Sanatate

Celule epiteliale poligonale. Ce probleme de sănătate poate indica numărul și dimensiunea acestora

Publicat: 27 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Celule epiteliale poligonale. Ce probleme de sănătate poate indica numărul și dimensiunea acestora
În procesul de analiză, medicul descrie tipul său și abundența microflorei

Studiul celulelor epiteliale poligonale se referă la un tip de analiză microscopică. Testul este prescris, de obicei, pentru procesul infecțios suspectat al organelor de reproducere. Pentru analiză, trebuie să obțineți un frotiu. La bărbați, biotopul este uretra, la femei, biotopul este canalul cervical, vaginul și uretra.

Luarea unui frotiu este o procedură nedureroasă și sigură pentru a depista celulele epiteliale poligonale. Toate gravidele trebuie, de asemenea, să efectueze această analiză de cel puțin două ori. Prima vizită se face la 30, după care la 36 de săptămâni, sub rezerva unei sarcini normale. Frotiul rezultat este transferat pe sticlă, uscat și colorat, după care asistentul de laborator examinează preparatul la microscop și îl descrie. Formularul rezultat conține nu doar informații despre celulele epiteliale dar și despre microfloră, leucocite și agenți patologici.

medic care pregateste ustensilele pentru a prelua o proba de frotiu
. Leucocitele dintr-un frotiu fac posibilă evaluarea prezenței unei reacții inflamatorii

Ce spune proba de frotiu despre microflora și leucocite. Cum să citești rezultatul analizei

În procesul de analiză, medicul descrie tipul său și abundența microflorei. În mod normal, flora de tije ar trebui să predomine. Bastoanele sunt reprezentanți ai lactobacililor, mențin un anumit nivel de pH.

Rolul principal al bastoanelor este de a proteja vaginul de agenții patogeni și de a stimula răspunsurile imune locale. Atunci când alte bacterii, cum ar fi cocii, sunt prezente în frotiu, numărul de bastonașe scade. Această condiție indică disbioză și necesită corectare obligatorie. Această analiză este importantă pentru a identifica problema care împiedică circulația normală a sângelui.

medic care efectueaza o analiza pentru a detecta celulele epiteliale
Luarea unui frotiu este o procedură nedureroasă și sigură pentru a depista celulele epiteliale poligonale

De asemenea, analiza îți oferă informații și despre leucocite și eozinofile. Leucocitele și eozinofilele dintr-un frotiu fac posibilă evaluarea prezenței unei reacții inflamatorii. Numărul de leucocite din coloana „rezultate” este indicat cu o cratimă. Prima și a doua cifră corespund numărului minim și maxim găsit în câmpurile vizuale ale microscopului.

Fiecare „locus” are proprii săi indicatori de referință. În canalul cervical, nu sunt permise mai mult de 25 de celule pe câmp vizual, în uretră nu mai mult de 5 iar în vagin nu mai mult de 10. O creștere a numărului absolut de leucocite indică inflamație, de aceea este necesar să consultați un ginecolog sau un urolog.

Celule epiteliale poligonale. Care este numărul normal al acestora

Celulele epiteliale din preparat sunt dispuse în straturi sau separate sub formă de celule individuale. Într-un frotiu, numărul lor ar trebui să fie unic. În cazul creșterii numărului de celule epiteliale, medicul indică acest fapt sub exprimarea de „moderat”.

Acest fapt presupune că există până la 10 celule epiteliale într-un câmp vizual, pe când rezultatul „multe” indică un număr de până la 20, iar „abundent” estimează un număr peste 25.

medic care colecteaza o proba de frotiu de la o femeie
Toate gravidele trebuie, de asemenea, să efectueze această analiză de cel puțin două ori

Modificările în dimensiunea și morfologia celulelor epiteliale pot indica indirect un răspuns inflamator sau probleme hormonale. Celulele epiteliale, acoperite pe toată suprafața cu coci, sunt numite „celule cheie”. Detectarea lor într-un frotiu este un criteriu morfologic pentru vaginoza bacteriană.

Într-un frotiu, un medic poate identifica miceliul și sporii de ciuperci asemănătoare drojdiei, actinomicete și spermatozoizi. Dar nu poate determina specia exactă a agentului patogen din cauza limitărilor metodei. De exemplu, mai mulți reprezentanți ai genului Neisseriaceae trăiesc în tractul urogenital uman, care sunt similare între ele, așa că nu este posibil să le distingem la un microscop standard printr-o analiză de laborator obișnuită.

Conform rezultatelor oferite în urmă analizei și în concordanță cu numărul de celule epiteliale poligonale identificate sensibilitatea diagnostică a microscopiei în diagnosticul infecției gonococice în România  este de 30%. Iar cea a infecției cu trichomonas este de 44-68%. Microscopia este descriptivă, pentru a determina cu exactitate tipul de agent patogen, este necesar să se utilizeze metode biologice moleculare, cum ar fi testul PCR sau NASBA.

medic care prezinta rezultatele unei analize unei femei
Rolul principal al bastoanelor este de a proteja vaginul de agenții patogeni și de a stimula răspunsurile imune locale
Adauga un comentariu