Boli si tratamente

Resetarea ceasurilor noastre interne poate ajuta la controlul diabetului

Publicat: 07 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Resetarea ceasurilor noastre interne poate ajuta la controlul diabetului

Ceasul intern perturbat duce la diabet. Sistemul de ceas circadian permite organismelor să anticipeze schimbările periodice ale timpului geofizic și să se adapteze la acele modificări. Aproape toate celulele cuprind ceasuri moleculare care reglează și sincronizează funcțiile metabolice cu un ciclu de 24 de ore de modificări zi-noapte. Astăzi, dovezi din ce în ce mai multe arată că tulburările in ceasurile interne cauzate de schimbările frecvente ale fusului orar, programele de lucru neregulate și îmbătrânirea au un impact semnificativ asupra dezvoltării bolilor metabolice la om, inclusiv diabetul de tip 2.

Astfel de tulburări par să împiedice funcționarea corespunzătoare a celulelor din insula pancreatică care secretă insulină și glucagon, hormonii care reglează nivelul zahărului din sânge. Comparând celulele pancreatice ale donatorilor umani diabetici de tip 2 cu cele ale oamenilor sănătoși, cercetătorii de la Universitatea din Geneva și de la Spitalul Universitar din Geneva, Elveția, au putut demonstra, pentru prima dată, că celulele insulelor pancreatice derivate din donatorii umani diabetici de tip 2 poartă oscilatoare circadiene compromise. Tulburarea ceasurilor circadiene a fost concomitentă cu perturbarea secreției de hormoni. Mai mult, folosind o moleculă de modulator de ceas denumită Nobiletin, extrasă din coaja de lămâie, cercetătorii au reușit să „repare” ceasurile celulare perturbate și să restaureze parțial funcția celulelor. Aceste rezultate, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, oferă o primă perspectivă asupra abordării inovatoare privind tratarea diabetului.

Ceasul intern perturbat duce la diabet

În urmă cu doi ani, echipa condusă de Charna Dibner, investigatorul principal al Facultății de Medicină UNIGE, a arătat deja că, la rozătoare, perturbarea ceasurilor celulare pancreatice a dus la perturbarea secreției de insulină și glucagon, promovând astfel debutul diabetului. Dar care este situația ființelor umane?

Volodymyr Petrenko, cercetător în laboratorul Dr. Dibner, spune: „Am observat, de asemenea, că, dacă ceasurile celulelor pancreatice umane erau perturbate artificial în cultura celulară in vitro, secreția hormonilor cheie -Insulina și glucagonul – a fost compromisă. Prin urmare, următorul nostru pas, pe care îl raportăm aici, a fost să descopăr dacă ritmurile circadiene au fost perturbate în insulele pancreatice umane în diabetul de tip 2 și, dacă da, cum ar afecta această perturbare funcția normala.”

Adauga un comentariu