Titlurile zilei

Cel mai valoros teren din Iași oferit la vânzare costă peste 15 milioane de euro. Imobilele și utilajele Fortus Iași au fost scoase la licitație publică

Publicat: 07 iul. 2020
Cel mai valoros teren din Iași scos la licitație publică aparține Fortus SA Iași și valorează peste 15 milioane de euro
Cel mai valoros teren din Iași scos la vânzare aparține Fortus SA și valorează peste 15 milioane de euro

Cel mai valoros teren din Iași a fost scos la vânzare cu un preț de peste 15 milioane de euro. Imobilele Fortus SA Iași au fost ieftinite de administratorul judiciar Mures Insolvency SPRL după mai multe încercări nereușite de vânzare a activelor din zona CUG în cadrul unor licitații publice. Cel mai valoros activ al companiei din Iași este un teren de 43 ha pentru care se solicită 13,8 milioane de euro, fără TVA. Pe lângă terenuri, sunt scoase la vânzare inclusiv mai multe bunuri mobile și utilaje ale Fortus SA Iași

Cel mai valoros teren din Iași care a fost scos la vânzare valorează peste 15 milioane de euro, fără TVA. Imobilul aparține Fortus SA Iași, iar administratorul judiciar Mureș Insolvency SPRL va organiza o licitație publică prin care va încerca din nou vânzarea mai multor terenuri și utilaje care aparțin companiei din zona CUG. Licitația va fi organizată la sfârșitul acestei săptămâni, în ziua de 10 iulie 2020, la sediul administratorului judiciar din Târgu Mureș.

Dintre aceste active, cel mai important este un teren intravilan în suprafață de 431.902 mp, edificat cu construcții industriale. Licitația publică pentru acest teren va porni de la 13.882.848 euro, fără TVA. De asemenea, Forja Ușoară și de matrițare și terenul aferent de 12.322 mp vor avea un preț de pornire a licitației de 566.708 euro, fără TVA. Tot pe 10 iulie este scos la vânzare terenul intravilan în suprafață de 56.226 mp, care va avea un preț de strigare de 1.648.597 euro.

Utilajele industriale ale Fortus SA, scoase la vânzare cu 2,3 milioane euro

De asemenea, sunt scoase la licitație publică inclusiv mai multe active mobile ale Fortus SA, buldozere, prese, mașini mortezat, strungă și alte utilaje industriale care sunt estimate la 2,3 milioane de euro, fără TVA.

„Licitația publică va avea loc la sediul administratorului judiciar din Targu-Mureș. În cazul nevalorificării bunurilor, licitațiile se vor relua în fiecare zi, de vineri la aceeași oră până la valorificarea bunurilor. Pot participa la licitație acele persoane fizice sau juridice care achită garanția de participare de 10 la sută din prețul de strigare, caietul de sarcini și taxa de participare la licitație și își anunță intenția de participare la licitație, până în ziua anterioară organizării licitației”, au precizat reprezentanții Mures Insolvency SPRL, administrator judiciar al Fortus SA.

Garanția de participare la licitație este în valoare de 10 la sută din prețul de pornire pentru fiecare activ în parte. Toți cei care posedă un drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligația, sub sancțiunea decăderii, de a face administratorului judiciar dovada acestuia.

Primăria Iași deține 24 ha pe platforma Fortus și atrage industriașii

Pe marginea terenurilor de pe platforma Fortus SA Iași a fost dus un adevărat război. În urma unui lung proces juridic, Primăria Municipiului Iași a intrat în posesia a circa 23,5 hectare din platforma industrială a Fortus SA, dintre care circa 10 hectare sunt acoperite de activele fostei uzine. Valoarea imobilului este de 87 de milioane de lei, la care s-a adăugat TVA în sumă de 10 milioane de lei. Construcțiile care au intrat în proprietatea Primăriei sunt Secția de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria și Baza de sarjabilizare, Depozitul de rășini și Secția de Mecanică Grea.

„Pe acest teren vom dezvolta o platformă industrială pentru Iași. Nu vom face acolo proiecte imobiliare sub nicio formă. Un lucru foarte important pentru noi este că avem toate utilitățile la îndemână. Un avantaj enorm este că acolo avem racord direct la Transgaz, putând astfel cumpăra gazele la preț de transport, nu de distribuție. De asemenea, capacitățile de asigurare a energiei electrice sunt cele mai mari din oraș, la care se adaugă capacitățile de transport pe calea ferată spre Vest”, au precizat reprezentanții Primăriei Iași.

Autoritățile locale au anunțat faptul că toți agenții economici care vor veni în Parcul Industrial Fortus vor fi scutiți 10 ani de la plata taxelor și impozitelor locale.

Comentarii
  • Daca FORTUS-ul ar fi fost condus oameni-romani ar fi fost cu adevarat o platforma industriala. O complicitate cu politicieni, privatizari cu securisti, ba cu rusi, directori extrem de „saraci”, clasa muncitoare nemultumita ca fura numai directorii. Deci nimeni nu a dorit sa mai munceasca, iar rezultatul este asta. Ce s-ar fi intamlat daca la antibiotice erau directorii de la CUG?

  • Iata ca in Guvernarea PNL avem parte de distrugerea patrimoniului industrial iesean unde Ceausescu a investit miliarde in anii 70. Mihai Chirica face ce ne-a obisnuit, vinde tot pentru a construi un complex imobiliar si ne intrebam de ce Iasul este sufocat de masini iar primaria nu construieste niciun pasaj rutier in 5 ani de domnie a lui Mihai Chirica, sa mai intrebam de Parcari Subterane in centru? astea sunt SF-uri.

Adauga un comentariu