Titlurile zilei

Imagini fabuloase din interiorul Combinatului Fortus SA. Incursiune necenzurată în ruinele colosului prin care au intrat marii șefi de stat ai României – GALERIE FOTO SPECTACULOASĂ

Publicat: 13 mai 2020

Cel mai mare colos industrial al Regiunii de Nord-Est moare încet, dar sigur. Combinatul Fortus SA, odinioară cu peste 15.000 de angajați, a ajuns acum să fie năpădit de păsări și vegetație. Halele uriașe de producție din interiorul combinatului mai păstrează prin anumite zone amintirea a ceea ce a fost odată combinatul ridicat acum mai bine de patru decenii. Patrimoniul Fortus SA Iași a fost împărțit între creditori, iar fiecare ia acum ce poate pentru a-și recupera banii. Locurile prin care odinioară au călcat Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu sau Traian Băsescu au ajuns acum să fie vândute la bucată într-o încercare disperată de a se mai salva ce se poate

Imagini pure ale deznădejdii la intrarea în municipiul Iași dinspre localitatea Ciurea. Cea mai mare investiție a regimului comunist din județul Iași, fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG), își dă ultima suflare după mai bine de patru decenii de activitate. Distrus sistematic după Revoluție, combinatul a ajuns acum numai bun pentru un scenariu al unui film de groază, un loc unde hoții pot intra în voie să încarce tone întregi din ceea ce a reprezentat odată mândria Iașului. Locul vizitat de șefi de stat ca Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu sau Traian Băsescu și prin care au trecut și alți mari politicieni ai țării a ajuns o tristă amintire.

Fostul Combinat de Utilaj Greu a fost construit în 1976

Construit în 1976, fostul combinat din Iași a dominat vreme îndelungată piața de profil din zona Europei de Est. Construcții masive pe o suprafață uriașă la marginea municipiului Iași, mii de angajați și comenzi în întreaga lume, toate acestea au făcut din fostul combinat o bijuterie a regimului comunist. Comuniștii au investit 16 miliarde de lei la vremea respectivă în ridicarea colosului industrial din Iași, iar în anii ce au urmat s-a ajuns la comenzi din China până în Egipt sau Olanda pentru furnizare de utilaje grele.

Primele lucrări de investiții au demarat în 1976, iar un an mai târziu era pusă în funcțiune Secția mecano-sudură. În 1978 a fost elaborată prima șarjă de fontă, iar în 1981, prima șarjă de oțel. Combinatul a ajuns la capacitatea maximă după 1980, cu un potențial maxim de ocupare a forței de muncă de 16 mii de persoane. Combinatul a produs și componente pentru tancuri în anii săi de glorie.
De altfel, în anii regimului, combinatul a prosperat, iar în jurul său au apărut cartierele muncitorești CUG, Nicolina, zona fiind în plină dezvoltare.

Natura a înflorit printre utilajele abandonate

Declinul care a urmat după 1990 a făcut ca numărul angajaților Fortus SA să scadă de la an la an. Oameni care altă dată au pus umărul la montarea și fabricarea unor utilaje uriașe au fost disponibilizați rând pe rând. Colosul care a furnizat 90 la sută din utilajele necesare combinatului de la Krivoirog din Ucraina a devenit încetul cu încetul o umbră. După anul 2003, anul privatizării, totul a început să se ducă de râpă, iar datoriile acumulate au ajuns combinatul din urmă. În nicio situație parcă nu s-a dorit salvarea acestuia, ci mai degrabă divizarea societății pentru îmbogățirea celor care s-au perindat la vârful acesteia.

La ani distanță de la ultima producție, imaginile din interiorul halelor Fortus SA sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de dure. În secția de Utilaje metalurgice, una din cele mai mari hale din interiorul Fortus SA, imaginile vorbesc de la sine. În hală mai sunt utilaje grele care parcă au luat o pauză după ce au fost folosite. Pe anumite locuri apar adnotări cu creta ale celor care au lucrat în ultimii ani acolo și care au luat probabil ultimele măsurători.

Pe partea opusă a halei însă, natura pare că a câștigat bătălia cu timpul. Au răsărit mai mulți arbuști, iar în mai multe locuri se văd straturi întregi de mușchi. Întreaga hală arată ca după un conflict militar. Furnale răsturnate, scurgeri de ulei în mai multe locuri, pe lângă munți de gunoaie adunate parcă ani la rând.
Curtea combinatului însă este ușor animată. Cei care au de recuperat creanțele și au pus mâna pe activele Fortus SA au tocmit muncitori pentru dezmembrarea echipamentelor în scopul valorificării acestora. Astfel, pe lângă câțiva patrupezi care circulă nestingherit prin curtea imensă, se mai văd autoturisme, oameni și diverse utilaje de cărat și tăiat fier sau metal.

Secrete de serviciu găsite prin dulapuri

O altă hală peste care a căzut timpul este și cea a turnătoriei de fontă. Hala imensă arată ca un depozit părăsit, cu zeci de locuri peste care a căzut sticlă spartă, tone de tablă și fier. Spațiile de turnătorie s-au înnegrit cu timpul, iar vântul suflă cu putere prin ferestrele sparte. Natura pare că a acolit această hală uriașă, în jur rămânând doar resturile utilajelor care au fost odată. De acum cinci ani (2015), de când Fortus SA a rămas fără curent electric și gaz metan, totul s-a dus de râpă. Ultimele speranțe că unitatea va fi salvată sau că va mai putea produce ceva s-au dus pe apa sâmbetei.

Ici-colo mai sunt documente cu diferite date, dosare întregi de chitanțe și facturi din anii regimului comunist, după ’90 și chiar de prin 2011. Munți de hârtie, care au reprezentat odată inventarul combinatului, zac într-un colț la cheremul oricui. Dar nici acestea nu mai reprezintă vreun interes, hoții fiind interesați de fier și tablă, și nu de hârtii fără valoare.

Combinatul a fost divizat. Primăria vine cu propuneri pentru investitori

După ani în care s-a judecat pentru recuperarea creanțelor, Primăria Iași a intrat în posesia a circa 23,5 hectare din platforma industrială a Fortus SA. Pe o suprafață de circa zece hectare sunt activele fostei uzine. Construcțiile care au intrat în proprietatea Primăriei Iași țin de Secția de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria și Baza de șarjabilizare, Depozitul de rășini și Secția de Mecanică Grea. Pentru a revitaliza zona, municipalitatea a propus ca cei ce vor să investească acolo să fie scutiți de taxe și impozite locale pentru următorii zece ani. Aici ar putea apărea secții mecano-energetice, terminale de marfă, zone de comunicații și IT, dar și alte domenii cum ar fi producții de componente și piese de schimb destinate sectorului auto și militar.

Primăria a preluat doar halele, utilajele din interior fiind ale altui creditor. Până când se va pune însă vreo afacere pe picioare, colosul industrial Fortus SA de la marginea municipiului Iași continuă să cadă bucată cu bucată spre disperarea celor care au muncit, au ieșit la pensie de acolo sau chiar au fost disponibilizați după ani întregi de serviciu pe platforma care a fost odată mândria Moldovei.

Vezi  AICI   Schița secțiilor luate de Primăria Iași

Comentarii
 • Bă, nu vă mai plangeti ca vă merge rău! Românii noștrii au furat si au distrus unul din cei mai mari coloși ai industriei europene! Iar prostimea s a uitat si a ragait a prostie!

 • in loc sa producem sa exportam, importam ca prostii…. asa e cand stai pe comoara si visezi la cai verzi pe pereti ! asa ne trebuie daca suntem prosti!

 • Pentru Greaintrebare, plangi cumva dupa RUSI.
  Stii cat a pierdut CUG-ul la Krivoi Rog?
  Se estimează că România a „îngropat” în total la Krivoi Rog circa 1 miliard de dolari, fara sa castige nimic si asta datorita incompetentei, prostiei si hotiei celor implicati.
  Din acest miliard de dolari foarte multi bani au fost de la CUG de gandeste inainte sa faci comentarii.

 • Eu ii felicit pe cei de la BZI pentru acest fabulos și fantastic articol! Mulți vorbesc de CUG-FORTUS pe dinafara! Ca om care a lucrat aproape 2 decenii pe aceasta platformă industrială ( a doua ca mărime din MOLDOVA după SIDEX ) pot spune ca CUG a fost proiectat ca un Combinat de utilaje grele / agabaritice pentru țările socialiste CAER ! La KRIVOIROG a fost o AFACERE BUNÂ, care a ținut zeci de ani FORTUS in viață! Specialiștii de la CUG montau și întrețineau acolo MORILE DE MINEREU DE FIER! Banii care veneau de la KRIVOIROG se duceau la statul Roman ! Dar marea afacere pentru FORTUS era faptul ca de la KRIVOIROG plecau barjele și navetele de tren cu minereu spre SIDEX GALAȚI in contul datoriei către FORTUS ! In acest fel FORTUS avea posibilitatea de a face lanțuri de compensări ce pivotau in jurul SIDEX! A funcționat acest sistem ani și ani, practic după 1989 așa a rezistat FORTUS pe piață! Țineți minte ca CUG CLUJ, FAUR BUCUREȘTI, IMGB au falimentat imediat după 1989! La FORTUS a fost altceva,au fost directori care și-au respectat și iubit meseria și care au făcut minuni economice (Dumitrache, Cojocaru , Ciobanu etc) Asta e o parte din istoria CUG -FORTUS !

 • Laicule (daca asa te numesti) pune mana si citeste ce a insemnat KRIVOI ROG pentru statul Roman, a fost o gaura neagra.
  Spui ca de acolo va veneau banii, aiurea, lucrati ca asa dadea comenzi statul comunist de atunci dar bani nu vedea CUGul de la KRIVOI ROG.
  De acolo a inceput declinul CUG-ului
  Pune mana intra pe internet si scrie Afacerea KRIVOI ROG si ai sa vezi acolo cat a pierdut Statul Roman cu aceasta afacere, asta ca sa nu mori prost si sa dezinformezi cititorii cati bani castigati voi la CUG de pe urma KRIVOI ROG.
  AFACEREA KRIVOI ROG a fost o mare TEAPA SI O GAURA NEAGRA pentru ROMANIA

 • Dle,eu spre deosebire de dumneata am fost pe “ teren” nu îmi dau cu părerea despre ce scriu pe FB neștiutori ( eu nu te fac prost că am cei 7 ani de acasă) ca dumitale! Eu vorbesc de cazul particular FORTUS! E clar ca nu luam bani Cash dar existau soluții BARTER , ei dădea minereu de fier peleți la SIDEX și FORTUS lua tablă sau alte produse in contul datoriei ! Mai mult, făceam compensari cu toate unitățile din țara și ne închideam pe SIDEX ! Pentru FORTUS afacerea KRIVOI ROG a fost o afacere profitabilă care a ținut combinatul in viață ani de zile! De asta trebuie sa fii manager,să fii vizionar sa găsește soluții ! Dumneata ești ancorat doar in economia simplă, iti vând da-mi banii! Probabil aveți o vârstă și e complicat ce va spun eu ! Și mai puțin cu jignirile, și din modul de exprimare oamenii își dau seama de multe …

 • O situatie de moment; M Popa asteapta containerele din Turcia si nu mai vin. La fortus se construiau, inclusiv containere. Da ce sa-i faci, vorba cuiva…daca suntem prosti, asta e. Interesant despre FORTUS ar fi sa se puna cap la cap diverse povesti spuse de cei care au lucrat acolo si poate vom avea imaginea reala de cum s-a construit FORTUS, cum s-a lucrat, ce fel de „specialisti” au fost adusi din toata tara si cum s-a demolat. Poate niste fosti directori ne pot da informatii despre raportarile false, despre conditiile inumane de lucru, despre sistemul pcr( pile, cunostinte, relatii), despre barul din biroul directorului general, despre primele ce se atribuiau si jumatate se intorceau la „protocol”, despre chiolhanurile de la „cuibul de vulturi”-Cetatuia. Despre zona investitii si despre cei care au condus investitiile si cam ce valori au intrat in buzunarele unora, se poate scrie un roman.

 • Dle Teodoru ( aveți numele unui fost “ nomenclsturist” Sef de Sectie, un f bun specialist- ) povesti nemuritoare spun mulți! Aduceți-vă aminte perioada CDR ( 1996-2000) când FORTUS trebuia exterminat! La industrii era ministru Ulm Spineanu, la Finanțe Mircea Ciumara , premier Radu Vasile și hotărâseră privatizarea prin FPP nu știu ce metoda ! Ei bine, atunci era Dir gen Ghe Cojocaru care a reușit sa oprească privatizarea respectiva,apoi a venit 2000-2004 guvern PSD – A Nastase când FORTUS s-a dezvoltat puțin,dar după 2004 a început DECLINUL,privatizarea cu BESTA ( ăștia aduceau fieroiaje ) firma gen Stănculescu unde Dir gen era Radu Căruțașu fost Ing la SPTC ! Odată cu venirea ALIANȚEI DA- a început dezastru in FORTUS care a luat proporții zi de zi! Dar faptul ca directorii Cojocaru și Ciobanu au ținut in viață combinatul peste 20 de ani, nu poate contesta nimeni!

 • Nu sunt eu acel „specialist” Teodoru. In numele specialistilor si al repartitiilor guvernamentale, s-au umplut CUG-ul si orasul cu tot felul de venetici. Nu vreu sa spun ca toti erau ciurucuri, dar am cunoscut destui. Te incadra la specialisti, luai casa imediat, in centru, cu 4 camere, la etaje inferioare, spre soare,……O domnisorica, absolventa de subingineri ,de 3 ani, la Galati, era cu prioritate la casa, vezi doamne avea repartitie guvernamentala. Fac referire si la perioada economiei planificate. Dupa 89, s-au intalnit fostii activisti de partid si fostii securisti, in biblioteca la Tacu si se pupau de bucurie ca au invins. Au urmat ce stim; economia de piata facuta de ei.

Adauga un comentariu