Celebrele crăciunițe sunt cele mai bine vândute flori din Iași. Planta aceasta a înnebunit toți ieșenii, încă de la prima apariție din sezon. Mai mult, planta, considerată a fi simbolul Crăciunului, presupune un proces complex de cultivare. Specialiștii sfătuiesc oamenii îndrăgostiți de această plantă să fie atenți la modul în care o îngrijesc.
Crăciunița, cea mai bine vândută plantă de sezon, din Iași
Este cunoscut faptul că, în România, sărbătorile de iarnă nu sunt reprezentate doar de Moș Crăciun, ci și de cea mai căutată plantă la momentul actual, și anume, Crăciunița. Supermarketurile din Iași sunt, la momentul actual, împânzite de aceste flori, iar ieșenii îndrăgostiți de frumusețea lor par să nu se mai oprească din cumpărat.
„Este o plantă care, în această perioadă, se vinde foarte bine, dar foarte mulți clienți le caută pe cele mai mari și mai închise la culoare, iar cele mici rămân pentru mai mult timp în magazin. Prețul e destul de mic, poate și ăsta e un avantaj. La noi în magazin sunt de 21 de lei, dar din ce am văzut și în alte magazine, prețul este unul avantajos”, a declarat o vânzătoare dintr-un magazin din Iași.
Cu toate acestea, persoanele care cumpără această plantă direct din magazinele comerciale și nu de la specialiștii care o cultivă riscă să dea nas în nas cu anumite probleme ce țin de îngrijirea corectă a acesteia.
Potrivit lui Constantin Ciofu, un florar renumit din Iași, crăciunița este o floare care, în general, este oferită drept cadou în această perioadă, însă este esențial ca persoanele care o cumpără să știe următoarele lucruri:
„Din cauza transportului, frigului pe care îl suportă și distanței de la care vin, aceste plante nu au șanse. Însă, dacă oamenii vor să o aibă mai mult timp, floarea trebuie să aibă mai puțină umezeală, deoarece îi place să aibă un sol cât mai uscat, să fie udată de jos în sus, să fie pusă într-o tăviță. Dacă sunt udate pe deasupra, ele mucegăiesc, iar dacă trăiesc într-un mediu umed, la fel, mucegăiesc florile, chiar din vârf. Ele trebuie să aibă un mediu cât mai uscat și, de asemenea, cât mai cald”, a menționat Constantin Ciofu, florar.
Crăciunița, una dintre cele mai pretențioase plante
Mai mult, Constantin Ciofu povestește faptul că această plantă este una dintre cele mai greu de cultivat, motiv pentru care acesta a ales să nu o mai cultive, tocmai din cauza faptului că este o plantă foarte pretențioasă.
„Eu nu mai cultiv aceste flori de vreo 5 ani, tocmai din cauză că este foarte dificilă cultura lor, costă foarte mult. Le trebuie multă, multă căldură. Ea, ca floare, este într-adevăr foarte frumoasă, o floare pe care o plantezi încă din luna iunie și o ții până la Crăciun. Trebuie mare, mare atenție, pentru că este special de sensibilă. Ea, dacă nu are căldură, nu se înroșește, rămâne o plantă verde care nu se va vinde”, a declarat Constantin Ciofu, florar.
Potrivit acestuia, dacă planta nu are o temperatură foarte ridicată în momentul cultivării, florile nu se vor înroși.
Planta nu își are originile în țara noastră, ci e o modă venită din Statele Unite ale Americii. Ea era o plantă care a fost descoperită de un american, însă cu genetica și alte lucruri a făcut-o mai mică, tocmai pentru a putea fi cultivată în ghivece. E o cultură care nu merită, deși frumoasă, nu merită. Ea se vinde, dar costă prea mult și e prea multă treabă la ea pentru că e pretențioasă, după cum am mai spus. De exemplu, noi suntem acum în noiembrie și poate să vină o iarnă foarte grea, temperatura poate să scadă la -15 grade, iar tu trebuie să ridici temperatura la 20 și ceva de grade, ca aceasta să se înroșească”, a mai spus acesta.
Crăciunița este cea mai bine vândută plantă de sezon din Iași, la momentul actual. Prețul acesteia pleacă de la 20 de lei în unele magazine, dar ajung la 33 de lei în altele.
Se poate fuma sau ceva? Banuiesc ca de aia au „inebunit” iesenii 🙂