Prima pagină » Sanatate » Ceai de cătină: Beneficii ale medicamentului antic

Ceai de cătină: Beneficii ale medicamentului antic

21 ian. 2022, 11:04,
în Sanatate

Hipertensiunea, imunitatea precară și problemele hepatice pot dispărea cu ceai de cătină. Beneficii ce trebuie cunoscute de întreaga lume.

Uleiul de cătină a fost folosit de mii de ani ca remediu împotriva multor stări patologice. Acesta se realizează prin zdrobirea fructelor, frunzelor și a semințelor. În funcție de caz, se pot administra oral, dar și pe piele. Problemele pe care le rezolvă variază de la suport al sistemului circulator, la diabet, ulcere sau daune la nivelul pielii.

pahar de suc cu catina pe o masa

Sucul de cătină poate fi o alternativă interesantă

Ceai de cătină: Beneficii asupra corpului

Cătina reprezintă o sursă foarte valoroasă de substanțe bune în organism. Uleiul acestei plante este bogat în vitamine și minerale, unde se adaugă o cantitate mare de antioxidanți. Dintre vitaminele pe care le conține putem enumera B1, B2, B6, E și C, iar principalele minerale sunt reprezentate de către potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor.

Cătina, chiar dacă are o cantitate de grăsimi, acestea sunt nesaturate. Nu reprezintă un pericol pentru sănătate, vorbim de uleiuri nesaturate, acele uleiuri bune de consum, ce la nivelul corpului vor căpăta un rol structural.

Beneficii apar și în cadrul sistemului circulator, unde substanțele active scad șansa apariției de maladii. Ameliorări apar prin dizolvarea cheagurilor de sânge, control al tensiunii sangvine și menținerea unor parametri optimi ai colesterolului, deci efect similar cu consumul de ceai de cimbru.

catina ce sta intr-un lighean

Cătina a fost folosită de mii de ani cu scopuri terapeutice

S-au făcut experimente în care s-au administrat 0.75mL de ulei de cătină pentru 30 de zile și s-a observat faptul că au scăzut hipertensiunea și nivelul de trigliceridelor. O scădere drastică a apărut și în cadrul colesterolului. Efectul asupra oamenilor care aveau valori ușor modificate de normal, nu au prezentat mari schimbări.

Uleiurile din acest mic fruct au capacitatea de a preveni apariția diabetului. Datorită faptului că menținerea unei cantități mari de zahăr în sânge pentru o durată îndelungată, facilitează apariția diabetului de tip 2. Deci prezintă efecte asemănătoare ceaiului de mușețel. Substanțele active au acțiune directă și indirectă asupra pancreasului, stimulând o secreție de insulină. Făcând din ceaiul de cătină o decizie foarte înțeleaptă de luat după un desert copios.

Ceai de cătină: Beneficii pentru piele, imunitate și ficat

Protecția pielii este o altă proprietate a acestei plante, uleiul putând fi aplicat direct pe piele. Efectul este unul de stimulare a metabolismului celular, făcând celula epitelială mai sănătoasă, efect foarte util în cazul unui ten uscat. Totodată, în medicina tradițională a fost folosită cu succes în scopul reducerii inflamației produsă de razele ultraviolet, sau drept protecție solară împotriva acestor raze. Experimentele făcute recent arătau posibile creșteri ale cantității de colagen din sânge.

Sistemul imun primește, de asemenea, o mână de ajutor de la substanțele de la această plantă, ajutând la prevenirea infecțiilor. Antioxidanții sunt de categoria flavonoidelor și au proprietatea de a „vâna” substanțele cu un potențial pericol pentru organism, substanțe similare cu cele găsite în sunătoare și salvie.

cana cu ceai de catina din care ies aburi

Ceaiul conține cantități mari de vitamine și antioxidanți

Vitamina E și carotenoidele au un efect benefic de a facilita funcțiile pe care le îndeplinește ficatul. Cantitatea acestor substanțe este încă incertă pentru a spune cu cât ajută și cât timp trebuie administrat ceaiul pentru a observa schimbări. În experimentele cu administrare la șoareci, uleiul de cătina a dat un randament mare în stimularea regenerării ficatului, la fel ca și în cazul consumului de ceai de coada șoricelului. La oameni am putea spune că stimulează refacerea ficatului în urma unei diagnosticări cu ciroză hepatică, însă nu poate nimeni să garanteze cât timp și cum vor derula lucrurile.

Contraindicații ale consumului de cătină

Consumul acestei plante nu deține efecte adverse de menționat, însă un consum excesiv poate da palpitații, amețeală și sentimentul de greață. Iar în cazul uleiului folosit pentru arsurile solare, poate stimula vindecarea, dar în același timp poate avea loc o reacție adversă și zona respectiva poate fi cuprinsă de o iritație.

persoana ce bea ceai de catina

Beneficiile se văd cel mai bine în cazul unui consum mic și regulat

Nu se recomandă administrarea ceaiul de cătină dacă persoana în cauză prezintă alergie la una dintre substanțele prezente. Efectele adverse nu sunt ceva de dorit, iar de asemenea datorită încărcăturii mari de antioxidanți, nu este bine de consumat în timpul unui tratament medical fără acordul medicului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`