Un ceai este mereu o alegere potrivită pentru momentele în care te confrunți cu balonare și gaze intestinale. Iată cinci plante medicinale care îți pot veni în ajutor.
Balonarea (cunoscută și sub denumirea de meteorism abdominal) reprezintă un disconfort gastrointestinal, apărut din cauza acumulării de gaze la nivelul intestinelor. Balonarea se manifestă prin flatulență, durere abdominală, diaree sau constipație, stări de greață și lipsa poftei de mâncare. Aproximativ 30% din populația globului este afectată de balonare, însă, privită la modul general, este o afecțiune absolut normală a organismului.
Pentru a scăpa de balonare nu este necesar să iei medicamente, ci poți apela, cu încredere, la ajutorul ceaiurilor. Acestea nu au efecte adverse și te vor ajuta să rezolvi mai simplu și mai rapid această problemă.
Ceaiuri pentru balonare și gaze intestinale
Ideale pentru a scăpa de balonare și gaze intestinale sunt ceaiurile de: mentă, pelin, roiniță, fenicul și ghimbir.
Ceaiul de mentă
Menta este una dintre cele mai iubite plante pentru ceaiuri. Are efect calmant și revigorant, grație aromei sale proaspete și răcoritoare. Bogată în flavonoizi, menta inhibă activitatea mastocitelor, celule ale sistemului imunitar, care se găsesc din plin în intestin și care contribuie, uneori, la balonare. În plus, această plantă este responsabilă de relaxarea instestinului, fapt ce contribuie la ameliorarea spasmelor intestinale și a durerilor provocate de balonare.
Ceaiul de pelin
Spre deosebire de ceaiul de mentă, cel de pelin nu are un gust prea plăcut. Este amar, dar poate fi combinat cu suc de lămâie sau cu miere. Pelinul este adesea folosit în diferite amestecuri digestive, pentru a susține buna funcționare a stomacului. Consumat regulat, acesta previne sau ameliorează indigestia și disconfortul din partea superioară a abdomenului.
Unii specialiști sunt de părere că pelinul poate ucide și paraziții, care pot constitui cauze ale balonării. De reținut este că ceaiul de pelin nu este indicat în timpul sarcinii, din cauza conținutului de tuyonă, un compus care poate provoca contracții uterine.
Ceaiul de roiniță
Ceaiul de roiniță are un miros plăcut de lămâie, dar și note de mentă. Acesta contribuie la ameliorarea problemelor digestive ușoare, cum sunt balonarea și gazele. În plus, reduce durerea abdominală, constipația, dar și alte simptome digestive.
Ceaiul de fenicul
Ceaiul de fenicul este recomandat persoanelor care se confruntă cu tulburări digestive, dureri abdominale, balonare, gaze și constipație. Mai mult, s-a demonstrat că feniculul contribuie și prevenirea ulcerului.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul din rădăcină de ghimbir este extraordinar pentru tratarea afecțiunilor stomacale. Administrat zilnic, ceaiul de ghimbir ameliorează senzația de greață și reduce crampele intestinale, balonarea și gazele.
Fiindcă are o aromă ușor picantă, ceaiul de ghimbir nu este tolerat de toată lumea. Astfel că, poate fi amestecat cu miere și suc de lămâie.