Local

Primăria Iaşi concesionează serviciul de termoficare din municipiu! Mihai Chirica vrea să scape de piatra de moară a bugetului local după ce a îndatorat oraşul cu 40 de milioane de euro – FOTO

Publicat: 11 mart. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Primăria Iaşi concesionează serviciul de termoficare din municipiu Mihai Chirica vrea să scape de piatra de moară a bugetului local după ce a îndatorat oraşul cu 40 de milioane de euro - FOTO
Mihai Chirica vrea să concesioneze serviciul de termoficare din Iaşi

Primăria Iaşi vrea să concesioneze serviciul de termoficare din municipiu după ce a îndatorat oraşul cu 40 de milioane de euro pentru achiziţia de cărbune. Proiectul de hotărâre a intrat în dezbatere publică

În anul 2021, contractul dintre Veolia Energie şi Primăria Iaşi a ajuns la final. Compania nu a mai dorit să asigure furnizarea agentului termic în municipiu, astfel încât cele două părți au ajuns la un acord de încetare a contractului. După ce compania Veolia Energie a anunțat că nu va mai continua să gestioneze serviciul de termoficare în municipiu, autoritatea locală a decis să transfere totul către societatea subordonată, şi anume Termo-Service SA. Recent, municipalitatea ieşeană a publicat un proiect de hotărâre privind delegarea serviciului de termoficare.

Primăria Iaşi concesionează serviciul de termoficare din municipiu

Recent, instituţia a publicat, pe platforma oficială, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei pentru delegarea prin concesiune a serviciului de utilitate publică de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Ulterior, acesta va fi supus votului de către plenul Consiliului Local Iaşi. Contractul va avea o perioadă maximă de 15 ani de valabilitate.

Scopul urmărit de delegatar prin atribuirea contractului de delegare a gestiunii prin concesiune vizează, în principal, prestarea serviciului de utilitate publică – alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Iași și transferul responsabilităților și a riscurilor de operare către delegatul concesionar. Prin urmare, contractul de delegare de gestiune va fi un contract de concesiune de servicii. Încheierea contractului de delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – producție, transport, distribuție și furnizare în municipiul Iași se va face pentru o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maxim 5 ani.

Este important de ştiut faptul că sistemul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat este compus din două surse de producere, şi anume CET I şi CET II.

„CET I Iași – pe hidrocarburi (gaze naturale și CLU. Obiectul de activitate al CET I Iasi este producerea în cogenerare de energie electrică și energie termică sub formă de apă fierbinte, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice. CET II Holboca este o centrală care produce în cogenerare energie electrică și termică, funcționează cu combustibil solid (huilă) și combustibil lichid (păcură – pentru pornire și suport de flacără). Cele două centrale sunt interconectate pe partea de energie termică – apă fierbinte printr-o Magistrală de legătură aeriană, dublu fir Dn 1100, având o lungime de 11.5 Km de traseu”, se arată în documentele publicate pe Primăria Iaşi.

Primăria Iaşi i-a îndatorat pe ieşeni cu 40 de milioane de euro pentru achiziţia de cărbune

Plenul Consiliului Local a votat, anul trecut, pe data de 29 septembrie, aprobarea contractării unui credit pentru acoperirea cheltuielilor cu combustibilul de la centralele de termoficare. Este vorba de creditul de 200 de milioane de lei, aproximativ 40 de milioane de euro, pentru asigurarea combustibilului agentului termic. Potrivit municipalității, împrumutul de 200 de milioane de lei urma să asigure plata necesară pentru acoperirea cheltuielilor centralelor de termoficare pentru sezonul rece 2023-2024. Astfel, banii au fost folosiţi pentru asigurarea cheltuielilor cu cărbunele, gazele naturale, materii prime, certificate verzi impuse de UE pentru emisiile de CO2, dar și pentru materiale și alte resurse necesare pentru producerea agentului termic.

Deși, în 2022, primăria a visat la încasări mari din vânzarea energiei electrice, întreruperile dese ale centralei CET II Holboca și scăderea prețului energiei pe bursă au determinat venituri sub așteptări. În contextul în care Primăria Iași are numeroase datorii, în ceea ce privește instituțiile din subordinea sa, precum Salubris, Citadin etc., împrumutul de 200 de milioane de lei nu a făcut altceva decât să fie o piatră de moară pentru ieșenii care nu ar trebui să plătească incapabilitatea administrației locale de a gestiona rezonabil situația. Practic, municipalitatea nu a urmărit dezvoltarea Iașului, ci îndatorarea acestuia mai degrabă, iar pentru Mihai Chirica, contractarea împrumutului a fost doar o altă găselniță electorală.

Suma a fost, de fapt, un balon de oxigen, iar urmările se vor simți în cei 5 ani, până la rambursare. Este important de ştiut faptul că, în ultima perioadă, în conturile instituției se învârt sume șocant de mici, de câteva zeci de mii de lei. Iașul este în pragul unui colaps, dar Chirica a considerat oportun să îndatoreze cetățenii și mai mult. Ca o scuză penibilă a incapabilității cu privire la situația termoficării, primarul a dat atunci vina pe războiul din Ucraina. Acesta a susținut că din această cauză este dificil, iar împrumutul este sigura variantă fiabilă.

Veolia Energie a renunţat la contractul prin care asigura furnizarea energiei termice

Amintim faptul că Veolia Energie a încetat contractul de furnizare a agentului termic în anul 2021. Societatea şi Primăria Iaşi au ajuns la un consens atunci, iar conform unei clauze contractuale, municipalitatea a trebuit să achite companiei circa 13,1 milioane de euro. Ruperea contractului a venit în contextul în care s-au înregistrat pierderi uriașe în contabilitatea firmei. Concret, pentru operatorul străin nu mai era rentabil de ani buni să livreze energie termică în Iași.

Primăria Iaşi concesionează serviciul de termoficare din oraş. Mihai Chirica vrea să scape de piatra de moară a bugetului local după ce a îndatorat ieșenii cu 40 de milioane de euro pentru achiziţia de cărbune.

Comentarii
Adauga un comentariu