Sport

Lovitură de teatru! Un star din fotbalul englez a sărit în apărarea lui Sebastian Colțescu, la o televiziune din SUA: „Nu cred că a fost rasism”

Publicat: 10 dec. 2020
Sebastian Colțescu, apărat de Micah Richards în scandalul de rasism
Sebastian Colțescu

Micah Richards, fost fundaș la Manchester City și Aston Villa, a avut o reacție foarte echilibrată când a comentat incidentul în urma căruia Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism. El însuși de culoare, fostul internațional englez s-a documentat inclusiv în privința cuvântului „negru” și a susținut explicațiile oferite de Sebastian Colțescu.
Sebastian Colțescu este vedeta zilei în presa mondială, însă nu așa cum și-ar fi dorit. Arbitrul român, care a fost al patrulea oficial la meciul PSG – Bașakșehir, l-a indicat pe Pierre Webo, secund al turcilor, drept „ăla negru de acolo”. A urmat un scandal uriaș, dar Sebastian Colțescu își găsește un apărător chiar în persoana renumitului Micah Richards.

Sebastian Colțescu, apărat de Micah Richards în scandalul de rasism

Prezent în studioul televiziunii americane CBS, alături de prezentatoarea Kate Abdo și de Roberto Martinez și Jamie Carragher, Micah Richards a încercat să explice de ce crede că replica lui Sebastian Colțescu n-a fost rasistă.
Fundașul cu peste 200 de meciuri din Premier League s-a documentat inclusiv despre ceea ce înseamnă „negru” în limba română și a folosit aceleași argumente pe care Sebastian Colțescu a încercat să i le expună aseară lui Pierre Webo. Richards spune că nu s-ar simți deloc jignit și n-ar considera rasism dacă el ar fi identificat după culoarea pielii:

„Este greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toți într-o cameră, așa cum suntem noi acum și cineva spune: «persoana neagră sau cel negru», nu m-aș simți ofensat cu asta. Așa că, fără să știm contextul în care a fost folosit cuvântul, este ușor să interpretezi în ambele moduri (n.r.- că a fost rasism sau că n-a fost rasism). Din dovezile pe care le-am văzut acolo, este foarte dificil pentru mine să-l acuz pe al patrulea oficial, deoarece nu cunosc contextul în care a fost folosit”, a explicat Richards pentru CBS.

Imediat după ce Pierre Webo a auzit replica lui Sebastian Colțescu, secundul lui Istanbul BB s-a repezit și l-a acuzat pe român de rasism. Colțescu a încercat să-i explică că, în limba română, cuvântul ”negru” nu este jignitor și echivalentul lui în engleză ar fi ”black guy”.
Surprinzător, Micah Richards a înțeles explicațiile oferit de Sebastian Colțescu și susține că se face prea mare caz de o situație despre care nu este clar dacă a fost vorba sau nu despre rasism:

”În România, cuvântu ”negru” înseamnă ”black”. Este dificil. Problema este rasismul, când se întâmplă un moment de rasism nu ne ocupăm cu adevărat de el. și apoi avem ceva care a fost sau nu a fost, sunt două lucruri diferite. Deci nu putem presupune asta (n.r. că a fost rasism) doar pentru că ceea a zis este considerat rasist. A fost ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur”, a mai spus Micah Richards la CBS.

Meciul PSG – Bașakșehir nu s-a mai disputat aseară și a fost amânat pentru astăzi, după ce jucătorii echipei din Istanbul au refuzat să revină pe teren. Brigada condusă de Ovidiu Hațegan a fost schimbată în urma incidentului în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism.

Adauga un comentariu