Local

Cel mai curat aer din ultimii 5 ani în Iași! Cum a fost posibil acest lucru

Publicat: 25 iul. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Cel mai curat aer din ultimii 5 ani în Iași Cum a fost posibil acest lucru
Anul 2022 a înregistrat cele mai mici valori de poluare a aerului

Salubris SA, compania municipală care se ocupă de salubrizarea Iașului, a anunțat recent că, datorită eforturilor ei, în anul 2022 a fost înregistrat cel mai curat aer din ultimii 5 ani în Iași. „Străzi curate pentru un aer curat” este programul demarat în urmă cu 4 ani care ar fi dus la rezultatele validate de Agenția pentru Protecția Mediului Iași.

În ultima perioadă, Salubris SA s-a mai ocupat și de investiții care să asigure nivelul înalt al serviciilor pe care-l oferă. În acest sens, aceasta a achiziționat 4 utilaje multifuncționale care au întrebuințări atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece. Aceasta a mai anunțat, de asemenea, ce alte achiziții are în plan până la finalul anului 2022

Cel mai curat aer din ultimii 5 ani în Iași!

Reprezentanții companiei municipale Salubris SA au anunțat că raportul privind calitatea aerului în anul 2022 este unul îmbucurător deoarece valorile înregistrate sunt cele mai bune din ultimii 5 ani. Acest lucru s-ar datora programului „Străzi curate pentru un aer curat”, început în urmă cu 4 ani.

„Investițiile noastre în utilaje performante au dus la îmbunătățirea calității aerului. În Iași, astăzi, respirăm un aer curat. Măsurătorile indicatorului de poluant PM10 demonstrează acest lucru. În Iași nu s-au mai înregistrat depășiri”, a explicat directorul Salubris SA, Cătălin Neculau.

Astfel, făcând o analiză comparativă a ultimilor 5 ani, în primul trimestru al anului 2022 au fost înregistrate un numă total de 30 de depășiri, însemnând o scădere cu 11,74% față de aceeași perioadă a anului 2021 și cu 34,78% mai puțin față de anul 2020.

În trimestrul al doilea al anului 2022, nu a fost înregistrată nicio depășire a indicatorului PM10, rezultând că aerul din această perioadă e cel mai curat din ultimii 5 ani.

Măsurarea calității aerului este monitorizată datorită celor peste 100 de stații de la nivel național, ele alcătuind Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Pentru a fi de actualitate, site-ul afișează valorile înregistrate la intervale regulate de timp, iar, la nivelul Iașului există 2 mari stații care se ocupă de monitorizare. Astfel, stația IS 01 este o stație de monitorizare trafic și IS 02 este o stație de monitorizare fond urban, ambele măsurând parametrii în timp real.

Ce utilaje noi a achiziționat Salubris SA în ultima perioadă

Deoarece își dorește să țină pasul cu tehnologia performantă, compania municipală face în mod constant achiziții care să o ajute în acțiunile de salubrizare a orașului într-un mod cât mai eficient. Astfel, societatea a anunțat, recent, achiziționarea de 4 noi utilaje multifuncționale. Acestea sunt utile nu doar în timpul verii, când aspiră, mătură și spală, ci și în timpul iernii deoarece, datorită lamei din față, ele ajută la împingerea zăpezii, dar și la împrăștierea materialului antiderapant.

„Ele sunt echipamente de iarnă-vară, sunt produse în Elveția. Vara aspiră, mătură și spală trotuarele, iar iarna au lama în față, împing zăpada și împrăștie material antiderapant”, a precizat directorul Salubris SA, Cătălin Neculau.

De asemenea, până la finalul anului, o să mai aibă loc și alte achiziții, conform purtătorului de cuvânt al Salubris SA.

„Acum, în procedură de achiziție avem 2 automăturători, 2 autobasculante, 2 autocisterne și un încărcător frontal, toate sunt și vor folosite pentru curățenie și salubrizare în municipiul Iași, la măturat stradal. Până la sfârșitul anului, o să mai avem proceduri de achiziție pentru utilaje multifuncționale cum au fost și cele 4, o autovidanjă, încă 2 autoutilitare de 2 metri cubi și autospeciale pentru spălat containere și puncte de colectare gospodărești”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Salubris SA, Ana Șchiopu, înainte de a fi înregistrat cel mai curat aer în ultimii 5 ani în Iași.

Comentarii
  • ce curat ziceti ca te izbeste mirosul de la conainere si pubele nespalate cat si in jurul lor, asa ca sa sa iasa din birouri sefii sa le miroase, focar de infectie

  • Toate pubelele si containerele stau cu capacele date la o parte ,mirosurile sunt iprastiate de vant pe zece si sute de metri distanta . Ar trebui ca Salubris sa oblige proprietarii si asociatiile de bloc sa inchida capacele si chiar un HCL dat de Primarie in acest sens . Chiar lucratorii Salubris nu inchid capacele dupa evacuarea continutului pubelelor , ar trebui OBLIGATI SA O FACA de catre sefii lor.

Adauga un comentariu