Prima pagină » Sanatate » Cel mai bun probiotic și prebiotic: Ce sunt și cum ne ajută acestea

Cel mai bun probiotic și prebiotic: Ce sunt și cum ne ajută acestea

26 ian. 2022, 11:14,
în Sanatate

Mulți oameni își doresc să găsească cel mai bun probiotic și prebiotic. Probioticele reprezintă niște bacterii benefice din corp, în timp ce prebioticele sunt cele care le alimentează.

Datorită faptului că în organismul uman se regăsesc foarte multe bacterii, acesta este denumit un metaorganism. Începând de la stomac, până la colon, numărul bacteriilor crește cantitativ. Tot aici „își duc traiul” și probioticele care fac parte din categoria bacteriilor benefice care se află în corpul uman.

Deși tractul intestinal conține tot felul de microbi care se ocupă de bunăstarea noastră, există și bacterii care pot duce la anumite afecțiuni. De aceea, avem nevoie de anumite alimente sau medicamente care pot readuce echilibrul la nivelul sistemului digestiv.

De acest lucru se ocupă probioticele și prebioticele. Multora dintre noi le-au fost administrate sau recomandate probioticele, însă acestea au nevoie și de prebiotice pentru a-și duce misiunea până la capăt.

borcane cu pastile

Avem nevoie de anumite alimente sau medicamente care pot readuce echilibrul la nivelul sistemului digestiv.

Ce sunt probioticele?

Termenul „probiotic” provine din latină și din greacă, ca mulți alți termeni medicali. Semnificația acestuia este plină de însemnătate, arătând cât de important este acest microorganism. „Pro” din latină, vine de la „pentru”, iar „bios” din greacă, înseamnă „viață”.

Acestea se află la nivelul tractului intestinal și atunci când sunt în cantități potrivite, ne pot aduce numai beneficii. Probioticele ajută la diminuarea bacteriilor care pot cauza boli și întăresc funcțiile de protecție a intestinelor. Acestea pot chiar să ne modifice felul în care percepem unele dureri.

fructe cereale si muraturi

„Pro” din latină, vine de la „pentru”, iar „bios” din greacă, înseamnă „viață”.

Cel mai bun probiotic și prebiotic: Cum au fost descoperite

De obicei, antibioticele sunt folosite în tratarea bolilor, chiar și ale celor gastrointestinale. Însă organismul uman a început să arate semne de rezistență la substanțele active pe care le conțin antibioticele. Astfel, medicii au început să recomande administrarea probioticelor în combaterea afecțiunilor gastrointestinale. Chiar și dacă urmăm un tratament cu antibiotice, doctorii ne vor recomanda și probioticul, alături de acestea, pentru beneficiile pe care ni le poate aduce.

Probioticele au fost descoperite atunci când un imunolog rus pe nume Ilia Mecinicov a observat că în Bulgaria și în Orientul Mijlociu oamenii trăiesc o viață mai îndelungată, cu mai puține afecțiuni. Motivul care justifică acest lucru este faptul că populația acelor regiuni consumau foarte mult lapte fermentat. Probioticele se găsesc, de obicei, în produsele lactate care fermentează, precum iaurtul, kefirul și sana, dar și diferite brânzeturi.

Probioticele naturale le mai găsim și în diverse sucuri făcute din fructe sau din soia, în pasta de fasole de soia denumită miso, dar și în murături, în special în varza murată.

Acestea sunt cunoscute pentru creșterea rezistenței la infecțiile care sunt produse de anumite bacterii și pentru reglarea procesului intestinal atunci când e vorba de constipație sau diaree. Ajută corpul să absoarbă cât mai bine vitaminele și mineralele. Un lucru mai puțin cunoscut despre acestea este faptul că previn apariția cancerului de colon.

borcane cu muraturi

Probioticele naturale le mai găsim și în diverse sucuri făcute din fructe sau din soia, dar și în murături, în special în varza murată.

Ce sunt prebioticele?

Prebioticele sunt acei carbohidrați pe care corpul nostru nu reușește să-i digere. Ca urmare, acestea servesc drept hrană probioticelor. Prebioticele ajută la creșterea lactobacililor și a bifidobacteriilor care sunt niște microorganisme benefice la nivelul colonului.

Prebioticele autentice nu trebuie să fie afectate de acidul gastric sau de alte enzime de la nivelul intestinelor. Acestea trebuie să ajungă în colon și să fermenteze ușor atunci când se întâlnesc cu probioticele.

Dacă prebioticul este activ în doze prea mari, acesta poate duce la balonare și flatulență. Ideal este să fie prezent în doze mici. În mod natural, prebioticele pot fi găsite în banane, cereale, usturoi, ceapă, miere, fructe de pădure, boabe de soia ș.a.

Cel mai bun probiotic și prebiotic se găsește chiar în mediul natural, nu numai în farmacii. Ne putem lua doza potrivită de probiotice și prebiodice din grădina cu fructe și legume sau din lactate.

legume asezate intr-un vas in forma de inima

Prebioticele pot fi găsite în banane, cereale, usturoi, ceapă, miere, fructe de pădure, boabe de soia ș.a.

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Soluţiile românilor care şi-au programat vacanţe în SUA şi s-au trezit cu amânarea eliminării vizelor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Weekend compromis în România. Plouă în multe zone
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între Realitatea Plus și Gigi Becali. Patronul FCSB cere închiderea postului TV. „Tupeu de cioban!”
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR, EXCLUSIV! Becali a adoptat-o pe fiica patronului de la Realitatea cu toţi cei 5 copii. Declaraţii incendiare!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anca Pandrea susține că l-a văzut pe Iurie Darie la ea în casă: L-am văzut când stăteam la masă și l-am urmărit până în dormitor. S-a uitat atent la mine
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`