Actualitate

China și Rusia ar fi încurajat conspirația QAnon în timpul atacului de la Capitolul SUA, susţine un raport oficial

Publicat: 20 apr. 2021
sute de persoane au ocupat Capitolul în SUA
Un raport arată că mesajele QAnon au fost amplificate de Rusia și China

Adversari străini precum Rusia și China au încurajat mesajele QAnon pentru a semăna discordii în rândul populației americane în lunile care au precedat și după atacul din 6 ianuarie, potrivit unui nou raport publicat luni care detaliază modul în care aceste țări nu numai că utilizează aceleași narațiuni false pentru a trata dezinformarea pe rețelele de socializare, dar alimentează și o teorie a conspirației care ar putea incita la mai multă violență de către extremiști.

Descoperirile, care sunt detaliate într-un raport produs de Centrul Soufan, sugerează „că statele străine utilizează teoria conspirației QAnon pentru a semăna discordia societății și chiar a compromite procesele politice legitime”, declară grupul independent non-profit, care se concentrează pe plan global.

China și Rusia în spatele conspiraţiei QAnon în timpul atacului de la Capitolul SUA

Oficialii americani sunt extrem de conștienți de faptul că actorii susținuți din țări precum Rusia au amplificat mesajul QAnon și agențiile federale investighează această legătură străină ca parte a unui efort mai amplu de abordare a amenințării pe care o prezintă extremiștii naționali după 6 ianuarie, mai multe surse a spus CNN.

Directorul FBI, Christopher Wray, a reiterat săptămâna trecută că biroul nu analizează mișcarea QAnon „în sine”, dar urmărește modul în care actorii străini amplifică teoria conspirației care este unul dintre puținele domenii pe care oficialii americani au putut să le exploreze într-un alt mod limitat

Surse au declarat anterior CNN că Rusia a împins narațiunile QAnon ca parte a campaniei sale îndelungate de dezinformare care vizează SUA, dar raportul de luni dezvăluie noi dovezi că China, Iranul și Arabia Saudită s-au angajat, de asemenea, în activități similare încă din acest an.

Colectarea și analiza noastră de date au demonstrat că QAnon a fost armat de adversarii americani”, potrivit Zach Schwitzky, fondatorul unei companii de cercetare.

Ce este QAnon

QAnon este o mișcare ce susține, fară să prezinte vreo dovadă, existența unui așa-numit “deep state”, să-i zicem “stat paralel”, din care fac parte personalități precum Barack Obam, Hillary Clinton ori George Soros.

Acest “stat paralel” – alcătuit din “sataniști, sioniști ori pur și simplu străini, susțin adepții QAnon – ar complota să-l distrugă pe președintele Donald Trump și să controleze lumea. În viziunea lor, și pandemia e o parte a acestei conspirații.

În timpul asaltului de la Capitoliu s-a făcut remarcat un bărbat care purta o blană. Jake Angeli este un bărbat în vârstă de 33 de ani şi e un participant activ al mitingurilor. Vorbeşte despre teorii ale conspiraţiei. Una dintre cele vehiculate este mişcarea QAnon. I se spune „șamanul QAnon” şi are o pancartă pe care scrie „Q sent me”, adică Am fost trimis de Q.

Ce s-a întâmplat la Capitoliu din SUA

Pe data de 6 ianuarie 2021, sute de americani au luat cu asalt Capitoliul din SUA. Aceştia susţineau că alegerile prezidenţiale au fost fraudate şi că cel care a câștigat de drept este Donald Trump. În urma asaltului de la Capitoliu au decedat 4 persoane. Donald Trump a publicat la acea dată un mesaj pe Twitter adresat demonstranţilor pe care îi roagă să fie paşnici.

„Vă rugăm să sprijiniți poliția din Capitoliu și forțele noastre de ordine. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Rămâneţi paşnici!”, a scris Trump pe Twitter.

De altfel, după incident, conturile de social media ale fostului președinte au fost blocate iar în Washington DC a fost declarată starea de urgență fiind relocati mii de militari, iar zeci dintre ei au dormit chiar în clădirea care a fost atacată.

Comentarii
Adauga un comentariu