Cercetătorii au dezvoltat o nouă formă de carne. Ar avea gust și textură aproape de carnea clasică. Va fi curând prezentă această carne pe farfuriile noastre?
În Canada, cercetătorii McMaster au dezvoltat o nouă formă de carne de cultură care promite o aromă și o textură apropiate de carnea tradițională. Această carne „falsă” a fost concepută prin stivuirea foilor subțiri de mușchi și celule adipoase în laborator. Tehnica utilizată de cercetătorii Ravi Selvaganapathy și Alireza Shahin-Shamsabadi, ambii de la școala de inginerie biomedicală a universității, este adaptată direct dintr-o metodă utilizată pentru cultivarea țesuturilor pentru transplanturile umane.
Carne pe măsură
Diferitele straturi pot fi stivuite într-o bucată solidă de orice grosime și ajustate pentru a imita conținutul de grăsime și marmorarea oricărei alte bucăți de carne. O diferență importantă în comparație cu alte cărnuri artificiale.
„Creăm felii de carne. Consumatorii vor putea cumpăra carne cu procentul de grăsime la alegere – la fel cum fac cu laptele”, spun oamenii de știință, potrivit Sante Magazine.
După cum au descris în revista Cells Tissues Organs, cercetătorii au realizat și gătit o probă de carne pe care au creat-o din celule de iepure. „Are gust a carne”, spune Ravi Selvaganapathy. „Nu există niciun motiv să credem că aceeași tehnologie nu ar funcționa pentru cultivarea cărnii de vită, de porc sau de pui, iar modelul s-ar presta bine producției la scară largă”, subliniază cercetătorul.
Limitarea deșeurilor
La originea acestei descoperiri, cercetătorii au fost atinși de actuala criză a aprovizionării cu carne. Pe măsură ce cererea globală continuă să crească, consumul curent de carne stresează resursele terestre și generează niveluri îngrijorătoare de gaze cu efect de seră.
„În prezent, producția de carne nu este durabilă. Trebuie să existe o altă modalitate de a crea carne„, notează Ravi Selvaganapathy.
Producerea de carne viabilă fără creșterea și uciderea animalelor ar fi mult mai durabilă, mai igienică și ar exista mult mai puține deșeuri, spun cercetătorii.
În comparație cu alte forme de carne deja cultivate în laborator, cei doi cercetători canadieni cred că a lor are cel mai bun potențial de a crea produse pe care consumatorii le vor adopta în viața de zi cu zi și ii vor bucura. Un proiect departe de a fi doar în creierul oamenilor de știință. Într-adevăr, pentru a face această idee o realitate, acestia au format un start-up pentru a începe în curând comercializarea acestei noi tehnologii.