Economic Local

Centrul Antigrindină din Iași a lansat 315 rachete antigrindină, în perioada 15 aprilie – 1 septembrie 2022

Publicat: 05 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Centrul Antigrindină din Iași a lansat 315 rachete antigrindină în perioada 15 aprilie  1 septembrie 2022
În perioada 15 aprilie- 1 septembrie 2022 s-au lansat 315 de rachete antigrindină, în Iași

Centrul Antigrindină din Iași a lansat, de la demararea sezonului, pe 15 aprilie 2022, până pe 1 septembrie 2022, un număr de 315 rachete antigrindină. Culturile fermierilor din județul Iași sunt protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare

Centrul Antigrindină din Iași a lansat, în perioada 15 aprilie – 1 septembrie 2022, un număr de 315 rachete antigrindină, mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1 în Iași, episoade de grindină nu au mai fost, în ultima perioadă, astfel că a mai scăzut numărul rachetelor antigrindină lansate din punctele amplasate în mai multe zone din județ. În cadrul unității din Moldova sunt 16 puncte de lansare din zona Cotnari (Iași) și 4 la Huși (Vaslui). Culturile fermierilor din județul Iași sunt protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare. Suprafața protejată va crește după ce vor fi finalizate lucrările la noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină din județul Iași. Reporterii BZI au prezentat imagini în premieră din interiorul Centrului Antigrindină din Iași.

Grindina a făcut ravagii în anumite zone din țară

În intervalul 15 aprilie – 1 septembrie 2022, în cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, respectiv la nivel național, s-au realizat 117 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea a 179 de celule convective – formațiuni noroase cu grindină în formare. Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului, amplasate în Prahova, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș, au fost lansate 4.071 de rachete antigrindină (RAG) pentru a proteja circa 2,1 milioane de hectare de culturi agricole, precum și comunitățile locale din zonele de intervenție. Situații excepționale de fenomene meteo periculoase s-au înregistrat în zona Oltenia, unde, în numai o săptămână, a apărut un număr record de celule convective cu potențial ridicat de grindină. Pentru combaterea celor 137 de obiecte și celule cu grindină în formare, din cele 19 Puncte de lansare din structura Grupurilor de Combatere Drăgășani, Segarcea și Vânju Mare, s-au lansat 964 de rachete antigrindină.

A crescut numărul rachetelor lansate din Centrul Antigrindină din Iași în ultimii ani

În fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină s-au lansat din județul Iași sute de rachete antigrindină, iar suprafața protejată la nivelul Unității din Moldova, dar și din restul țării, a crescut constant prin construirea de noi puncte de lansare care deservesc o anumită suprafață cu vii, livezi sau alte culturi. Suprafața protejată la nivel național a crescut de la 116.000 de hectare protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 milioane de hectare în acest sezon. Cele 6 Unități operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că localnicii din comuna Dobrovăț s-au opus lansării rachetelor antigrindină, iar culturile au fost afectate.

Adauga un comentariu