Cu această rețetă simplă veți prepara 2 tăvi mari de chec cu lapte și cacao! Este o rețetă tradițională, moștenită din generație în generație, de pe vrema când ingredientele erau măsurate într-un mod foarte simplu, cu ajutorul unei căni.
Rețetă de chec cu lapte, nuci și cafea
Acest chec simplu cu lapte si cafea fără unt, este un desert accesibil, hrănitor și incredibil de gustos! Textura acestuia este moale și pufoasă, dar cu o consistență densă, și are puterea de a însenina orice zi mohorâtă! Raportul de ingrediente din această rețetă asigură un chec moale și delicios timp de o săptămână întreagă! Găsiți mai jos rețeta pentru 2 tăvi mari de chec, și vă recomandăm să nu o reduceți, pentru că este absolut delicios.
Rețetele tradiționale, care se măsoară cu o cană, se bazează pe proporția dintre ingrediente. Deci, atât timp cât păstrați această proporție, veți obține un chec perfect! Este important să măsurați toate ingredientele cu aceeași cană sau lingură. Folosiți o cană obișnuită de ceai, cu un volum de 250 ml. Veți avea nevoie, de asemenea, de un mixer. Dacă aveți un mixer cu bol, vă va ușura munca, dar un mixer de mână va funcționa la fel de bine. Dacă preparați 2 checuri, folosiți forme mari, deoarece 9 ouă bătute spumă înseamnă o cantitate mare de aluat.
Astfel, pentru acest desert clasic aveți nevoie de 9 ouă de mărime medie (550 g), 2 căni de zahăr granulat (600 g), 1 cană și jumătate de ulei de floarea soarelui (470 g), 1 cană și jumătate de lapte integral (400 g), 4 căni și jumătate de făină albă tip 000 (880 g), 10 g praf de copt (2 lingurițe), coaja rasă de la 1 lămâie, 3 linguri de cacao (30 g), 1 lingură de sare (20 g), 4 linguri de miez de nucă tocat grosier (30 g), 1 lingură de extract de vanilie, 1 lingură de extract de cafea și zahăr pudră pentru presărat deasupra.
Pașii de preparare
Bateți albușurile cu un praf de sare până se formează o spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și bateți din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.
Într-un alt vas, mixați gălbenușurile cu restul de zahăr și coaja de lămâie până când devin deschise la culoare și își măresc volumul.
- Adăugați uleiul, continuând să mixați, apoi turnați extractul de vanilie și laptele.
- Încorporați spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri, adăugând puțin câte puțin și amestecând ușor cu o spatulă sau un tel de mână.
- Amestecați făina cu praful de copt și incorporați-o în compoziția de mai sus, dar nu toată odată, ci în 3 tranșe, amestecând ușor cu o spatulă. Aluatul va fi legat, dar destul de fluid.
- Puneți deoparte aproximativ un sfert din aluat. Cerneți pudra de cacao în acesta, adăugați extractul de cafea și omogenizați.
- Turnați alternativ un strat de aluat alb și unul mai subțire de aluat cu cacao în formele tapetate cu hârtie de copt, având grijă să distribuiți aluaturile uniform în cele două forme.
- Amestecați ușor cu o furculiță pentru a crea un efect marmorat în secțiune. Presărați miezul de nucă tocat mărunt deasupra.
- Coaceți ambele checuri în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 60 de minute.
- Testați cu o scobitoare pentru a vă asigura că sunt bine coapte și în mijloc.
- Lăsați checurile să se răcească pe un grătar și, înainte de a le tăia, presărați-le cu zahăr pudră.
Chiar dacă folosiți praf de copt, pentru a obține un chec cu lapte pufos este important să bateți foarte bine gălbenușurile cu zahărul până când obțineți o compoziție spumoasă.