Economic Local

Cea mai scumpă tranzacție cu terenuri agricole din județul Iași în acest an: 5,8 milioane de euro! Numărul ofertelor pentru vânzare, în creștere. Și prețurile sunt pe un trend ascendent

Publicat: 05 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai scumpă tranzacție cu terenuri agricole din județul Iași în acest an 58 milioane de euro Numărul ofertelor pentru vânzare în creștere. Și prețurile sunt pe un trend ascendent
A crescut numărul ofertelor pentru vânzarea terenurilor agricole din Iași în primul semestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai scump teren agricol din Iași s-a vândut anul acesta cu 5,8 milioane de euro

A crescut numărul ofertelor pentru vânzarea terenurilor agricole din județul Iași, în primul semestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Fermierii din județ au depus în acest an cu 10 la sută mai multe anunțuri de vânzare a terenurilor agricole, cu prețuri cuprinse între 1.500 și 6.000 de euro pentru un hectar

Interesul tot mai mare pentru terenurile agricole din Iași a fost vizibil în acest an prin numărul mare de oferte de vânzare, postate pe site-ul Direcției Agricole Iași. În primul semestru din acest an au fost depuse cu 10 la sută mai multe anunțuri, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Până în prezent, în urma postării celor 600 de anunțuri de vânzare a terenurilor agricole, au fost încheiate în jur de 50 de tranzacții pentru 66 de hectare.

Prețurile cu care se vând terenurile agricole sunt cuprinse între 1.500 și 6.000 de euro hectarul, iar valoarea lor este în creștere, potrivit specialiștilor din domeniu. Cel mai scump teren agricol s-a vândut în Iași în acest an cu 116.473 de euro hectarul. Potrivit legislației privind vânzarea terenurilor agricole, acestea pot fi comercializate doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași sau al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt postate și comunicările de acceptare de ofertă. În anul 2020 au fost vândute 1.300 de hectare, fiind depuse 1.815 oferte de vânzare, cu aproximativ 20 la sută mai multe față de cele din 2019.

Cel mai scump teren agricol din Iași s-a vândut anul acesta cu 5,8 milioane de euro

Din punct de vedere valoric, cea mai mare tranzacție agricolă din Iași a fost de 28,5 milioane de lei (5,8 milioane de euro, în total, și 116.473 de euro pe hectar). Anunțul cu privire la tranzacție a fost postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceasta a avut ca obiect un teren din Iași de 50 de hectare (extravilan). Terenul este format din parcele cu viță-de-vie, teren arabil, fâneață și drum.

Cumpărătorul, care a acceptat oferta lansată de o persoană fizică în luna aprilie, este Crossland Agroind SRL, un business de 577.200 de lei în 2020, controlat de familia Cosmin și Alina Roșu, din Râmnicu Sărat, județul Buzău. Cel mai scump teren agricol vândut în anul 2020, când a avut loc tranzacția anului în agricultură, a fost cel din comuna Plugari. Atunci, Ilie Airinei, un om de afaceri din Iași, cu experiență în domeniu, a cumpărat o suprafață de 34 de hectare de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, plătind astfel aproximativ 10.000 de euro la hectar.

Sute de oferte de vânzare a terenurilor agricole

Sute de oferte de vânzare a terenurilor agricole sunt în comunele Holboca, Aroneanu, Popricani, Schitu Duca, unde prețurile pentru un hectar ajung și la 10.000 de euro. Alte comune unde sunt oferte de vânzare a terenurilor agricole din Iași sunt: Stolniceni-Prăjescu, Grajduri, Ungheni, Țibana, Andrieșeni, Comarna, Alexandru Ioan Cuza, Țibănești, Lespezi, Moțca, Lețcani, Costuleni, unde prețurile de vânzare sunt cuprinse între 1.500 și 7.000 de euro hectarul.
De asemenea, în Cotnari, Dumești, Ciohorăni, Prisăcani, Lespezi, Țigănași, Ruginoasa, Ipatele, Vlădeni, Strunga, Scânteia, proprietarii vând hectarul cu 2.500, până la 4.000 de euro.

Prețurile practicate pentru vânzarea sau achiziția terenurilor variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele din apropiere de Iași. Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă până la 1.500-2.000 de euro hectarul. Tranzacțiile cu terenuri agricole au fost blocate timp de câteva luni, din noiembrie 2020, până la jumătatea lunii februarie 2021, din cauză că nu au fost publicate la timp normele metodologice aferente Legii nr. 175/2020.

Adauga un comentariu