Prima pagină » Actualitate » CEO-ul Enel, despre situaţia energetică: „Ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă pe pieţele de energie”

CEO-ul Enel, despre situaţia energetică: „Ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă pe pieţele de energie”

30 nov. 2022, 10:15,
BZI.ro, în Actualitate

Marţi, 30 noiembrie 2022, Francesco Starace, CEO-ul grupului italian de energie Enel, a anunţat că turbulentele de pe pieţele energetice ar putea rămâne pentru un an sau doi. De altfel, Europa s-ar putea confrunta cu o volatilitate extremă pe piețele de energie. Anterior, Enel a anunțat despre intenția de a pleca din România.

Declaraţiile directorului grupului italian de energie Enel vin într-un moment de incertitudine pentru sectorul energetic, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

CEO-ul Enel, despre situaţia energetică: un an sau doi de volatilitate extremă pe piețele de energie

Francesco Starace a menţionat ca lucrurile sunt turbulenţe, „aşa cum au fost tot anul”.

”Turbulenţa pe care o vom avea va rămâne, s-ar putea schimba puţin modelul, dar ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă pe pieţele de energie”, a subliniat CEO-ul companiei.

În 2021, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale, dar şi de producţie petrolieră. În contextul invaziei în Ucraina, exporturile de gaze din Rusia au scăzut către Uniunea Europeană. De altfel, Comisia Europeană intenţionează să propună un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc şi producţia petrolieră.

”În pofida capacităţii de producţie şi transport disponibile, Rusia şi-a redus aprovizionarea cu gaze către Uniunea Europeană cu aproape 50%, de la începutul anului 2022. În contextul actual, oprirea completă a furnizării de gaze ruseşti către Uniunea Europeană nu poate fi exclusă înainte de sezonul de încălzire 2022/23, când piaţa europeană a gazelor este cea mai vulnerabilă”, a declarat luna trecută Agenţia Internaţională pentru Energie în Raportul său privind piaţa gazelor.

După ce exporturile ruseşti au scăzut, statele au încercat să susţină aprovizionarea pentru lunile care urmează. În ceea ce priveşte stocarea gazelor în depozitele UE, Francesco Starace are o imagine mixtă.

”Cred că vom trece peste iarnă datorită spaţiilor de depozitare pe care am putut să le umplem şi apoi vom afla că va trebui să umplem depozitele pentru iarnă viitoare… fără gaze ruseşti. Să nu uităm că l-am avut în ’22 – din ce în ce mai puţin – dar l-am avut. Trebuie să se întâmple prea multe lucruri pentru că iarna viitoare să fim în siguranţă”, a spus Francesco Starace, adăugând că este nevoie de o cantitate imensă de muncă în lunile următoare.

Potrivit acestuia, Europea va trebui să economisească gaze ”de fiecare dată când putem, să consumăm mai puţin, să scăpăm de acele utilizări ale gazului care nu au sens şi să-l lăsăm pentru industria care are nevoie de el”.

Enel intenţionează să plece din România

Recent, compania Enel a anunţat despre intenţia de a pleca din România. Compania intenţionează să vândă activele în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a reduce datoria netă. Totodată, compania va apărea în alte şase ţări, conform strategiei actualitate a celei mai mari companii intaliene de utilităţi prezentate marţi, 22 noiembrie 2022.

Grupul italian Enel a menţionat ca activităţile operaţionale ale companiei în România vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali.

“Toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi”, a anunţat compania.

Începând de anul viitor, activele din România vor fi vândute, iar activităţile în spaţiul european se vor concentra în Italia şi Spania. Totodată, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina pentru a se concentra mai mult în oraşe.

Așadar, potrivit CEO-ul companiei Enel, în Europa se preconizează un an sau doi de volatilitate extremă pe piețele de energie. Rămâne de văzut cum va fi gestionată situația de către statele membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *