Prima pagină » Culinar » Cel mai bun tort cu mere caramelizate! O prăjitură delicioasă, perfectă pentru acest sezon!

Cel mai bun tort cu mere caramelizate! O prăjitură delicioasă, perfectă pentru acest sezon!

23 sept. 2024, 09:27,
Redacția BZI în Culinar

Tortul cu mere caramelizate este o prăjitură moale, extrem de gustoasă, cu fructe înmuiate într-un sirop de zahăr ars și un blat pufos. Se prepară foarte ușor iar ingredientele nu sunt scumpe și se găsesc în tot timpul anului, însă fructele sunt mai gustoase atunci când sunt în sezon.

Acest tort cu mere caramelizate poate reprezenta o întoarcere la copilărie, la bunici acasă, la aromele și la mirosurile care pluteau dinspre bucătărie în timp ce orice copil se juca fără griji. Pentru această rețetă, se recomandă ca fructele folosite să fie puțin mai acrișoare.

Rețeta pentru tortul cu mere caramelizate

Pentru această rețetă de tort cu mere caramelizate se recomandă ca acestea să nu se felieze ci să fie scobite iar locul rămas să fie umplut cu stafide ținute în rom și suc de portocale.

Aromele care se recomandă a fi folosite pentru această prăjitură sunt cele de vanilie combinate cu rom, coajă de portocală, de la stafide, de unt și caramel, de la zahărul ars. În plus, se pot presăra și vreo 2 mâini de nucă tocată peste merele coapte, înainte de a turna aluatul.

Aluatul acestui tort de mere este un pandișpan clasic cu vanilie, simplu, pufos, fără praf de copt sau ulei. Se recomandă ca tortul cu mere caramelizate să se facă cu o zi înainte de decorare și servire pentru a avea timp de răcire la frigider.

Din cantitățile de mai jos rezultă un tort cu mere caramelizate de cca. 24-25 cm și înalt de vreo 8 iar din el ies 10-12 felii, fiind perfect de servit după o tocăniță sau altfel de mâncare preferat.

Astfel că aveți nevoie pentru caramel de 100 gr zahăr și 30 gr unt iar pentru merele coapte aveți nevoie de 6 mere, 75 gr stafide, 50 ml rom adevărat, 200 ml suc de portocale, 100 gr nucă tocată mare și 50 gr unt. Pentru pandișpan se folosesc 5 ouă, 125 gr zahăr, un praf de sare, 1 plic zahăr vanilat sau extract, 125 gr făină.

Iar dacă vă doriți să decorați tortul, ei bine, o puteți face cu puțină frișcă, astfel că aveți nevoie de 600 ml smânână pentru frișcă bine răcită, 30 gr zahăr pudră și zahăr vanilat sau extract.

Instrucțiuni de preparare

Alegeți o cratiță de cca. 22 cm diametru prevăzută cu toarte metalice. Este foarte important ca mânerele cratiței sau oalei să fie termorezistente deoarece ea va merge la cuptor. Nu se recomandă folosirea formelor de tort cu pereți detașabili deoarece acestea nu sunt ermetice și curg pe la îmbinări. Pe acolo se va scurge în cuptor tot zahărul ars combinat cu zeama merelor.

Se pun 100 gr de zahăr la caramelizat la foc mediu, însă nu se lasă să devină foarte închis la culoare. Se trage cratița deoparte și se adaugă un cubuleț de unt după care se amestecă. Nu e foarte important să tapetăm pereții cratiței cu acest zahăr ars deoarece când punem merele la copt acesta va curge înapoi pe fundul ei.

Trebuie preîncins cuptorul la 200°C și se spală merele, după care se scobesc de cotor cu o ustensilă specială. Se pun și stafidele la înmuiat în suc proaspăt stors de portocale în care se adaugă rom și coaja rasă de la 1/2 portocală. Stafidele au nevoie de măcar 2 ore de macerat așa că puneți-le din bună vreme ca să aibă timp să se umfle.

Se pun apoi merele în cratița zahăr ars și se umplu cu stafide, după care se pune peste ele și zeama aromată rămasă. Se pune și cratița la cuptor și se lasă merele la copt pentru 30 de minute la 200°C, când s-au înmuiat se presară nucă și se pune câte o feliuță de unt în fiecare măr.

Cum se face blatul pentru această prăjitură

Cam cu 10 minute înainte de a fi gata merele, puteți să vă apucați de blat. Nu trebuie făcut mai repede deoarece pandișpanul care stă începe să se lase, pierde aerul din spumă, astfel că se separă ouăle. Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare și se adaugă zahărul și vanilia și se continuă baterea până ce spuma a devenit tare, netedă și lucioasă, ca la bezea.

Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează 30 de secund după care se trece la spatulă și se cerne făina, toată odată și se încorporează cu mișcări largi de sus în jos.

Se scoate cratița cu merele coapte din cuptor și se toarnă aluatul peste ele după care se nivelează cu o spatulă și se împinge ușor spre fundul oalei pentru a ocupa spațiile dintre mere.

Se bagă repede cratița înapoi la copt, apoi se reduce temperatura de la 200 la 180 C, cu ventilație, treapta medie spre înaltă la cele cu gaz și se lasă la copt tortul alte 25-30 de minute. Iar tortul cu mere caramelizate este gata, trebuie doar răsturnat pe un platou, iar la final când s-a răcit, puteți să-l ornați cu decorul din frișcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`