Prima pagină » Culinar » Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post! Iată cum să faci un preparat delicios!

Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post! Iată cum să faci un preparat delicios!

13 mart. 2025, 09:47,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de post de tocăniță de ciuperci mănăstirească este simplă, dar plină de savoare. Este gustoasă, plină de proteine și vitamine și poate fi o consumată atât la prânz, cât și la cină. În mănăstiri, această tocăniță este adesea servită alături de mămăligă caldă sau pâine de casă, devenind o masă hrănitoare. 

Bucătăria mănăstirească este cunoscută pentru simplitatea și echilibrul preparatelor sale, iar tocănița de ciuperci de post nu face excepție. Folosind ciuperci proaspete sau uscate, legume aromate și ierburi atent alese, acest preparat reușește să ofere un gust bogat.  

Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post 

Tocănița de ciuperci de post mănăstirească se servește fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu mămăligă, cu o porție de murături alături. Pentru a face o tocăniță de ciuperci de post delicioasă, trebuie să începi prin a căli ceapa și a usturoiul, astfel încât aromele să fie bine dezvoltate. Lasă-le până când devin sticloase și în bucătărie încep să își elibereze aromele.

Dacă nu ții post, această rețetă poate fi perfectă pentru weekend, atunci când iei o pauză de la mâncarea grasă. Este gata mai repede decât ai crede, iar gustul este unul unic și inconfundabil. Trebuie neapărat să încerci.

Vei avea nevoie de 500 g ciuperci proaspete (de preferat pleurotus champignon sau hribi); 2 cepe mari;1 ardei gras roșu; 2-3 căței de usturoi; 3 linguri ulei de floarea-soarelui; 200 ml suc de roșii sau roșii pasate; sare; piper; cimbru și foi de dafin.

Ciupercile este indicat să fie proaspete, nu congelate sau din conserve. Nu le spăla, cu șterge-le ușor cu un prosop umed pentru a nu deteriora textura. Folosește pleurotus, champignon, hribi sau ghebe, fiecare aducând o textură și un gust aparte. 

Mod de preparare 

Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în ulei până devine translucidă. Usturoiul și ardeiul se adaugă și se sotează până se înmoaie. Ciupercile, tăiate în felii, se pun în tigaie și se lasă până își lasă apa. După evaporarea lichidului, se adaugă sucul de roșii, foile de dafin, sarea și piperul.

Tocănița se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional, până când sosul scade și se îngroașă. La final, se ajustează condimentele și se presară cimbru proaspăt pentru o aromă specială.

Pentru a obține cea mai bună tocăniță de ciuperci de post, începe prin a alege ciuperci proaspete și aromate, cum ar fi hribii sau pleurotus, care oferă o textură și un gust bogat.

Călește ceapa și usturoiul la foc mic pentru a dezvolta o bază dulce și aromată, iar pentru un gust mai intens, poți adăuga o picătură de vin alb sau un strop de oțet balsamic odată ce ciupercile încep să își lase apa. Fierbe tocănița la foc mic pentru a permite aromelor să se combine armonios, iar la final, presară verdețuri proaspete, cum ar fi pătrunjelul sau cimbrul.

De cele mai multe ori se servește ori ca atare cu pâine proaspătă, uneori cu mămăliguță sau pierde cartofi. Tocănița de ciuperci de post, după rețeta mănăstirească se pregătește ușor și rapid, iar rezultatul este deosebit de delicios.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
Creatura cu cap de extraterestru pescuită de un pescar i-a speriat pe localnici. Ce este, de fapt, vietatea
Playtech.ro
Horoscopul banilor pentru a doua jumătate a lunii martie. Zodia care câştigă la Loto
observatornews.ro
Subiecte la română, simulare Evaluare Națională 2025. Notele se trec în catalog doar la cerere
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Gogoși de post ca la mănăstire și bunici: Mirosul copilăriei de la țară
SportpeSurse
Micul oraș din România pe care frații Dedeman și Ion Țiriac se războiesc de luni întregi! Au cheltuit deja câte un miliard de euro, iar miza este uriașă
Playtech.ro
De ce dorm câinii pe perna stăpânului? Explicaţia virală
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 martie 2025
17 martie 2025