Actualitate

Cheloo sare în apărarea lui Sebastian Colțescu: „Românii sunt prea mici să fie discriminați!“

Publicat: 10 dec. 2020
Cheloo, de la Paraziții
Cheloo, de la Paraziții

Cântărețul Cheloo, de la Paraziții, sare în apărarea arbitrului Sebastian Colțescu, după scandalul de rasism care a devenit unul internațional. Cheloo face o listă a momentelor în care românii au fost discriminați, dar în care nu s-au luat măsuri.

„România – Franța, 13.02.2002. Francezii ne-au făcut „țigani” – nu a fost considerat rasism.

Irina Begu – Caroline Garcia, primul tur al turneului de la Charleston, 2016. „Nu pot să cred că mă bate o țigancă”, declară Caroline Garcia la finalul partidei – nu a fost considerat rasism.

CFR Cluj – Slavia Praga, 20.08.2019. Suporterii echipei adverse scandează „țiganii, țiganii” – meciul continuă, nu e considerat rasism.

Napoli – Steaua București, 2010. Italienii ne spun că suntem „o rasă de rahat, neam de țigani de rahat” – partida se joacă, nu este considerat rasism.

Simona Halep – Sloane Stephens, 10.06.2018. Halep câștigă Roland Garros. „O româncă a câştigat la Roland Garros”, este mesajul care însoţeşte fotografia, iar personajul care apare în caricatură strigă pe străzi: „Fiare vechi, fiare vechi” – „doar o caricatură”, nu e considerat rasism.

Sebastian Colțescu spune „dă-i cartonaș lu ăla negru”, fără conotație denotativă. Partida PSG – Bașakșehir se oprește, jucătorii ies de pe teren, toată lumea îl molestează și este acuzat de rasism.

Românii sunt prea mici ca să fie discriminați rasial”, scrie Cheloo pe pagina sa de Facebook.

Un star din fotbalul englez a sărit în apărarea lui Sebastian Colțescu

Micah Richards, fost fundaș la Manchester City și Aston Villa, a avut o reacție foarte echilibrată când a comentat incidentul în urma căruia Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism. El însuși de culoare, fostul internațional englez s-a documentat inclusiv în privința cuvântului „negru” și a susținut explicațiile oferite de Sebastian Colțescu.
Sebastian Colțescu este vedeta zilei în presa mondială, însă nu așa cum și-ar fi dorit. Arbitrul român, care a fost al patrulea oficial la meciul PSG – Bașakșehir, l-a indicat pe Pierre Webo, secund al turcilor, drept „ăla negru de acolo”. A urmat un scandal uriaș, dar Sebastian Colțescu își găsește un apărător chiar în persoana renumitului Micah Richards.

Sebastian Colțescu, apărat de Micah Richards în scandalul de rasism

Prezent în studioul televiziunii americane CBS, alături de prezentatoarea Kate Abdo și de Roberto Martinez și Jamie Carragher, Micah Richards a încercat să explice de ce crede că replica lui Sebastian Colțescu n-a fost rasistă.
Fundașul cu peste 200 de meciuri din Premier League s-a documentat inclusiv despre ceea ce înseamnă „negru” în limba română și a folosit aceleași argumente pe care Sebastian Colțescu a încercat să i le expună aseară lui Pierre Webo. Richards spune că nu s-ar simți deloc jignit și n-ar considera rasism dacă el ar fi identificat după culoarea pielii:

„Este greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toți într-o cameră, așa cum suntem noi acum și cineva spune: «persoana neagră sau cel negru», nu m-aș simți ofensat cu asta. Așa că, fără să știm contextul în care a fost folosit cuvântul, este ușor să interpretezi în ambele moduri (n.r.- că a fost rasism sau că n-a fost rasism). Din dovezile pe care le-am văzut acolo, este foarte dificil pentru mine să-l acuz pe al patrulea oficial, deoarece nu cunosc contextul în care a fost folosit”, a explicat Richards pentru CBS.

 

Adauga un comentariu