celălalt castron cu albușuri se adaugă oul întreg rămas, sare și piper și de asemenea se bat cu o furculiță. Se ia o tigaie mare și se încinge. Se toarnă apoi ouăle bătute. După ce omleta este gata, este scoasă și tăiată în franjuri sau fâșii. Amestecul de gălbenușuri se diluează cu 2 polonice din zeama fierbinte. Se oprește focul și se adaugă peste ciorbă în timp ce amestecați bine. Se gustă și se mai pune sare și piper și oțet. Se adaugă apoi fâșiile de omletă și se presară mărar tocat.

De ce se gătește cu atât de multe lactate în Ardeal

Trebuie să înțelegem mai întâi de toate că diferența dintre felurile de mâncare din Ardeal și din restul țării este legată de lactate. Atât în sudul țării cât și în Moldova, această combinație de urzici sau leurda cu smântâna sau alte lactate este destul de rară, fiind specifică vestului țării.

Din ingrediente destul de puține, pe teritoriul țării noastre au reușit totuși să se dezvolte preparate atât de diferite dar și gustoase, iar acestea este unul dintre cele mai unice lucruri ce se poate spune despre bucătăria dar și tradiția bucătăriei de la noi din țară.

În Ardeal, unde oamenii au fost pentru mult timp în principal crescătorii de animale, este de la sine înțeles că majoritatea preparatelor lor conțin atât de multe produse lactate. Fiind foarte diferită de bucătăria din sudul țării, acolo unde peștele și legumele sunt mult mai des întâlnite să apară. De asemenea, în părțile Ardealului, mulți oameni încă postesc după ritul catolic, astfel postul Paștelui coincide cu perioada în care urzicile apar, dar din această cauză și postul este mai permisiv și astfel de multe ori produsele lactate sunt permise.

Ciorba de urzici ardelenească este una dintre cele mai complexe dar și gustoase feluri de mâncare din zona Ardealului.

Adauga un comentariu