Boli si tratamente

CGT: ce poate însemna un nivel înalt al gamma-GT?

Publicat: 31 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CGT ce poate însemna un nivel înalt al gamma-GT
Anumite patologii care nu privesc în mod direct ficatul pot fi la originea unei creșteri a nivelului sanguin de gamma-GT prin ricoșare.

Concentrația sanguină a gama-GT (sau CGT) este cel mai adesea măsurată ca parte a testului hepatic. Gama-GT (glutamat transferază) este o enzimă produsă în principal de ficat. Poate fi găsita și în rinichi, pancreas și căile biliare.

Gamma-GT: la ce servește? Esențiala pentru viață, gama-GT participă la metabolismul proteinelor (în special glutation), adică la transformarea lor și la procesul de transport al aminoacizilor în celule.

Testul de sânge pentru gama-GT nu se face aproape niciodată singur: se efectuează în general ca parte a unui test hepatic, care implică determinarea altor markeri biologici cum ar fi, printre altele, transaminazele, fosfataza alcalină și bilirubina. Testul hepatic face astfel posibilă evaluarea funcționării ficatului.

Testul hepatic implică un test de sânge – nu este necesar să postim. Gama-GT este determinată în ser, după eliminarea celulelor roșii din sânge prin coagulare. Acesta este un examen de rutină, efectuat foarte frecvent de laboratoarele de biologie medicală.

Gamma-GT: cum se interpretează un nivel sanguin anormal de ridicat

Gamma-GT: care sunt valorile de referință? La femei, un nivel normal de gamma-GT ar trebui să fie mai mic de 35 UI (unități internaționale)/L de sânge. La barbati, valoarea limită este de 45 UI/L de sânge. Trebuie remarcat faptul că, la copiii cu vârsta sub 4 luni, gama-GT poate crește la 200-250 UI/L de sânge.

De stiut! Nu este posibil să aveți un nivel prea scăzut de gamma-GT care circulă în sânge.

Un nivel anormal de ridicat al sângelui de gamma-GT indică de obicei prezența inflamației ficatului (inflamație hepatică). Astfel, putem avea de-a face cu:

O infecție virală. Poate fi vorba în special de hepatită.
Medicament. Anumite medicamente se numesc astfel „hepatotoxice”, ceea ce înseamnă că interferează cu buna funcționare a ficatului: acesta este în special cazul anumitor antibiotice (amoxicilină, eritromicină, ciprofloxacină etc.), anumite analgezice (paracetamol), anumite antiinflamatoare steroidiene (Diclofenac®) sau chiar anumite antidepresive (Laroxyl®).
Hepatita cronică cauzată de otrăvirea cronică cu alcool (alcoolism),
O boală cu inflamație cronică a ficatului: colestază, steatoză biliară, metastază hepatică, ciroză
Cancer, de exemplu de ficat sau de pancreas.

Anumite patologii care nu privesc în mod direct ficatul pot fi la originea unei creșteri a nivelului sanguin de gamma-GT prin ricoșare. Acesta este cazul infarctului miocardic, al anumitor infecții pulmonare, al diabetului, tumorilor mamare, melanomului sau chiar hipertiroidismului.

La femeile gravide, o creștere anormală a nivelului sanguin al gamma-GT poate reflecta prezența unei patologii potențial periculoase pentru copil: sunt necesare apoi examinări suplimentare.

Dozarea gamma-GT: poate diagnostica alcoolismul?

Determinarea nivelului sanguin al gamma-GT a fost folosită de mult timp pentru a diagnostica intoxicația cronică cu alcool (alcoolism). În urma retragerii din cauza alcoolului, permisul de conducere a fost returnat numai cu condiția de a prezenta o doză sanguină de gamma-GT normală. Problema este că se poate depista un nivel anormal de mare de gamma-GT în sânge fără a fi consumata nicio picătură de alcool.

„Markerul biologic” al alcoolismului de astăzi este CDT (pentru transferina deficitară în carbohidrați): această enzimă reflectă consumul de alcool în ultimele 2 săptămâni și chiar face posibilă depistarea alcoolismului, adică a consumului excesiv de alcool numai în timpul petrecerilor. Când nivelul sanguin al CDT este mai mic de 1,5%, se consideră că nu există dependență de alcool.

Adauga un comentariu