Sanatate

Ten uscat: De ce am și cum îl tratez

Publicat: 18 ian. 2022
persoana cu ten uscat
Celulele epiteliale au nevoie doar de substanța ce le lipsește

Să ai un ten uscat este normal, iar tratarea lui se face printr-o îngrijire adecvată. Se pot folosi, atât plante, cât și medicații în scopul hidratării.

Pentru a putea rezolva problema tenului, este necesară înțelegerea afecțiunii. Oamenii se pot întreba de cum au dobândit un ten uscat cu aspect neplăcut, însă răspunsurile pot devia mult de la subiect datorită cauzelor multiple și nu este mereu de vină persoana noastră. Cum s-a aflat în cazul tenului gras că responsabila pentru această afecțiune este activitatea intensă a glandelor sebacee, aici activitatea redusă reprezintă cauza.

grafica cu o persoana ce are un ten uscat
Se recomandă a folosi prosopul prin tamponare după spălare

Din ce cauză pielea mea are un ten uscat?

Tenul uscat este un ten ce nu este bine hidratat de către glandele sebacee. Cauza acestei afecțiuni poate varia mult datorită numărului mare de posibilități ce există. Celulele din corpul uman trebuie înțelese de această dată, drept niște mici bucătării. Cu scopul de a prepara diverse produse și a le oferi mai departe.

Dacă se întâmplă ca o celulă să nu aibă un ingredient, atunci mâncarea pe care o va da mai departe nu va fi bună. Aceste ingrediente sunt foarte numeroase și pentru o mai bună percepere este bine de știut că se includ vitaminele, câteva mai importante dintre acestea sunt retinolul (cunoscut drept vitamina A), piridoxina ( vitamina B6) și riboflavina (vitamina B2).

ten uscat vazut aproape
Hidratarea insuficientă poate fi o cauză reală pentru tenul uscat

Celulele cornoase epiteliale sunt celule fără nucleu și hrănirea lor nu se face prin sânge, ci are loc doar prin osmoză. Dacă nu au o cantitate suficientă de uleiuri și o hidratare adecvată, se vor descuama (coji).

Apa are un rol foarte important în metabolismul celulelor epiteliale. Astfel, este posibil ca numărul de compuși ce rețin apa la nivel celular să fie prea mic, iar pentru o bună funcționare, nu trebuie decât de administrat acea substanță.

Cremă hidratantă pentru ten uscat

Mulți oameni au ajuns la concluzia că multe creme prevăzute în acest scop sunt inutile datorită faptului că nu au funcționat. Adevărul este că fiind un număr mare de substanțe ce contribuie la această hidratare, cremele nu acoperă toți compușii. Și chiar dacă i-ar avea pe toți, atunci ar fi alții în plus și pielea devine grasă / uleioasă.

Înainte de a cumpăra un produs farmaceutic, chiar și cosmetic, specialiștii recomandă o citire cu atenție a compușilor. Unii pot declanșa un răspuns imun la contactul cu organismul și v-ar putea produce alergii neplăcute, motiv pentru care trebuie să fiți vigilenți. Grijă la compușii bogați în alcooli, deoarece unii vă pot usca pielea, iar alții să fie chiar ce aveți nevoie.

Unul dintre produsele utile ce v-ar putea ajuta în această patologie este glicerina. Este un pic vâscoasă dacă este într-o concentrație mai mare și merge bine în combinație cu acidul hialuronic. Cremele ce sunt bazate pe aceste substanțe pot fi folosite fără probleme pentru pielea normală și uscată.

persoana ce foloseste o crema pentru ten uscat
Acidul hialuronic merge bine în combinație cu siliconul și glicerina

Conținutul bogat în colagen al unei creme poate oferi din nou o hidratare suplimentară pielii. Iar în ciuda zvonurilor că ar avea un efect remediator asupra ridurilor, specialiștii din domeniu aduc trista veste că rămâne doar un mit, nefiind dovedit clinic momentan.

Uleiurile minerale sunt recomandate, de asemenea, pentru faptul că au același caracter de a opri apa în celulă și simultan au șanse minime de producere a unei alergii.

Plante, ceaiuri și tratamente naturale

Dat fiind faptul că deshidratarea celulelor este cauza problemei, un consum de apă poate să reglementeze această problemă. Bărbații ar avea nevoie zilnic de 3.7 litri de lichide, iar femeile de 2.7 litri de lichide, însă poate varia în funcție de activitățile prestate. Se recomandă ca îngrijirea și spălările de la nivelul feței să se finalizeze cu o tamponare a prosopului de față și nu o frecare.

felie de aloe vera pentru ten uscat
Feliile se pot aplica direct pe pielea uscată

Există o serie de ceaiuri ce pot hidrata pielea dacă sunt aplicate cu ajutorul unei comprese pe zonele afectate, de exemplu cu ceai de mușețel, ceai de păpădie sau chiar cu ceai verde. După realizarea ceaiului, se aplică pe față și se lasă 10-15 minute să acționeze. A nu se folosi prea multe plante pentru ceai cu scopul de a preveni reacții adverse.

Aloe vera este o plantă ce face minuni care până acum nu a încetat să vindece o multitudine de afecțiuni. Astfel se poate lua o frunză, se poate spăla pentru a ne asigura că nu este praf, apoi se poate tăia pe lungime și aplica pe piele. Lichidul va face o cremă grozavă. După 10 minute puteți să vă clătiți fața.
Comentarii
Adauga un comentariu