Prima pagină » Economic Local » Cele mai mari pensii din Iași. Cine le încasează și cu cât le-au crescut veniturile după recalculare?
Cele mai mari pensii din Iași. Cine le încasează și cu cât le-au crescut veniturile după recalculare?

Cele mai mari pensii din Iași. Cine le încasează și cu cât le-au crescut veniturile după recalculare?

08 feb. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Cele mai mari pensii din Iași sunt în valoare de 37.000 de lei brut, respectiv 29.000 de lei brut și 24.000 de lei brut. Pentru cea mai mare pensie pe bază de contributivitate, beneficiarul a cotizat la stat timp de aproape 50 de ani. În urma recalculării pensiei, ieșeanul a obținut în plus 4.000 de lei bru

Primele 3 cele mai mari pensii din sistemul public sunt în valoare de 37.000 de lei brut, 29.000 de lei brut și 24.000 de lei brut, potrivit Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Astfel, cea mai mare pensie obținută pe bază de contributivitate, după aproape 50 de ani de muncă, este de 37.000 de lei brut, aproximativ 30.000 de lei net, respectiv 6.000 de euro. În urma recalculării pensiei, ieșeanul a obținut în plus aproximativ 4.000 de lei brut. Pensia medie lunară înregistrată la Iași a ajuns la 2.685 de lei, iar indemnizația socială pentru pensionari, adică pensia minimă, este în valoare de 1.281 de lei, la nivelul anului 2024. Nu s-au majorat pensiile în 2025, deci nici pensia minimă lunară.

Cele mai mari pensii din Iași au crescut după recalculare

Pensia medie lunară este determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc. – plătite de casele de pensii. Numărul de pensionari, din Iași, este de 160.000 de persoane, iar un sfert dintre aceștia primesc pensia minimă de 1.281 de lei. De asemenea, 60% dintre pensionarii ieșeni încasează veniturile lunare pe card.

Dacă vorbim despre cea mai mare pensie specială din județul Iași, aceasta ajunge la 40.000 de lei net (în mână), echivalentul sumei de aproximativ 8.200 de euro/lună. Pensia este încasată lunar de un fost magistrat ieșean. Cei care beneficiază de pensiile speciale sunt foști procurori, judecători, grefieri, parlamentari, foști aviatori sau auditori publici externi ai Curții de Conturi, precum și personalul diplomatic / consular și militarii. În județul Iași, sunt 370 de beneficiari de pensii de serviciu sau speciale, însă aici nu sunt incluse și pensiile militare. Acestea sunt gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

În această perioadă se desfășoară a doua etapă a recalculării pensiilor

În perioada septembrie 2024 – martie 2025 se derulează a doua etapă a recalculării pensiilor. Persoanele care aduc adeverințele de vechime în muncă la Casa de Pensii Iași pentru recalcularea veniturilor trebuie să fie atente la informațiile din acest document. Maria Andronache, director al instituției din Iași, susține că specialiștii au întâmpinat probleme cu privire la aceste documente care nu respectau un anumit model potrivit legii. În jur de 30.000 de dosare sunt analizate în această perioadă. În a doua etapă a recalculării veniturilor pensionarilor, care a început la 2 septembrie 2024 și se va finaliza la 1 martie 2025, sunt analizate și dosarele a 8.000 de persoane din județul Iași care au muncit la Cooperativele Agricole de Producție (CAP). Potrivit noii legi a pensiilor, drepturile pot fi recalculate din oficiu, ținând cont fie de punctele de stabilitate (acordate pentru anii de cotizare contributivă ce depășesc 25 de ani), fie prin valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001.

De asemenea, recalcularea pensiilor poate fi solicitată și la cerere, prin adăugarea de stagii de cotizare sau de venituri suplimentare. Recalcularea pensiilor la cerere se va face pe baza veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt bonusurile sau primele, sporurile și al 13-lea salariu, respectiv adăugarea de venituri sau stagii de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei. Pe de altă parte, cele mai mari pensii din Iași sunt cele de 37.000 de lei brut, respectiv 29.000 de lei brut și 24.000 de lei brut.

Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
a1.ro
Iulia Albu, prima reacție după despărțirea de Mike. Ce spune despre povestea lor de dragoste: „Se întâmplă în multe cupluri”
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Când ar urma să fie extrase primele gaze din Marea Neagră, prin Neptun Deep. Iancu Guda: "Ne-ar asigura consumul pe un deceniu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum se va merge la vară pe podul Giurgiu-Ruse. Detalii de ultima oră
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Cutremur în România! Legenda a murit
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Oare de ce nu dau si pensiile restanta care trebuiau calculate pana la 1 septembrie 2024.Sa se ocupe de pensiile care nu sunt marite inca,sunt atatea luni de atunci,stau in asteptare.

  • La pensiile din domeniul public deja s-a creat un haos deoarece nu se respecta nici o lege in totalitate !De aceea d_na Roxana Manzatu , Comisar pe munca si si Vicepresedinte al Comisiei Europene, avem cele mai mici pensii din UE ! De ce nu se tine cont de adevaratii pensionari ,cei la limita de varsta , cu studii de lunga durata , cu intreaga activitate profesionala indeplinita,conform legislatiei ? De ce adevaratii pensionari sunt amestecati cu asistatii social, cu cei care au lucrrat la negru , la gri , cu evazionistii si lenesii ? Cine trebuie sa apere pe adevaratii pensionari Roxana Manzatu ?Adevaratii pensionari nu sunt cersetori , si-au platit taxele pe munca 30-45 de ani . Cum stabiliti voi sa dati pomeni , nu respectati Legea si ati Jurat Pe biblie ! De ce utilizati numeroase limitari pentru cei care au muncit ci adevarat , cand stiti ca sunt in Romania pensii EXAGERAT DE mari si nu luati masuri ? Crapati toti in voi in intregime Penciile celor decedati din familie , unde ramane o singura pensie , nu doua !De ce nu va ganditi sa dati macar un mic procent din pensia celui decedat , macar pentru uttilitati. ,care sa revina sotului supravietuitor . De ce mulgatoarea de vaci are drepturi dar cei care au muncit toata viata au limitari ! Ma refer la mulgatoarea care nu a avutcarte de munca si a stat acasa ! Unii care nu au platit taxele pe munca au si 3 masini in curte si multe case si vila Au ajutoare financiare , ca sunt VULNERABILI! Ciolacu si BOLOJAN de urgenta dati INDEXAREA , RESPECTATI LEGEA !Nu-i mai pedepsiti pe cei care au muncit in tara asta !Manzatu Roxana sa-si faca datoria , sa puna ordine in ceea ce priveste munca !De ce sa fiu mai prejos decat mulgatoarea de vaci, cu atat a activitate in munca ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`