Actualitate

Cel mai mare telescop din lume a intrat în faza de construcţie. Când va fi finalizat

Publicat: 05 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cel mai mare telescop din lume a intrat în faza de construcţie. Când va fi finalizat
Cel mai mare telescop din lume a intrat în faza de construcţie

Luni, 5 decembrie 2022, cel mai mare telescop din lume, unul dintre cele mai mari proiecte ştiinţifice ale secolului XXI, a intrat în faza de construcţie. Square Kilometre Array (SKA) va fi cel mai mare radiotelescop atunci când va fi finalizat, în 2028.

Această instalaţie, care este divizată între Africa de Sud şi Australia, cu sediu în Marea Britanie, va răspunde la cele mai mari întrebări din astrofizică. Mai mult, aceasta va efectua cele mai precise teste ale teoriilor lui Eistein.

Cel mai mare telescop din lume a intrat în faza de construcţie

În total vor fi instalate peste 200 de antene parabolice şi peste 131.000 de antene mici.

„A fost o călătorie de 30 de ani. Primii zece ani au fost dedicaţi dezvoltării conceptelor şi ideilor. Al doilea deceniu a fost dedicat dezvoltării tehnologiei. Iar apoi, ultimul deceniu a fost dedicat proiectării detaliate, asigurării amplasamentelor, obţinerii acordului guvernelor pentru a înfiinţa o organizaţie de tratat (SKAO) şi pentru a furniza fondurile necesare pentru a începe”, a declarat profesorul Phil Diamond, directorul general al Organizaţiei SKA.

SKA va detecta semnalele radio din trecutul îndepărtat al Universului, inclusiv de acum mai vine de 13 miliarde de ani.

Printre misiunile SKA se include aceea de a urmări întreaga istorie a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers.

Directorul proiectului a declarat pentru The Guardian că observatorul „va defini următorii cincizeci de ani pentru radioastronomie, urmărind nașterea și moartea galaxiilor, căutând noi tipuri de unde gravitaționale și extinzând limitele a ceea ce știm despre Univers (…) ar putea chiar să răspundă la cea mai mare întrebare dintre toate: suntem singuri în Univers?”.

Investiţiile proiectului se ridica la 500 de milioane de euro, iar bugetul este de 2 miliarde de euro, până în 2028. Analiştii susţin că bugetul va fi depăşit, iar telescopul va fi funcţional mai târziu decât se prognozează.

Primul moment de referință ar trebui să fie în 2024, când patru antene parabolice din Australia vor putea intra în legătură cu șase antene în Africa de Sud, pentru a forma un observator astronomic incipient care va fi apoi dezvoltat mai departe.

Astronauţii de la ESA şi NASA, antrenaţi pentru misiunile pe Lună şi Marte pe un vulcan

În altă ordine de idei, astronauţii de la NASA şi cei de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) se antrenează pentru viitoarele misiuni din spaţiu, pe un vulcan din Insulele Canare.

Programul se numeşte Artemis, şi are drept obiectiv de a-i reduce pe oameni pe Lună în 2025, pentru prima dată dup 1972. Mai mult experţi considera că termenul este realist, având în vedere constrângerile bugetare cu care se confrunta NASA. Totodată, este un exerciţiu la scara reală, care îi va pregăti pe astronauţi să lucreze singuri în medii îndepărtate de Pământ.

Totodată, în martie 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a luat o decizie în premieră. Agenţia spaţială americană a scos cea mai puternică rachetă NASA pe rampa de lansare. Acum trei săptămâni, Racheta misiunii Artemis a decolat.

Așadar, cel mai mare telescop din lume a intrat în faza de construcţie. Opt state sunt parte a proiectului, printre care: Australia, Africa de Sud, Marea Britanie, China, Italia, Olanda, Portugalia și Elveția. Alte trei sunt pe cale să intre: Franța, Spania și Germania.

Adauga un comentariu