Un cozonac cu o umplutură uşoară şi revigorantă, pentru cei care preferă aromele fructelor. E ideal şi ca gustare, alături de o ceaşcă de ceai sau cafea.
Ingrediente pentru aluat:
120 ml lapte
100 g zahăr
7 g drojdie uscată
100 ml ulei de floarea-soarelui
1 ou
2 plicuri zahăr vanilat
10 g coajă rasă de lămâie bio
1 praf de sare
250-300 g făină albă
75 g făină de migdale
1 ou, pentru uns
Pentru umplutură:
300 g gem de caise
Mod de preparare:
Combini laptele cu zahărul şi cu drojdia şi le amesteci 2-3 minute, până se dizolvă zahărul. Acoperi vasul cu un prosop şi-l laşi 5-10 minute până încep să se formeze bule de aer la suprafaţă. Adaugi uleiul, oul, sarea, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi începi să încorporezi treptat făina de migdale, apoi făina albă. Frămânţi până când obţii un aluat moale, dar care nu se prinde de degete. Îl acoperi cu un prosop şi-l ţii într-un loc cald până când îşi dublează volumul.
Întinzi o foaie dreptunghiulară de aproximativ 25×50 cm, pe care o ungi cu dulceaţa de caise. Rulezi strâns şi uneşti capetele astfel încât să obţii forma unui cerc. Tai din loc în loc cozonacul astfel încât să iasă straturile de umplutură la suprafaţă. Îl mai laşi să crească 15-20 de minute, îl ungi cu oul bătut şi-l pui într-o tavă tapetată. Îl coci la 180 °C, până se rumeneşte şi trece testul scobitorii.