Prima pagină » Economic Local » CET II Holboca va funcționa cu gaze naturale. Prima parte a proiectului valorează peste 250 de mii de lei
CET II Holboca va funcționa cu gaze naturale. Prima parte a proiectului valorează peste 250 de mii de lei

CET II Holboca va funcționa cu gaze naturale. Prima parte a proiectului valorează peste 250 de mii de lei

20 mart. 2024, 02:00, 4 ,
Alexandra MAISNER în Economic Local

CET II Holboca va funcționa cu gaze naturale. Întocmirea studiului de fezabilitate va costa peste 250 de mii de lei

Primăria Municipiului Iași a bătut palma cu firma NRG Concept&Consulting SRL, controlată de Constantin Apetroai, pentru întocmirea studiului de fezabilitate aferent obiectivului „Conversia CET II Holboca de pe huilă pe gaze naturale prin instalarea unor grupuri de cogenerare (CHP) noi”. Contractul valorează peste 250 de mii de lei.

CET II Holboca trece de la funcționarea cu cărbune la gaze naturale

Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), NRG Concept&Consulting SRL a primit, prin încredințare directă, contractul privind elaborarea studiului de fezabilitate ce are ca scop demararea proiectului privind conversia CET II Holboca de pe huilă pe gaze naturale.

„CET II Iași este o centrală de cogenerare, care funcționează cu combustibil solid (huilă) și combustibil lichid (păcură – pentru pornire și suport de flacără). CET II Iași este amplasată la 13 kilometri de Municipiul Iași, în localitatea Holboca. Inițial a fost proiectată și realizată cu lignit drept combustibil de bază și suport de păcură. Cele două grupuri de 50 MW au fost puse în funcțiune în anul 1986. În anul 2000, cazanele energetice au fost modernizate și modificate sistemele de ardere pentru arderea huilei energetice. Ulterior au fost modernizate și sistemele de captare particule în conformitate cu normele de poluare în vigoare. În perioada 2008-2011, fiabilitatea cazanelor a scăzut semnificativ, ceea ce a condus la avarii repetate și indisponibilizarea acestora în plin sezon de încălzire. În perioada 2013-2018 s-au efectuat lucrări de reparații majore, astfel încât avariile cu oprire totală a CET II pe perioada sezonului rece”, se arată în caietul de sarcini.

Printre obiectivele proiectului se numără realizarea studiului de fezabilitate pentru identificarea căilor de urmat în vederea obținerii creșterii eficienței producerii energiei termice necesare pentru alimentarea sistemului de încălzire, mărirea gradului de disponibilitate a surselor de producere a energiei termice necesare pentru alimentarea sistemului de încălzire centralizată în municipiul Iași.

Primăria Municipiului Iași vrea să concesioneze serviciul de termoficare

Recent, instituția a publicat, pe platforma oficială, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei pentru delegarea prin concesiune a serviciului de utilitate publică de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Ulterior, acesta va fi supus votului de către plenul Consiliului Local Iaşi. Contractul va avea o perioadă maximă de 15 ani de valabilitate.

Scopul urmărit de delegatar prin atribuirea contractului de delegare a gestiunii prin concesiune vizează, în principal, prestarea serviciului de utilitate publică – alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Iași și transferul responsabilităților și a riscurilor de operare către delegatul concesionar. Prin urmare, contractul de delegare de gestiune va fi un contract de concesiune de servicii. Încheierea contractului de delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – producție, transport, distribuție și furnizare în municipiul Iași se va face pentru o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maxim 5 ani. Este important de ştiut faptul că sistemul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat este compus din două surse de producere, şi anume CET I şi CET II.

Primăria a îndatorat ieşenii cu 40 de milioane de euro pentru achiziţia de cărbune

Plenul Consiliului Local a votat, anul trecut, pe data de 29 septembrie, aprobarea contractării unui credit pentru acoperirea cheltuielilor cu combustibilul de la centralele de termoficare. Este vorba de creditul de 200 de milioane de lei, aproximativ 40 de milioane de euro, pentru asigurarea combustibilului agentului termic. Potrivit municipalității, împrumutul de 200 de milioane de lei urma să asigure plata necesară pentru acoperirea cheltuielilor centralelor de termoficare pentru sezonul rece 2023-2024. Astfel, banii au fost folosiţi pentru asigurarea cheltuielilor cu cărbunele, gazele naturale, materii prime, certificate verzi impuse de UE pentru emisiile de CO2, dar și pentru materiale și alte resurse necesare pentru producerea agentului termic.

Deși, în 2022, primăria a visat la încasări mari din vânzarea energiei electrice, întreruperile dese ale centralei CET II Holboca și scăderea prețului energiei pe bursă au determinat venituri sub așteptări. În contextul în care Primăria Iași are numeroase datorii, în ceea ce privește instituțiile din subordinea sa, precum Salubris, Citadin etc., împrumutul de 200 de milioane de lei nu a făcut altceva decât să fie o piatră de moară pentru ieșenii care nu ar trebui să plătească incapabilitatea administrației locale de a gestiona rezonabil situația. Practic, municipalitatea nu a urmărit dezvoltarea Iașului, ci îndatorarea acestuia mai degrabă, iar pentru Mihai Chirica, contractarea împrumutului a fost doar o altă găselniță electorală.

Suma a fost, de fapt, un balon de oxigen, iar urmările se vor simți în cei 5 ani, până la rambursare. Iașul este în pragul unui colaps, dar Chirica a considerat oportun să îndatoreze cetățenii și mai mult. Ca o scuză penibilă a incapabilității cu privire la situația termoficării, primarul a dat atunci vina pe războiul din Ucraina. Acesta a susținut că din această cauză este dificil, iar împrumutul este sigura variantă fiabilă.

CET II Holboca trece de la funcționarea cu cărbune la gaze naturale. Studiul de fezabilitate costă 268.000 de lei, echivalentul a 53.915 euro.

Comentarii
  • Gogosi electorale marca premare,CET Holboca e un morman de fiare vechi,SF-urile astea is pentru necunoscatori,acolo trebuie raschetat tot,intalatii noi miliarde de euro,cu studiul de fezbilitate e o mare smecherie de a sifona bani publici

  • Visul romanasului: raschetam tot si facem mall-uri.

  • @@scorpionul

    S-a descoperit oare si o sursa de gaz la Holboca?? Cu lipsa asta de gaz si pretul f mare /mc, cat va ajunge sa coste gcal.??Distanta mare face ca sa se piarda mult din temperatura apei si banuiesc ca CET 1 nu va mai functiona pt a face un amestec de agent termic. Cred ca se vrea sa se demoleze CET1 pt ca terenul e bun pt constructii blocuri sau mall-uri. Pozele puse sunt ale CET 1, dc nu ati pus poze ale CET2, mai ales de ansamblu ca sa se vad ce suprafata mare ocupa si treb mult personal.!!??

  • Cu 250000 lei nu se poate face un studiu de fezabilitate serios. Hai sa facem un calcul.
    In luna ianuarie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 7976 lei. Dar cei care fac studiul trebuie sa aiba o calificare superioara. Ar trebui platiti la dublu decat media pe tara. Sa mergem pe minimum minimorum si sa zicem 15000 brut pe luna. 3 specialisti lucrand 6 luni = 240000 lei!!!
    S-o creada mutu ca 3 oameni in 6 luni fac un studiu de fezabilitate serios pentru o centrala de 100 MW, cati are Holboca!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`