Cel mai lung pod hobanat din România a fost inaugurat vineri, 30 mai 2025, în municipiul Satu Mare. Podul Transilvania de pe râul Someş are o arhitectură impresionantă și este unic în nord-vestul României. Iată cum arată construcția impunătoare.
Cel mai lung pod hobanat din România a fost inaugurat!
Podul Transilvania de pe râul Someş, cel mai lung pod hobanat din România, a fost inaugurat pe 30 mai în Satu Mare, fiind cea mai mare investiţie publică din ultimii 30 de ani. Proiectul de construcţie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de lei, a început în mai 2020 şi are o perioadă de garanţie de 15 ani.
,,Inaugurăm nu doar un pod, ci un simbol al progresului, al unităţii şi viziunii pe termen lung. Podul Transilvania este mai mult decât o structură din beton, oţel şi fier. Este un nou simbol al Sătmarului, o minune a ingineriei şi un reper economic pentru întregul nostru oraş. Putem spune cu mândrie că acesta este cel mai mare pod hobanat din România, un proiect care va rămâne în memoria noastră pentru generaţii”, a declarat primarul municipiului Satu Mare.
Cum arată podul impunător
Noul pod cu o lungime de 644 de metri este unul dintre cele mai complexe şi ambiţioase proiecte de infrastructură din România, fiind totodată cel mai mare pod hobanat din România ca lungime. Podul are un design în formă de harpă, susţinut de doi piloni de 73 de metri înălţime şi 56 de cabluri de oţel de înaltă rezistenţă. Ansamblul suspendat care susţine podul cântăreşte 227 de tone şi este proiectat să suporte o sarcină de peste 12.000 de tone. Cu o capacitate de patru benzi de circulaţie, cu câte două benzi pe sens, două trotuare prevăzute cu parapet pietonal şi o pistă pentru biciclişti, podul este echipat cu tehnologii moderne pentru siguranţa tuturor participanţilor la trafic. Pentru accesul de pe diguri, pe trotuarele podului sunt prevăzute patru scări, câte două scări pe fiecare dig, iar pentru siguranţa circulaţiei pietonale sunt amplasaţi parapeţi metalici de protecţie pe rampe, viaducte şi pod, precum şi pe scările de acces de pe diguri.
Un pod hobanat a fost inaugurat și la Galați la începutul acestui an, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră realizată în Galați. Podul a fost deschis circulației pe 20 ianuarie 2025, după ce a trecut toate testele de rezistență. Face parte din proiectul de modernizare a Drumului de Centură, investiție de 45 de milioane de euro demarată în 2020. Podul hobanat are o lungime de aproximativ 500 de metri, lățimea de 19 metri și un pilon central impresionant, cu o înălțime de 62 de metri. Construcția este ancorată cu ajutorul a 44 de hobane și are o structură metalică cu o greutate totală de 1.600 de tone. În realizarea acestui proiect s-au folosit 10.000 de metri cubi de beton și peste 1.300 de tone de fier-beton, asigurând o rezistență sporită în condiții extreme de trafic și de mediu. Pe lângă inaugurarea podului hobanat din Galați, se va construi și un aeroport ultra-modern. Autoritățile au anunțat că s-a finalizat un pas important pentru viitorul proiect dintre localitățile Galați – Brăila. Este vorba despre un aeroport care va avea condiții ultra-moderne, un terminal de pasageri și unul cargo, și care va fi gata în 2026.
Recent, a fost inaugurat și podul hobanat din Satu Mare, o construcție unică în nord-vestul României.