Boli si tratamente

Cele sase forme ale bolii COVID-19 şi simptomele aferente

Publicat: 22 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele sase forme ale bolii COVID-19 şi simptomele aferente
Cele sase forme ale COVID-19

Cele sase forme ale COVID-19. Oamenii de știință britanici care analizează datele dintr-o aplicație de urmărire a simptomelor COVID-19 pe scară largă au descoperit că există șase tipuri distincte de boală, fiecare caracterizată printr-un grup de simptome.

O echipă King’s College London a descoperit că cele șase tipuri s-au corelat și cu nivelurile de severitate a infecției și cu probabilitatea ca un pacient să aibă nevoie de ajutor cu respirația – cum ar fi tratamentul cu oxigen sau ventilator.

Descoperirile ar putea ajuta medicii să prezica ce pacienți cu COVID-19 sunt cel mai expuși riscului și vor avea nevoie de îngrijiri spitalicești în valurile viitoare ale epidemiei.

„Dacă puteți prezice cine sunt acești oameni în ziua a cincea, aveți timp să le oferiți sprijin și intervenții timpurii, cum ar fi monitorizarea oxigenului în sânge și a nivelului de zahăr și să vă asigurați că sunt hidratati corespunzător”, a spus Claire Steves, un medic care a condus studiul.

Pe lângă tuse, febră și pierderea mirosului – adesea evidențiate ca fiind trei simptome cheie ale COVID-19 – datele aplicației au arătat și altele, inclusiv dureri de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, confuzie, pierderea poftei de mâncare și lipsa de respirație, noteaza Reuters.

De asemenea, rezultatele au variat semnificativ; unii au avut simptome ușoare, asemănătoare gripei sau erupții cutanate, iar alții au suferit simptome acute sau au murit.

Cele sase forme ale COVID-19

Studiul, lansat online pe 16 iunie, a descris cele șase tipuri COVID-19 astfel:

1. „asemănător gripei” fără febră: durere de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, dureri în gât, dureri în piept.

2. „asemănător gripei” cu febră: durere de cap, pierderea mirosului, tuse, dureri în gât, răgușeală, febră, pierderea poftei de mâncare.

3. Gastrointestinal: dureri de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, tuse.

4. Nivelul sever cu oboseala: dureri de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răgușeală, dureri toracice, oboseală.

5. Nivelul doi sever, confuzii: dureri de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, tuse, febră, răgușeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, confuzie, dureri musculare.

6. Nivelul trei sever, abdominal și respirator: dureri de cap, pierderea mirosului, pierderea poftei de mâncare, tuse, febră, răgușeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, confuzie, dureri musculare, respirație, diaree, dureri abdominale.

Cercetătorii au spus că pacienții cu niveluri de tip 4,5 și 6 au fost mai susceptibili de a fi internați la spital și au mai multe șanse de a avea sprijin respirator.

Adauga un comentariu