Local

Cererea de finanțare a fost aprobată! 2 milioane de euro vor fi alocați pentru sisteme de securitate noi pe Aeroportul Iași

Publicat: 05 nov. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cererea de finanțare a fost aprobată 2 milioane de euro vor fi alocați pentru sisteme de securitate noi pe Aeroportul Iași
Peste 2 milioane de euro vor fi alocați pentru integrarea unui nou sistem de securitate pe Aeroportul Iași

Directorul Aeroportului Iași, Romeo Vatră, a semnat cererea de finanțare pentru montarea unor sisteme de securitate noi pe Aeroportul Iași. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro. În cadrul aerogării vor fi montate două echipamente cu Raze X și două echipamente de detectare a urmelor de explozibil (ETD). De asemenea, se vor mai achiziționa o ambulanță și o autospecială pentru pompieri

Aeroportul Iași este în plin proces de dezvoltare. Lucrările pentru realizarea noului terminal se desfășoară conform planului. Proiectul ar trebui să fie gata în 16 luni. În paralel se fac numeroase investiții pentru creșterea securității pasagerilor ce tranzitează Aeroportul Internațional Iași. Traficul mare de pasageri, precum creșterea necesității deplasării rapide pe calea aerului, au contribuit la dezvoltarea explozivă din ultimii ani a Aeroportului Internațional Iași. Terminalul 4 va fi cel mai mare terminal din țară, după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp

cladire si pancarda aeroportul Iasi
Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro

Proiectul pentru creșterea gradului de siguranță pe Aeroportul Iași a primit finanțare

persoane in aeroport pe scaune
Pasagerii vor fi scanați cu Raze X

Cererea de finanțare pentru proiectul „Creșterea gradului de siguranță și securitate pe Aeroportul Iași“ a fost admisă după evaluarea tehnico-financiară. Proiectul presupune achiziționarea unei ambulanțe, o autospecială de pompieri, două echipamente cu Raze X și două echipamente de detectare a urmelor de explozibil (ETD).

Valoarea totală a proiectului este 2 milioane de euro, ceea ce înseamnă 9.739.110,59 lei (cu TVA), valoare eligibilă fiind de 8.176.521,50 lei (fără TVA).

Proiectul de asigurare a securității perimetrale a aeroportului a fost votat de către CJ Iași în luna martie 2022. Directorul aeroportului Romeo Vatră a precizat că a „prins ultimul tren“ pentru finanțare europeană a acestui proiect. Proiectul a fost supus amânării de mai multe ori în ultimii doi ani.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) acesta a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020. POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.

terminal 3 aeroport Iasi
Aeroportul Iași este în plin proces de dezvoltare

Vor fi achiziționate noi echipamente pentru creșterea securității Aerogării

 santier aeroport si doua avioane albe cu roz
Lucrările la T4 se desfășoară conform proiectului

Echipamentele cu raze X (X Ray) pentru bagaje combină în mod inovator tehnologii de ultimă generație, cum ar fi tehnologia de achiziție a datelor, imagistică tridimensională de înaltă rezoluție și tehnologia CT spiralată. Informațiile multidimensionale colectate de sistem sunt utilizate pentru a realiza detectarea și alarmarea automată a mărfurilor periculoase.

Alte două cereri de finanțare europeană, prin POIM, la fel de importante, au fost depuse de Aeroportul Iași, pentru asigurarea unui sistem modern de protecție perimetrală și a unor servicii PMR (destinate pasagerilor cu mobilitate redusă), ambele cu o valoare totală de 11,5 milioane de lei cu TVA.

Aeroportul Iași este într-o continuă dezvoltare. La începutul lunii noiembrie 2022, a fost montat primul element de structură pentru construcția Terminalului 4. Peste 50 de muncitori lucrează de zor pe noul șantier din cadrul Aeroportului Internațional Iași.

În anul 2021 peste 2 milioane de lei au fost alocați pentru un sistem de monitorizare a pasagerilor ce tranzitează Aeroportul Iași. Softul urmărește monitorizarea bagajelor și a pasagerilor din cadrul terminalelor aerogării.

Sistemele de securitate noi pe Aeroportul Iași vor spori fluidizarea traficului de pasageri și vor contribui la creșterea siguranței acestora în cadrul celui de al doilea aeroport ca mărime din țară.

Comentarii
  • Domnule Director al aeroportului Iași va sugerez o mare afacere pentru a economisi niste bani Colonelul Lucaci Mihai are in curte o mașină de pompieri de vînzare nu-i chiar noua cu aproximație e dioseama cu bunica de la buna Vestire Mihaela Isarie are schemere raze xx in cap Român Gică vine cu firma de paza Nija protectie și gata ați economisit bugetul succes

Adauga un comentariu