Administrația Națională Aeronautică și Spațială a luat o decizie în premieră. Agenţia spaţială a scos cea mai puternică rachetă NASA pe rampa de lansare.
Sistemul SLS (Space Launch System) este scos pentru prima dată din hangar. Reamintim faptul că programul a fost serios criticat.
Racheta NASA pe rampa de lansare. Cel mai puternic proiectil nu va fi lansat
Racheta SLS care este considerată cea mai puternică armă a NASA are 100 de metri înălțime şi va ajunge în perioada următoare la o rampă de lansare din Kennedy Space Center, Florida. Acolo se vor efectua primele teste statice.
Programul a fost criticat din cauza faptului că are foarte mulți ani de întârziere, iar costurile sunt extorbitante. Conform unor specialişti, estimările pentru cinci ani a bugetului necesar din programul Artemis se ridica la 53 miliarde dolari.
Reprezentanţii NASA susţin că aceste moment este unul istoric. După ce a fost scos din hangar, sistemul SLS (Space Launch System) va fi dus cu o platformă transportoare gigantică spre o rampă de lansare. Călătoria a început la ora locală 18 și ar trebui să se încheie la ora 5 (11.00, ora locală a României).
Reamintim că este prima dată în istorie când gigantica rachetă poate fi văzută întreagă, pe o rampă de lansare.
Sistemul SLS trebuia să aibă primul zbor în 2017
Sistemul de lansare în spaţiu a fost construit de Boeing şi trebuia să aibă primul zbor în anul 2017, însă tocmai lunile următoare va avea loc această acţiune. SLS este considerată mândria agenţiei spaţiale NASA, dar mai multe persoane din Statele Unite ale Americii au adus critici la adresa proiectului.
Cele două obiecții principale au fost: durează prea mult și costă prea mult.
Conform unui raport de audit care a fost făcut public la sfârşitul anului 2021 estima că fiecare dintre primele trei lansări va costa 4,1 miliarde dolari. Mai mult decât atât, calculele arătau că bugetul necesar pentru programul Artemis între 2021 și 2025 este de 53 miliarde dolari.
Artemis este programul care are ca scos să readucă oameni pe Lună, pentru prima oară din anul 1972, iar de data aceasta printre cei care vor ajunge acolo se va număra și o femeie, dar și o persoană de culoare.
Potrivit misiunii Artemis 1 se va trimite modulul Orion într-o călătorie în jurul Lunii, fără echipaj uman. Optimiştii susţin că lansarea nu va avea loc în vara, ci în luni mai sau iunie. Pesimiștii îi contrazic şi afirma că lansarea va fi spre final de an.
Racheta SLS va avea posibilitatea trimiterii unor sarcini utile cuprinse între 27 și 46 de tone pe orbita lunară, în timp ce racheta Ariane 5 permite trimiterea de sarcini de 5 – 10 tone pe orbită joasă.
Unii criticii afirma că sistemul va întâmpina din nou probleme tehnice, iar termenul realist pentru că oamenii să ajungă pe Lună ar fi 2026, sau chiar mai târziu. Până acum doi ani se preconiza ca aproape sigur termenul 2024.
Vor urma teste statice, ceea ce în limbaj de specialitate se numește „wet dress rehearsal”. Practic vor fi umplute rezervoarele cu combustibil și se va face o numărătoare în genul celei dinaintea lansării, dar nu va fi și o lansare. Aceste teste statice ar trebui să fie efectuate pe 3 aprilie.
Reamintim faptul că în urmă cu aproximativ 2 ani, Elon Musk a lansat un prototip de nava SpaceX. Racheta fără echipaj a avut un zbor scurt. De asemenea, în 2018 a fost lansată cea mai puternică rachetă din lume, deţinută tot omul de afaceri american.
Având în vedere că racheta NASA pe rampa de lansare va ajunge în perioada următoare, mai apoi nu vor urma imediat lucruri inedite.